4 °C Budapest

Nyugdíjasok, figyelem: így csaphatnak be!

MTI
2011. július 7. 17:02

Egyre több panasz érkezik a termékbemutatókra a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségéhez, a fogyasztók a vállalkozások korántsem fogyasztóbarát magatartását kifogásolják.

A fogyasztóvédelmi civilszervezet közleménye szerint a termékbemutatókkal kapcsolatos problémák és visszásságok nem új keletűek, és még mindig nem csökkent azon vállalkozások száma, amelyek a fogyasztók hiszékenységére alapozva, elsősorban az idős és beteg embereket célozzák meg termékbemutatóikkal, ahol akár félmilliós vételárért használhatatlan, rossz minőségű termékeket árusítanak - írja a szövetség közleményében.

A FEOSZ hangsúlyozza: az említettek fogyasztók speciálisan védendő csoportjának minősülnek. A vállalkozások magatartása sokszor irányul a vonatkozó kormányrendelet kijátszására, a kötelező tájékoztatást sokszor ködösen, félreérthetően fogalmazva építik be szerződéseikbe, ezzel megpróbálják azt a látszatot kelteni, hogy a vonatkozó kötelezettségnek maradéktalanul eleget tettek.

A fogyasztóknak tudniuk kell, hogy termékbemutatók esetén, ha nem az üzletben vásárolták meg a terméket, akkor az áru kézhezvételétől számított 8 munkanapon belül indokolás nélkül el lehet állni a szerződéstől. Ez azt jelenti, hogy vissza kell kapni a teljes befizetett vételárat. Ha kapcsolt hitelszerződést kötöttek a vételár kiegyenlítésére, akkor az indokolás nélküli elállási jog gyakorlása a hitelszerződést is felbontja. A vállalkozásnak kötelessége írásban tájékoztatni a fogyasztót az elállási jog gyakorlásának lehetőségéről és határidejéről. Ha ugyanis ezt elmulasztja, akkor a szerződést semmisnek kell tekinteni, így ekkor a befizetett vételár ismét visszajár - írja közleményében a FEOSZ.

Magas szintű védelem a fogyasztóknak, a fogyasztókat kell oktatni

Magas szintű védelem a fogyasztóknak, a fogyasztóvédelmi jogszabályok átdolgozása, a az alternatív vitarendezési fórumok szerepének erősítése, a tudatos fogyasztói magatartás elősegítése: többek között ezen tényezők szerepelnek Magyarország IV. Középtávú (2011-2014) Fogyasztóvédelmi Politikájáról szóló vitairatban.

A Fogyasztóvédők Országos Egyesülete támogatja a megújulás jegyében történő változtatásokat, mivel egyetért azzal a kitétellel, mely szerint a fogyasztóvédelem új alapokra helyezésére, egyszersmind alapvető szemléletváltásra van szükség. E szerint a fogyasztót kell mindenfajta vizsgálat és az ezzel kapcsolatos törekvések középpontjába helyezni. Helytálló a vitaanyag azon okfejtése is, mely szerint a fogyasztóvédelmi jogszabályokat át kell dolgozni, és korszerűsíteni kell azokat a fogyasztók megfelelő védelme érdekében.

A fogyasztói érdekek védelme szempontjából kiemelkedő szerepük van az egyes hatóságoknak, ugyanakkor a fogyasztó számára jogvitája megoldása során az alternatív vitarendezési fórumként működő békéltető testületek állnak rendelkezésre. Így ezen szervezetek szerepét kell növelni, hatékonyságukat erősíteni, mind hatáskörük, mind eljárási szabályuk, mind az egyes döntések kikényszeríthetősége tekintetében. Örömmel vettük tudomásul, hogy az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi Bizottsága 2011. július 5-i nyílt ülése - ahol egyesületünk képviselője is részt vett - után kiadott 4/2010-2014. sz. Állásfoglalása is hasonlóan foglalt állást.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem szabad figyelmen kívül hagyni ugyanakkor a vállalkozásokat sem a fogyasztóvédelmi politika kidolgozása során, és ahogy arra a vitairat rámutat, a hazai gazdaság erősítése szempontjából, a fogyasztók védelme érdekében is fontos a tisztességes és széleskörű verseny erősítése és biztosítása.

A Fogyasztóvédők Országos Egyesülete kiemelten fontosnak tartja a fogyasztói tudatosság szintjének emelését is. Ehhez pedig szükség van a fogyasztók képzésére, oktatására, ugyanakkor nemcsak a kiszolgáltatott fogyasztói réteg, hanem a vállalkozások képzésére is.

Egyesületünk bízik abban, hogy az Alaptörvényben is rögzített fogyasztói jogok és a megújulás jegyében történő szemléletváltoztatást követően a jövőben a Fogyasztóvédelmi stratégia megvalósítása során tett intézkedésekkel a fogyasztók konkrét tényleges és hatékony védelemben részesülhetnek. Ennek érdekében a vitairattal kapcsolatos javaslatainkat a fogyasztóvédelemért felelős Nemzetgazdasági Minisztérium részére már korábban eljuttattuk és folyamatosan részt veszünk a társadalmi konzultációban.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem