10 °C Budapest

Schwarzenegger: Hasta la vista, TV!

2009. október 16. 15:02

Betiltaná a 40 hüvelyknél nagyobb energiafaló plazma és LCD TV-ket Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó. Ha a szabályozás átmegy a törvényhozáson, néhány éven belül az újonnan értékesített készülékek energiafogyasztása több mint a felére csökkenhet Kaliforniában.

Plazma és LCD televíziókra vonatkozó szigorúbb energiafelvételi mutatók bevezetését tervezi az Egyesült Államok legnagyobb gazdaságával rendelkező állama, Kalifornia. Az új szabályozás két lépcsőben szigorítaná a 40 hüvelyknél (101,6 cm) nagyobb televíziók energiafelhasználását.

A jelenleg forgalomban lévő 42 hüvelykes (106,7 cm) LCD készülékek átlagosan mintegy 203 W teljesítményűek, az ugyanekkora plazmakijelzők pedig ennél is több, átlagban 271 W energiát használnak fel. Összehasonlításképpen egy katódsugárcsöves 76 centiméter képátlójú hagyományos készülék fogyasztása mindössze 101 W.

A kaliforniai energiaügyi bizottság javaslata a készülékek energiafelhasználását a képméret nagyságának figyelembevételével radikálisan korlátozná. A javaslat szerint egy 42 hüvelykes készülék 2011 elejétől maximum 198 wattos, 2013-tól pedig mindössze 116 W teljesítményű lehetne függetlenül attól, hogy melyik technológiával készült. Az 50 hüvelykes (127 centis) televíziókra a fogyasztási értékeket először 247, majd 153 wattban maximálnák.

A Schwarzenegger kormányzó által támogatott javaslattal a számítások szerint 2011-től mintegy 33%-kal, 2013-tól pedig kb. 49%-kal lehetne csökkenteni a televíziókra jutó energiafelhasználását az államban. Ez hatalmas mértékű energiamegtakarítást eredményezne, mivel Kaliforniában a lakossági fogyasztás nagyjából 10%-át használják el televíziókészülékek. A most életben lévő szabályozás mindössze a készülékek készenléti állapotának fogyasztását maximálja 3 wattban, és még így is a TV-k összes energiafelhasználásának kb. 5%-át teszi ki a készenléti állapot fogyasztása.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

(Forrás: Daily Mail; wired.com)

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 2. szombat
Lujza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm