5 °C Budapest

Ablakon kiszórt milliók: ilyen luxustraktort vett az Országgyűlés

Pénzcentrum
2012. november 2. 13:02

Tízmillió forintért vásárolt kistraktort a Parlament előtti tér karbantartására az Országgyűlés Hivatala. Az általunk megkérdezett kereskedők és kertészek egybehangzó állítása szerint ez ötször több, mint egy hasonló gép piaci átlagára.

Tízmillió forintért vásárolt fűnyíró traktort az Országgyűlés Hivatala - tudta meg a Blikk. A Gianni Ferrari Playgreen márkájú géppel a Parlament körül található, becsléseink szerint 15 ezer négyzetméteres zöldterületet tartják majd karban, azaz ezzel a traktorral nyírják és szedik össze a füvet és a lehullott leveleket. Ezen túlmenően a Ferrari feladata lesz a tér nagyjából 20 ezer négyzetméteres aszfaltburkolatának megtisztítása a lehullott hótól. A beszerzést végző hivatal úgy számol, hogy a gép ára 3 év alatt megtérül.Nagyobb térképre váltás

Szöget ütött a fejünkbe, vajon mennyire általános dolog ilyen drága géppel gondozni a kertet. Felkerestünk több kerti traktor értékesítésével foglalkozó vállalkozást és az Interneten is körülnéztünk, hasonló eszközök után kutatva. A cégek nem kívántak politikai ügybe keveredni, de kérdésünkre elárulták, hogy a csúcskategóriás fűnyírásra is alkalmas kistraktor "mindössze" 7 millió forintba kerül teljes felszereléssel együtt.

Ez a topmodell csak megrendelésre vásárolható meg és elsősorban golfpályák karbantartására használják, ahol nem csak nyírni, de levegőztetni is kell a füvet. Ráadásul mindezt kétnaponként és a Parlament előtti gyepszőnyegnél nagyobb területen. Az ilyen traktorok átlagára forrásaink szerint ötöde annak, amennyit az Országgyűlés Hivatala fizetett a saját Ferráriájért. Furcsaság, hogy az interneten ugyanez a Ferrari traktor használtan ugyan, de már 450 ezer forintért megvásárolható.

A használt Ferrari traktor apróhirdetése

Mivel biztosra akartunk menni, felhívtunk néhány közparkok gyepszőnyegének fenntartására specializálódott vállalkozást is. Ők sem szerettek volna szerepelni cikkünkben, mindazonáltal egybehangzóan állították, ekkora területre felesleges ilyen drága gépet vásárolni, mert az "túl van méretezve egy ekkora területhez." Egyikük, aki évente átlagosan 40 ezer négyzetméternyi gyepterületet telepít és gondoz hozzátette: az ő legdrágább kistraktora 2,2 millió forintba került. Drágább modellt nem engedhet meg magának, mert annak árát a vállalkozása képtelen lenne kitermelni.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?