Várni kell még az okos mérőórákra

Pénzcentrum
2012. október 12. 13:03

Az okos mérők alkalmazása előtt még vizsgálandó, hogy ki és milyen konstrukcióban térítse meg a beruházás és a megnövekedett üzemeltetés költségeit.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Jelenleg nem állapítható meg, hogy az intelligens mérők (okos mérők) alkalmazása melyik szereplőnél milyen mértékben térülhet meg. Így további vizsgálatokat igényel, hogy ki és milyen konstrukcióban térítse meg a beruházás és a megnövekedett üzemeltetés költségeit - derül ki Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter Oláh Lajos országgyűlési képviselő kérdésre adott írásos válaszából.

Az okos mérők használatával ugyanis nemcsak az eszközök beruházási költségeit kell megfizetni, hanem az áramfogyasztás mellett megjelenő adatforgalom miatt - az új informatikai rendszerrel és adattárolással kapcsolatban a folyamatos üzemeltetési költségnövekedést is. A rendszer működéséhez szükséges a mérési, információs adatok továbbítása, gyűjtése, biztonságos kezelése. A felhasználókról tárolt adatok biztonsága és védelme is fokozott figyelmet igényel.

A kormány támogatja az okos mérők használatát, azonban a felmerült kérdések miatt a bevezetésükről szóló döntés, valamint ezt követően a támogatási rendszer megalkotása és a programok kidolgozása csak a mintaprojektek kiértékelése után lehetséges - írta a miniszter.

Előnyük biztosan van

Az okos mérőknek számtalan előnye van - olvasható a válaszban. Ezek közé tartozik, hogy a felhasználók költsége csökkenhet, ha a tényleges fogyasztáson alapuló elszámolást kihasználva a felhasználók saját döntésük alapján fogyasztásukat eltolják a kedvezményes díjú időszakra. Ennek feltétele, hogy a felhasználók önként változtassanak a jelenlegi fogyasztói szokásaikon. Mindehhez létre kell jönnie a terhelések kiegyensúlyozását biztosító ösztönző tarifarendszernek is. Az okos mérők felhasználásával a szociálisan rászoruló fogyasztóknál a támogatások folyósítása is egyszerűbben megvalósítható lenne.

Ilyen mérőkkel a hálózati szolgáltatók számára lehetővé válna a fogyasztói szokások alaposabb megismerése, csökkenhetne a hálózati műszaki veszteség. A távvezérlés igénybevételével pedig a jelenleginél rugalmasabb és jobb lehet az üzemzavar-elhárítás. Az okos mérők a villamosenergia-kereskedők számára csökkenthetik a mérési hibából, illetve a díjhátralék tartós nem fizetéséből származó veszteséget is. Nem merülnek fel az elszámolási mérés leolvasásának, a ki- illetve visszakapcsolásnak és a díjhátralék behajtásának költségei.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A pénzáramlási idő is csökkenhet azáltal, hogy a fogyasztás, az elszámolás és a díjfizetés közötti időtartam rövidül. A kereskedők az általuk vásárolt villamosenergia-piaci terméket (a zsinór- és csúcs-, valamint a kiegyenlítő szolgáltatást) a felhasználók számára is villamosenergia-termékként tudnák értékesíteni, igy nem keletkezne náluk a vásárlás és az értékesítés között - a jelenlegi integráló mérés és a profil alapú elszámolás miatt jelentkező - indokolt veszteség.

Okos mérő alkalmazásával a felhasználóknak tényleges választási lehetősége lehetne az árampiacon. A rendszer működése szempontjából a rendszerirányító számára a fogyasztói szokások pontosabb megismerésével lehetővé válhat a jelenleginél kisebb tartalékokat eredményező, olcsóbb rendszertervezés sorolta a tárcavezető.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06