15 °C Budapest
Zuhanórepülésben az ételárak? A gabona 40 százalékkal lett olcsóbb

Zuhanórepülésben az ételárak? A gabona 40 százalékkal lett olcsóbb

2017. január 14. 12:01

Folyamatosan csökkent az élelmiszer ára az elmúlt években, a gabonákért 40 százalékkal kell kevesebbet fizetni, mint öt évvel ezelőtt. Ugyan a 2011-es szintnél mé alacsonyabb, azonban a tej és az olajok ára már növekedésnek indult.

A tavalyi év már az ötödik volt a sorban, amikor az alapvető mezőgazdasági termények ára éves átlagban csökkent - jelen esetben 1,5 százalékot 2015-höz képest. Közben a kifejezetten jó termés - és a szintén pozitív előrejelzések - biztosította gabonabőség ellensúlyozta a FAO élelmiszerár-index havi kurzusában a trópusi árucikkek (például cukor és pálmaolaj) oldaláról jövő nyomást, melyeknél a termelés igencsak megérezte az El Nino hatását.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által figyelemmel kísért öt alapvető élelmiszer alapanyag (gabonák, növényi olajok, tejtermékek, húsáru és cukor) nemzetközi árából számított index így nem mozdult el (172 pont) novemberi értékéhez képest.

Az elmúlt évet a gabonaárak folyamatos csökkenése uralta: 2015-höz képest majdnem 10 százalékkal, míg a 2011-es csúcshoz viszonyítva csaknem 40 százalékkal estek vissza.

Ezalatt a cukor és növényi olajok 34 illetve 11 százalékkal drágultak a nemzetközi kereskedelemben.

Gazdasági bizonytalanságok, mint például az árfolyammozgások, továbbra is befolyással lesznek az élelmiszerpiacokra, mondta a FAO vezető közgazdásza, Abdolreza Abbassian. Változatlan gabonakurzus mellett drágulás a tejtermékekben és növényi olajokban. A FAO gabonaár index decemberben kimozdult szeptember óta tartó stabilitásából és valamelyest emelkedett is. Az ok leginkább a rizs és kukorica egyre drágább jegyzésében keresendő, míg a vártnál is jobb becslések az ausztrál, kanadai és orosz területekről épp lefele nyomták a búza árát.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A növényi olajok ára 4,2 százalékot emelkedett november óta, ezzel kétszámjegyűvé hizlalva az éves növekedést és elérve a 2014 júliusa óta legmagasabb értéket. Többet kellett fizetni mind a pálma- és szójaolajért, előbbi az alacsony globális tartalékok miatt, utóbbi az amerikai kontinens biodízel szektorának növekedési kilátásai miatt drágult.

A FAO tejár-index szintén nőtt (3,3 százalékkal) leginkább a vaj, sajt és a tejpor áremelkedése és a visszafogott kibocsátás miatt az európai és csendes-óceáni térségben. A cukor ára, amely mintegy harmadával nőtt az év folyamán, visszaesett 8,6 százalékkal novemberi szintjéhez képest. A brazil reál folyamatos gyengülése és a várhatóan 18 százalékkal nagyobb termés az ország legfontosabb cukortermő régiójából állnak emögött. A húsár-index szemben a többivel 1,1 százalékkal mérséklődött. Az éves átlag 7 százalékkal volt alacsonyabb 2015-höz viszonyítva, többek között az árcsökkenés miatt a szárnyas esetében.

NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?