29 °C Budapest

Szabadstrandok: az INGYENES balatoni fürdőhelyek listája

2009. július 7. 06:20

Kíváló vízminőség, szabad strandok Ki mondta, hogy strandolni csak pénzért lehet? A magyar tenger igenis gazdag kínálatot nyújt ingyenes strandokból, az ezekben a napokban 25 fokos vízhőmérséklet pedig sokakat vonz, az északi és a déli parton egyaránt. A Pénzcentrum most megmutatja, hova menj, ha ingyen akarsz fürdeni! 

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szerint a Balaton valamennyi medencéjében kiváló a víz összetétele, és megfelelő a vízállás is. A kémiai vizsgálatok alapján a tó oxigén- és tápanyagháztartása is megfelelő. A Balaton vizének fürdésre való alkalmasságát - az ÁNTSZ által vizsgált egészségügyi szempontok mellett - a klorofill értékével is mérik: ezek alacsonyak voltak, a szakemberek jellemzően a kiváló kategóriába tartozó értékeket mértek, és csekély az algák mennyisége is. A Balaton vízállása jelenleg a siófoki vízmérce szerint 103 cm, az átlagos mélysége 3,5 méter, azaz a tóban elegendő mennyiségű víz van.

Az Európai Bizottság nemrég ismertette annak a felmérésnek az eredményét, amely a fürdőhelyek vízminőségét vizsgálta a tavalyi fürdési idényben. Ebben Magyarország jól szerepelt: a hazánkban vizsgált 256 fürdőhely közel 90 százaléka (86%, 220 hely) megfelelt a minőségi előírásoknak, 131 pedig kiváló minőségű volt. 2007-ben 12 fürdőhelyet kellett bezárni, a 2008-as fürdőidényben már csak 7 ilyen strand volt.

Kapcsolódó cikkünk:
Megnyugtató: jó minőségűek az EU fürdővizei, de nem árt résen lenni!

A legfrissebb adatok alapján (2009.május 5. és június 24. között vett minták eredményei) az illetékes ÁNTSZ a Balatonnál 147 strandot talált fürdőzésre alkalmasnak.

Ahol a part szabad

A Balatonban hivatalosan ott szabad fürdeni, ahol azt nem tiltják (például kihelyezett táblákkal). Így tehát a legtöbb önkormányzat él is a lehetőséggel, és kisebb-nagyobb partszakaszokat szabadít fel annak érdekében, hogy ott ingyenes fürdőhelyet létesítsen.


A legfontosabb szabály, hogy tilos fürödni korlátozott látási viszonyok között, például ködben, vagy sötétben, és természetesen mindig figyeljük a viharjelzéseket.

Éjszaka csak a vízfelület megvilágított részén szabad a fürdőzés, de ott is csak a mélyvíz határáig. Szintén tiltott a fürdés hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, nagyhajók, úszó munkagépek és a fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében,

Ha a legjobb strandokra vagy kíváncsi, kattints: Magyarország legjobb strandjai: A TELJES LISTA

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kijelölt fürdőhely határa a parton 60x30 cm méretű, fehér alapú, kék hullámzó vízen fekete felsőtestet ábrázoló táblával, a vízen vörös-fehér függőlegesen csíkozott, henger alakú, legalább 50x50 cm-es bójákkal van megjelölve.

A legnagyobb ingyenes strandok listája

Íme a legnagyobb balatoni szabadstrandok:

 

Forrás: balatontipp.hu

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?