14 °C Budapest

Rosszul járnak a leendő nyugdíjasok?

Pénzcentrum
2009. július 30. 10:02

A kormány rendeletben limitálja, hogy a magánnyugdíjpénztárak portfólióiban mekkora arányt képviselhetnek a devizaeszközök. Az intézkedés miatt több pénztár is befektetési politikájának módosítására készül.

Egy nemrég megjelent rendeletben korlátozzák, hogy a magánnyugdíjpénztárak a különböző portfóliók esetében a pénz mekkora hányadát tarthatják devizaeszközökben. Bonyolítja a helyzetet, hogy az itt meghatározott arány számításához különleges szabályokat is rendelnek. A kasszáknak például a befektetési jegyeknél a mögöttes devizapozíciót is figyelembe kell venniük.

Több pénztárnál egyelőre még csak próbálják értelmezni a törvényt.Az OTP Magánnyugdíjpénztár jelenlegi ismeretei szerint nyilvánvalónak tűnik, hogy itt a jövőben a választható portfóliók mindegyikében csökkenteni kell a devizaalapú befektetések értékét annak érdekében, hogy a módosított jogszabályban előírt arányoknak megfeleljenek. A kasszánál úgy vélik, hogy a kormányrendelet a legnagyobb hazai magánnyugdíjpénztár tagjainak befektetéseit kedvezőtlenül érinti, mert a jelenlegihez képest csökkenti az egyes portfóliók diverzifikálhatóságát, szűkíti az ésszerű kockázat mellett elérhető legmagasabb hozam elvéből következő "több lábon állást". Gondot jelent az is, hogy a megengedett arányokon felüli jelenlegi devizaalapú befektetéseit a pénztárnak az előírt határidőig akkor is értékesítenie kell, ha a piaci viszonyok nem lesznek éppen a legkedvezőbbek.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17