17 °C Budapest

Schwarzenegger: Hasta la vista, TV!

2009. október 16. 15:02

Betiltaná a 40 hüvelyknél nagyobb energiafaló plazma és LCD TV-ket Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó. Ha a szabályozás átmegy a törvényhozáson, néhány éven belül az újonnan értékesített készülékek energiafogyasztása több mint a felére csökkenhet Kaliforniában.

Plazma és LCD televíziókra vonatkozó szigorúbb energiafelvételi mutatók bevezetését tervezi az Egyesült Államok legnagyobb gazdaságával rendelkező állama, Kalifornia. Az új szabályozás két lépcsőben szigorítaná a 40 hüvelyknél (101,6 cm) nagyobb televíziók energiafelhasználását.

A jelenleg forgalomban lévő 42 hüvelykes (106,7 cm) LCD készülékek átlagosan mintegy 203 W teljesítményűek, az ugyanekkora plazmakijelzők pedig ennél is több, átlagban 271 W energiát használnak fel. Összehasonlításképpen egy katódsugárcsöves 76 centiméter képátlójú hagyományos készülék fogyasztása mindössze 101 W.

A kaliforniai energiaügyi bizottság javaslata a készülékek energiafelhasználását a képméret nagyságának figyelembevételével radikálisan korlátozná. A javaslat szerint egy 42 hüvelykes készülék 2011 elejétől maximum 198 wattos, 2013-tól pedig mindössze 116 W teljesítményű lehetne függetlenül attól, hogy melyik technológiával készült. Az 50 hüvelykes (127 centis) televíziókra a fogyasztási értékeket először 247, majd 153 wattban maximálnák.

A Schwarzenegger kormányzó által támogatott javaslattal a számítások szerint 2011-től mintegy 33%-kal, 2013-tól pedig kb. 49%-kal lehetne csökkenteni a televíziókra jutó energiafelhasználását az államban. Ez hatalmas mértékű energiamegtakarítást eredményezne, mivel Kaliforniában a lakossági fogyasztás nagyjából 10%-át használják el televíziókészülékek. A most életben lévő szabályozás mindössze a készülékek készenléti állapotának fogyasztását maximálja 3 wattban, és még így is a TV-k összes energiafelhasználásának kb. 5%-át teszi ki a készenléti állapot fogyasztása.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

(Forrás: Daily Mail; wired.com)

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?