16 °C Budapest

Várni kell még az okos mérőórákra

Pénzcentrum
2012. október 12. 13:03

Az okos mérők alkalmazása előtt még vizsgálandó, hogy ki és milyen konstrukcióban térítse meg a beruházás és a megnövekedett üzemeltetés költségeit.

Jelenleg nem állapítható meg, hogy az intelligens mérők (okos mérők) alkalmazása melyik szereplőnél milyen mértékben térülhet meg. Így további vizsgálatokat igényel, hogy ki és milyen konstrukcióban térítse meg a beruházás és a megnövekedett üzemeltetés költségeit - derül ki Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter Oláh Lajos országgyűlési képviselő kérdésre adott írásos válaszából.

Az okos mérők használatával ugyanis nemcsak az eszközök beruházási költségeit kell megfizetni, hanem az áramfogyasztás mellett megjelenő adatforgalom miatt - az új informatikai rendszerrel és adattárolással kapcsolatban a folyamatos üzemeltetési költségnövekedést is. A rendszer működéséhez szükséges a mérési, információs adatok továbbítása, gyűjtése, biztonságos kezelése. A felhasználókról tárolt adatok biztonsága és védelme is fokozott figyelmet igényel.

A kormány támogatja az okos mérők használatát, azonban a felmerült kérdések miatt a bevezetésükről szóló döntés, valamint ezt követően a támogatási rendszer megalkotása és a programok kidolgozása csak a mintaprojektek kiértékelése után lehetséges - írta a miniszter.

Előnyük biztosan van

Az okos mérőknek számtalan előnye van - olvasható a válaszban. Ezek közé tartozik, hogy a felhasználók költsége csökkenhet, ha a tényleges fogyasztáson alapuló elszámolást kihasználva a felhasználók saját döntésük alapján fogyasztásukat eltolják a kedvezményes díjú időszakra. Ennek feltétele, hogy a felhasználók önként változtassanak a jelenlegi fogyasztói szokásaikon. Mindehhez létre kell jönnie a terhelések kiegyensúlyozását biztosító ösztönző tarifarendszernek is. Az okos mérők felhasználásával a szociálisan rászoruló fogyasztóknál a támogatások folyósítása is egyszerűbben megvalósítható lenne.

Ilyen mérőkkel a hálózati szolgáltatók számára lehetővé válna a fogyasztói szokások alaposabb megismerése, csökkenhetne a hálózati műszaki veszteség. A távvezérlés igénybevételével pedig a jelenleginél rugalmasabb és jobb lehet az üzemzavar-elhárítás. Az okos mérők a villamosenergia-kereskedők számára csökkenthetik a mérési hibából, illetve a díjhátralék tartós nem fizetéséből származó veszteséget is. Nem merülnek fel az elszámolási mérés leolvasásának, a ki- illetve visszakapcsolásnak és a díjhátralék behajtásának költségei.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A pénzáramlási idő is csökkenhet azáltal, hogy a fogyasztás, az elszámolás és a díjfizetés közötti időtartam rövidül. A kereskedők az általuk vásárolt villamosenergia-piaci terméket (a zsinór- és csúcs-, valamint a kiegyenlítő szolgáltatást) a felhasználók számára is villamosenergia-termékként tudnák értékesíteni, igy nem keletkezne náluk a vásárlás és az értékesítés között - a jelenlegi integráló mérés és a profil alapú elszámolás miatt jelentkező - indokolt veszteség.

Okos mérő alkalmazásával a felhasználóknak tényleges választási lehetősége lehetne az árampiacon. A rendszer működése szempontjából a rendszerirányító számára a fogyasztói szokások pontosabb megismerésével lehetővé válhat a jelenleginél kisebb tartalékokat eredményező, olcsóbb rendszertervezés sorolta a tárcavezető.

 

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem