1 °C Budapest

Ablakon kiszórt milliók: ilyen luxustraktort vett az Országgyűlés

Pénzcentrum
2012. november 2. 13:02

Tízmillió forintért vásárolt kistraktort a Parlament előtti tér karbantartására az Országgyűlés Hivatala. Az általunk megkérdezett kereskedők és kertészek egybehangzó állítása szerint ez ötször több, mint egy hasonló gép piaci átlagára.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Tízmillió forintért vásárolt fűnyíró traktort az Országgyűlés Hivatala - tudta meg a Blikk. A Gianni Ferrari Playgreen márkájú géppel a Parlament körül található, becsléseink szerint 15 ezer négyzetméteres zöldterületet tartják majd karban, azaz ezzel a traktorral nyírják és szedik össze a füvet és a lehullott leveleket. Ezen túlmenően a Ferrari feladata lesz a tér nagyjából 20 ezer négyzetméteres aszfaltburkolatának megtisztítása a lehullott hótól. A beszerzést végző hivatal úgy számol, hogy a gép ára 3 év alatt megtérül.Nagyobb térképre váltás

Szöget ütött a fejünkbe, vajon mennyire általános dolog ilyen drága géppel gondozni a kertet. Felkerestünk több kerti traktor értékesítésével foglalkozó vállalkozást és az Interneten is körülnéztünk, hasonló eszközök után kutatva. A cégek nem kívántak politikai ügybe keveredni, de kérdésünkre elárulták, hogy a csúcskategóriás fűnyírásra is alkalmas kistraktor "mindössze" 7 millió forintba kerül teljes felszereléssel együtt.

Ez a topmodell csak megrendelésre vásárolható meg és elsősorban golfpályák karbantartására használják, ahol nem csak nyírni, de levegőztetni is kell a füvet. Ráadásul mindezt kétnaponként és a Parlament előtti gyepszőnyegnél nagyobb területen. Az ilyen traktorok átlagára forrásaink szerint ötöde annak, amennyit az Országgyűlés Hivatala fizetett a saját Ferráriájért. Furcsaság, hogy az interneten ugyanez a Ferrari traktor használtan ugyan, de már 450 ezer forintért megvásárolható.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A használt Ferrari traktor apróhirdetése

Mivel biztosra akartunk menni, felhívtunk néhány közparkok gyepszőnyegének fenntartására specializálódott vállalkozást is. Ők sem szerettek volna szerepelni cikkünkben, mindazonáltal egybehangzóan állították, ekkora területre felesleges ilyen drága gépet vásárolni, mert az "túl van méretezve egy ekkora területhez." Egyikük, aki évente átlagosan 40 ezer négyzetméternyi gyepterületet telepít és gondoz hozzátette: az ő legdrágább kistraktora 2,2 millió forintba került. Drágább modellt nem engedhet meg magának, mert annak árát a vállalkozása képtelen lenne kitermelni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20