8 °C Budapest

Ezek a legmenőbb bútorok kertbe vagy teraszra 2017-ben

2017. április 7. 11:00

A március a kerti szezon kezdete, áprilisban pedig mindenki javában a külső terek szépítésére koncentrál. Ma már nem csak a hatalmas kerteknél végtelenek a lehetőségek: a legkisebb terasz is kellemes szabadidős hellyé alakítható néhány kiegészítővel. Nem mindegy azonban, hogy mennyi időt és mennyit pénzt szánsz erre. Szakértők segítségével segítünk megtalálni a számodra legjobb megoldást.

Idén korán indult a tavasz, március első felében már volt 20 fokos hőmérséklet, és ilyenkor az emberek többsége azonnal a szabadba vágyik, akár kisebb terasz, akár nagyobb kert tartozik otthonához. Ezen a hétvégén ugyan kevés lesz a napsütés az előrejelzések szerint, de épp ezért jó lehetőség annak átgondolására, hogy idén hogyan teszed kellemesebbé a külső tereket. Mivel korán indult a kerti hajrá, már látszik, hogy mit keresnek idén a vásárlók, és azt is kiderítettük, hol és mikor célszerű ezeket beszerezni annak, aki megvárta az áprilist.

Most mindenki ezeket akarja

Ahogy a lakberendezés minden területén, a kerti bútoroknál is évről-évre új trendek köszöntenek be.

Idén a természetes hatást keltő bútorok és kiegészítők hódítanak az utóbbi évek minimalista irányvonala után. A tömörfa, különösen az akác és a teafa igen kedvelt, ahogy a világos színű műrattan is nagyon népszerű most a vásárlók körében

 - tudta meg a KIKA-tól a Pénzcentrum. A bútorlánc tapasztalatai szerint az anyag rendszerint csak a második helyen áll a vásárlók értékrendjében, a legfontosabb az esztétikus megjelenés, az anyag után pedig csak a harmadik helyen áll a vételár.

Nagy Szilvia, a Praktiker kategóriamenedzsere szerint a szezon elején még főleg a kert rendbetételével foglalkoznak a kerttulajdonosok, ilyenkor még a virágültetés és a fűnyírás van napirenden. Ezután látják, hogy mire van szükségük ahhoz, hogy minél kellemesebben tudjanak időt tölteni a szabadban, és lámpákat, bútorokat vásárolnak, illetve érdeklődni kezdenek a különféle árnyékolási technikák iránt. A vásárlók idén a világosabb árnyalatú garnitúrákat keresik, illetve a rattan szövésű bútoroknál nagy változás, hogy az anyagok kombinációjával kivitelezett termékek is egyre felkapottabbak.

Az is látható, hogy egyre több fiatal tartja jó hobbinak a kertészkedést, ők pedig nyitottak a színes kiegészítőkre.

A kaspóknál például divatos a türkiz szín, a púder rózsaszín illetve a fényes felület helyett inkább a matt felület jellemző az idén.

Mire figyelj a vásárlásnál?

A kerti bútorok, kiegészítők vásárlása esetén az anyagra érdemes a leginkább figyelni a KIKA tanácsadója szerint: a hagyományos acélból készültek helyett már jóval több alumínium, rozsdamentes acél és műrattan darabot találunk. Ezek remekül állják a sarat az időjárás viszontagságaival szemben, legyen szó esőről vagy UV sugárzásról, nem rozsdásodnak és a tisztán tartásuk is egyszerű.

Ebben az esetben is igaz, hogy hosszú távon kifizetődő egy kicsivel többet áldozni a vásárlásra, minthogy a legolcsóbb, ezzel együtt rövidebb élettartamú modelleket válasszuk.

"Az alaptermékek ugyan nem változnak, de az utóbbi években divatossá vált bizonyos típusú zöldségek, fűszernövények, és bogyós gyümölcsök (áfonya, málna) otthoni termesztése, ami főleg a városi háztartásokban számít egyfajta családi hobbinak" - véli Boross Dávid, az Oázis Kertészet marketing és fejlesztési igazgatója. Fontos és egyben pozitív változás a kertészkedők hozzáállásában, hogy a prémium minőségű - esetleg bio - virágföldek is egyre jobban keresik, tehát már nem a diszkontvásárlás dominál.

Előtérbe került, hogy szép legyen a növény vagy finom legyen a paradicsom, amihez nem elég a legolcsóbb virágföld, bár általában csak pár száz forintos különbségről beszélünk

- tette hozzá.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még bőven tart a szezon

Ebben az időszakban - főleg a március közepétől nyár közepéig tartó főszezonban - a folyamatos akciók miatt is érdemes rendszeresen körülnézni a kerti termékek között:

  • A KIKA-nál márciusban és áprilisban a legnagyobb a kínálat, az április 8-9-i hétvégén pedig minden termékre, így a kerti bútorokra- és kiegészítőkre is 13 százalék kedvezmény érvényes;
  • A Praktikerben minden évben már február végétől a tematikus kínálat nagy része elérhető a vásárlóknak, márciustól pedig egészen a szezon végéig folyamatos akciókkal várják a vásárlókat, most is épp találunk kerti bútor akciókat;
  • Az Oázis Kertészetben is folyamatosak az akciók, illetve hétvégi rendezvények, amelyek bizonyos növényfajtákat népszerűsítenek, mint a levendulák hétvégéje. Nyáron ismét lesz hőmérséklet alapú kedvezmény, amikor annyi százalék kedvezmény jár, ahány fok van.

Lehetőségek az óriáskerttől a teraszig

Boross Dávid tapasztalata szerint három fokozata van a kerttel való foglalkozásnak az alapján, hogy ki mennyi időt szán rá szívesen.

  • Azok, akiknél az a cél, hogy legyen kint valami élet, kevés törődést igénylő növényeket (például kövirózsát, évelő növényeket) ültetnek balkonládákba;
  • A következő fokozat az egynyári növények, például muskátlik ültetése, amiket hetente, a nyári forróságban viszont inkább 2-3 naponta kell locsolni;
  • A fűszernövények és a balkonkert a fentiekhez képest jóval nagyobb és folyamatosabb odafigyelést igényel, rendszeres locsolással és különböző tápoldatok használatával.

"Ma már szerencsére egy kisméretű erkélyen is szinte minden megvalósítható az erre szakosodott boltláncoknak és termékeiknek köszönhetően" - véli Nagy Szilvia, aki szerint

például jó hangulatot lehet varázsolni különböző kerti kiegészítőkkel, a felfüggeszthető virágtasaktól, a különféle mintás kannákig, fali világtartókig, a balkonládába beszúrható figurákig.

Bútorok tekintetében is igaz, hogy azokra is gondolnak a gyártók, akiknek akkora helyük sincs, hogy egy kisebb garnitúrát kitegyenek: nekik jó megoldást jelentenek például a korlátra akasztható asztallapok és a balkonra kihelyezhető szekrények.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm