-1 °C Budapest

Rosszul járnak a leendő nyugdíjasok?

Pénzcentrum
2009. július 30. 10:02

A kormány rendeletben limitálja, hogy a magánnyugdíjpénztárak portfólióiban mekkora arányt képviselhetnek a devizaeszközök. Az intézkedés miatt több pénztár is befektetési politikájának módosítására készül.

Egy nemrég megjelent rendeletben korlátozzák, hogy a magánnyugdíjpénztárak a különböző portfóliók esetében a pénz mekkora hányadát tarthatják devizaeszközökben. Bonyolítja a helyzetet, hogy az itt meghatározott arány számításához különleges szabályokat is rendelnek. A kasszáknak például a befektetési jegyeknél a mögöttes devizapozíciót is figyelembe kell venniük.

Több pénztárnál egyelőre még csak próbálják értelmezni a törvényt.Az OTP Magánnyugdíjpénztár jelenlegi ismeretei szerint nyilvánvalónak tűnik, hogy itt a jövőben a választható portfóliók mindegyikében csökkenteni kell a devizaalapú befektetések értékét annak érdekében, hogy a módosított jogszabályban előírt arányoknak megfeleljenek. A kasszánál úgy vélik, hogy a kormányrendelet a legnagyobb hazai magánnyugdíjpénztár tagjainak befektetéseit kedvezőtlenül érinti, mert a jelenlegihez képest csökkenti az egyes portfóliók diverzifikálhatóságát, szűkíti az ésszerű kockázat mellett elérhető legmagasabb hozam elvéből következő "több lábon állást". Gondot jelent az is, hogy a megengedett arányokon felüli jelenlegi devizaalapú befektetéseit a pénztárnak az előírt határidőig akkor is értékesítenie kell, ha a piaci viszonyok nem lesznek éppen a legkedvezőbbek.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem