28 °C Budapest

Schwarzenegger: Hasta la vista, TV!

2009. október 16. 15:02

Betiltaná a 40 hüvelyknél nagyobb energiafaló plazma és LCD TV-ket Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó. Ha a szabályozás átmegy a törvényhozáson, néhány éven belül az újonnan értékesített készülékek energiafogyasztása több mint a felére csökkenhet Kaliforniában.

Plazma és LCD televíziókra vonatkozó szigorúbb energiafelvételi mutatók bevezetését tervezi az Egyesült Államok legnagyobb gazdaságával rendelkező állama, Kalifornia. Az új szabályozás két lépcsőben szigorítaná a 40 hüvelyknél (101,6 cm) nagyobb televíziók energiafelhasználását.

A jelenleg forgalomban lévő 42 hüvelykes (106,7 cm) LCD készülékek átlagosan mintegy 203 W teljesítményűek, az ugyanekkora plazmakijelzők pedig ennél is több, átlagban 271 W energiát használnak fel. Összehasonlításképpen egy katódsugárcsöves 76 centiméter képátlójú hagyományos készülék fogyasztása mindössze 101 W.

A kaliforniai energiaügyi bizottság javaslata a készülékek energiafelhasználását a képméret nagyságának figyelembevételével radikálisan korlátozná. A javaslat szerint egy 42 hüvelykes készülék 2011 elejétől maximum 198 wattos, 2013-tól pedig mindössze 116 W teljesítményű lehetne függetlenül attól, hogy melyik technológiával készült. Az 50 hüvelykes (127 centis) televíziókra a fogyasztási értékeket először 247, majd 153 wattban maximálnák.

A Schwarzenegger kormányzó által támogatott javaslattal a számítások szerint 2011-től mintegy 33%-kal, 2013-tól pedig kb. 49%-kal lehetne csökkenteni a televíziókra jutó energiafelhasználását az államban. Ez hatalmas mértékű energiamegtakarítást eredményezne, mivel Kaliforniában a lakossági fogyasztás nagyjából 10%-át használják el televíziókészülékek. A most életben lévő szabályozás mindössze a készülékek készenléti állapotának fogyasztását maximálja 3 wattban, és még így is a TV-k összes energiafelhasználásának kb. 5%-át teszi ki a készenléti állapot fogyasztása.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

(Forrás: Daily Mail; wired.com)

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?