25 °C Budapest
Kórházba kerülhetsz: ezt az italt mindenképp kerüld

Kórházba kerülhetsz: ezt az italt mindenképp kerüld

2017. március 25. 13:05

Önmagában az alkoholfogyasztás is sok veszélyt rejt magában. Nemrég viszont arra jöttek rá a kutatók, ha energiaitallal kevered, megsokszorozod a balesetek esélyét. Mutatjuk, melyik italokat utasítsd inkább vissza.

Az orvosok már évek óta próbálják óva inteni az alkoholfogyasztókat, ne keverjék az alkoholt olyan magas koffeintartalmú energiaitalokkal, mint például a Red Bull, mert veszélyesen megnöveli a pulzusszámot, és becsapja az agyat. Kanadai kutatók azt vették észre, hogy a sérültek között magas az aránya azoknak, akik vodka-Red Bullt isznak. Úgy vélik, a fokozott sérülés abban csapódik le, hogy az adott személy a túlzott energia vakmerőségbe hajtja őket.

Számos kutatás volt már ebben a témában, és mindegyikben találtak kapcsolatot a sérülések és az energiaitallal kevert alkoholok között. Azt a következtetést szűrték le, hogy sokkal gyakrabban történik baj, mintha csak simán alkoholt fogyaszt az ember. A sérülések között volt véletlen balesetek, gépjármű-balesetek, verekedések is.

Általában, ha alkoholt fogyaszt az ember, akkor elfárad, és hazamegy. Az energia italok viszont mintha átverik az agyat: ennek következtében az emberek alábecsülik, hogy mennyit is ittak valójában, ennek hatására még többet isznak, és a kockázatos helyzetekbe is belemennek"

- mondta Audra Roemer, a tanulmány vezető szerzője. Elmondása szerint, mivel az energiaitalok növelik a pulzusszámot, nem fáradnak el annyira az emberek az alkohol hatására, és nem érzik annyira részegnek sem magukat, mint amennyire valójában azok. Ennek következtében rosszul mérik fel saját részegségi szintjüket (alábecsülik), és olyan dolgokat is tesznek, amit egyébként a részegségük azon fokán már nem tennének, vagy nem tudnának tenni.

A kutatás még nem zárult le teljesen, jelenleg egy sürgősségi osztályon végeznek további felméréseket. Azt viszont már ki merik jelenteni, hogy a sérülések és balesetek esélyét nagyban növeli, ha töményeket magas koffeintartalmú italokkal kevernek a bulizók.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 26. hétfő
Anna, Anikó
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 25. 14:35