15 °C Budapest

Tényleg drágább külföldön az élet? Leesik az állad, ha látod a számokat

2018. február 8. 12:10

Az elmúlt években magyarok százezrei vándoroltak külföldre. A csábító fizetések azonban sokszor drágább életet is vonnak maguk után. Most annak néztünk utána, hogy mi igaz ebből, azaz tényleg annyival drágább-e az élet egyes országokban, hogy már-már megéri itthon maradni.

Annak a döntésnek, hogy valaki külföldre költözik nemcsak anyagi okai lehetnek, de sokan az egyszerűbb boldogulás reménye és a jobb anyagi lehetőségek miatt szedik a sátorfájukat. De mi igaz abból a mantrából, hogy 

a nyugati országokban jóval drágább az élet?

Először is nézzük a statisztikai adatokat. A Világbank honlapján elérhetőek azok a váltószámok, amelyek arra szolgálnak, hogy két országban az árak összehasonlíthatók legyenek. Nézzünk néhány példát.

A fenti ábrán az látszik, hogy mennyiért lehet megvenni egy Amerikában 1 dollárba kerülő szolgáltatást vagy terméket a különböző országokban. Vegyünk például egy 50 dolláros órát. A fenti adatok szerint ugyanezért az óráért Ausztriában 0,882 x 50 = 44,1 dollárnak megfelelő helyi valutát (eurót) kell fizetni, Szlovákia esetében 26,95-öt, és így tovább. A fenti linken elérhető a többi ország adata is. Ez azért lehet hasznos, mert ha kapsz egy állásajánlatot, akkor nagyon könnyen ki tudod számolni, hogy abból valójában mennyi mindent tudsz majd venni, tehát milyen lesz az életszínvonalad.

Vizsgáljunk meg egy olyan angliai munkát, amelynek átszámított nettója 700 ezer forint lesz. Ekkor megszorozzuk a magyar adatot (0,475) a 700 ezer forinttal, majd ezt még elosztjuk az angol adattal (0,936). Ez így néz ki matekosan: 0,475 x 700 000 / 0,936 = 355 235 forint

A fentiek alapján tehát, egy 700 ezres nettóval, a helyi árakat figyelembe véve Angliában úgy fogsz élni, mintha itthon 355 ezer forintot keresnél.

Azt persze mindig figyelembe kell venni, hogy egy országon belül a különböző régiók között is nagy különbségek lehetnek.

Vannak más módszerek is, ahogy össze lehet hasonlítani egy-egy termék vagy szolgáltatás árát. Közismert eszköz erre a Big Mac Index, melyet a brit Economist magazin gyárt. Ez a mutató abból indul ki, hogy előbb-utóbb egy adott szolgáltatásért a világon mindenhol ugyanannyit kell majd fizetni, és az alapján határozza meg egy-egy valuta értékét, hogy ezzel szemben mennyit kell fizetni az ismert McDonald’s-os szendvicsért.

Ebből például az derül ki, hogy a forint 35 százalékkal alulértékelt, ez pedig azt jelenti, hogy egy forintért kevesebb terméket vagy szolgáltatást tudsz venni, mint az a Big Mac ára alapján indokolt lenne.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az egyik legnépszerűbb zenei szolgáltató, a Spotify árairól is készült statisztika. Magyarországon 5 eurót kell fizetni az egyéni prémium csomagért, Szlovákiában hatot, Ausztriában és Németországban tízet, az Egyesült Királyságban pedig tíz fontot. Ez mai árfolyamon Magyarországon 1556, Szlovákiában 1868, Ausztriában és Németországban 3112, Angliában pedig 3526 forint.

Az árak között úgy tűnik, óriási a különbség, de amennyiben a fenti, fizetéseket összehasonlító módszer segítségével összehasonlíthatóvá tesszük azokat, akkor az látszik, hogy nagyjából hasonló összeget kell fizetni helyi vásárlóértéken a Spotify-ért az említett országokban.

Ha egy pohár kávé vagy egy félliteres sör áraira vagyunk kíváncsiak, akkor az Eurostat adatait hívhatjuk segítségül. Ezt az értéket sajnos nem mérték minden országban, de Szlovákia esetében 2015-ben 314 forint volt egy pohár kávé és 323 forint egy félliteres sör ára (mai árfolyamon számolva), Németországban pedig 638 forint és 1223 forint volt e két érték.

A fenti konverziós faktorokat használva, magyarországi értéken tehát egy pohár kávé Szlovákiában 277 forintba, Németországban pedig 352 forintba kerül, ezzel pedig nem drágábbak, mint Magyarországon.

A félliteres sör esetében pedig a következő a helyzet. Szlovákiában 285 forint az arányosított költség, Németországban 674 forint, így az átlagos hazai sörárakat figyelembe véve Szlovákiában alig, Németországban viszont jócskán többet kell fizetni, mint Magyarországon, ahol a KSH szerint egy félliteres minőségi sör átlagosan 219 forintba került 2015-ben.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem