14 °C Budapest

Útlevél, vagy személyi? Drágult a döntés!

Pénzcentrum
2009. június 30. 05:40

2009. június 29-étől a második generációs biometrikus útlevelek már az ujjlenyomatot is tartalmazzák, hogy biztonságosabbá tegyék az okmány használatát. Sajnos ezzel egyidejűleg több ezer forinttal drágább is lett az illeték, érdemes tehát meggondolni, hogy valóban szükségünk van-e rá, hiszen rengeteg országba elegendő a személyink is a határátlépéshez.

Év elején az Európai Parlament megszavazta azt a törvényt, amely szerint idén nyártól minden tagországban, továbbá Izlandon, Norvégiában és Svájcban is be kell vezetni a biomterikus útlevél azon változatát, amely a személyi adatokon kívül már az okmány birtokosának ujjlenyomatát is tartalmazza.

Néhány tagország - Németország, Franciaország és Hollandia - már a határidő lejárata előtt elkezdte az új típusú okmány kiadását, a teljes átállásra azonban 2012-es határidőt tűztek ki az EP képviselők.

12 éves kor alatt azonban nem szükséges még ujjlenyomatot adni az okmány igénylésekor, lévén, hogy ebben a korban az még változik, így nem is lenne alkalmas személyazonosításra.

Az új típusú okmány bevezetésével azok lejárati ideje is megváltozott: korábban a 4 éves kor alatti gyerekek számára 2 évre adtak ki útlevelet, mostantól azonban 6 éves kor alatt 3 évig lesznek érvényesek. 6-70 között alapesetben ezentúl is 5 évig érvényes okmányt állítanak ki, de felnőttek igényelhetnek 10 évre szólót is, 70 év felettieknek pedig automatikusan az jár.

Ami a változások kellemetlen oldalát illeti, sajnos az illetékek bizony megemelkedtek, amit hivatalosan azzal magyaráznak, hogy az ujjlenyomatok tárolásához szükséges chip nagyobb tárolókapacitást igényel, mint a korábbi, amin csak a személyes adatok, illetve a fénykép került rögzítésre. Még ha így is van, az már nem világos, hogy miért drágult mégis különböző mértékben a különböző lejáratok esetén, hiszen az öt évre szólóért 25 százalékkal, míg a 10 évig érvényesért 40 százalékkal többet kell fizetni, de még a 70 év felettiek is közel 67 százalékos drágulással állnak szemben.

Az útlevéllel kapcsolatos változásokkal egyidejűleg a személyazonosító igazolványok terén is fontos változás történt: 2009. június 28-a után ugyanis a 14 év alatti gyermekek is kaphatnak személyit. Ennek azért van jelentősége, mert mint ismeretes, az európai országok nagy részébe ma már személyazonosító igazolvánnyal is utazhatunk, azonban ez idáig a 14 év alattiak nem rendelkezhetnek személyi igazolvánnyal, vagyis nekik mindenképp útlevélre volt szükségük, ha külföldre utaztak.

További kedvező irányú módosítás, hogy újszülöttek esetében a szülők az igazolványt már a kórházban igényelhetik, és nem kell külön anyakönyvvezetőhöz, okmányirodához, egészségbiztosítási pénztárhoz, illetve APEH-hoz rohangálniuk, mivel az igény automatikusan továbbítják a hatóságokhoz.

Nem biztos, hogy kell útlevél

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Akinek most járna le az útlevele, vagy eddig nem rendelkezett vele, van azonban új típusú, kártyás személyigazolványa, nem is biztos, hogy feltétlenül több ezer forintot kell erre áldoznia. Az Európai Gazdasági Térség tagállamai területére a beutazás, valamint ezen államok területén történő utazás érvényes magyar személyazonossági igazolvány birtokában is lehetséges.

Ha tehát Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Izland, Írország, Görögország, Hollandia, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, vagy Szlovénia valamelyikébe utazna, bátran nekivághat személyivel is.

Sőt, az EGT-n kívüli harmadik országba is lehetséges személyivel utazni, amennyiben azt nemzetközi szerződés kifejezetten lehetővé teszi. Kétoldalú nemzetközi szerződés alapján személyi igazolvánnyal kizárólag Andorrába, Horvátországba és Svájcba lehet utazni.

Ha mégsem a fenti országokba vennénk az irányt, és útlevélre lenne szükségünk, bármelyik hazai okmányirodában, külföldön pedig a külképviseleten igényelhetünk, de csak személyesen, illetve meghatalmazott útján is eljárhatunk, ha orvosi igazolással tanúsítjuk, hogy egészségügyi állapotunk nem engedi a személyes ügyintézést.

Mivel az okirat elkészültére akár 30 napot is várhatunk, érdemes időben elkezdeni az ügyintézést, vagy gyorsított eljárást igényelni, melynél öt nap alatt is hozzájuthatunk útlevelünkhöz, de csak a normális ügymenetért fizetendő díj kétszereséért.

NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17