Útlevél, vagy személyi? Drágult a döntés!

Pénzcentrum
2009. június 30. 05:40

2009. június 29-étől a második generációs biometrikus útlevelek már az ujjlenyomatot is tartalmazzák, hogy biztonságosabbá tegyék az okmány használatát. Sajnos ezzel egyidejűleg több ezer forinttal drágább is lett az illeték, érdemes tehát meggondolni, hogy valóban szükségünk van-e rá, hiszen rengeteg országba elegendő a személyink is a határátlépéshez.

Év elején az Európai Parlament megszavazta azt a törvényt, amely szerint idén nyártól minden tagországban, továbbá Izlandon, Norvégiában és Svájcban is be kell vezetni a biomterikus útlevél azon változatát, amely a személyi adatokon kívül már az okmány birtokosának ujjlenyomatát is tartalmazza.

Néhány tagország - Németország, Franciaország és Hollandia - már a határidő lejárata előtt elkezdte az új típusú okmány kiadását, a teljes átállásra azonban 2012-es határidőt tűztek ki az EP képviselők.

12 éves kor alatt azonban nem szükséges még ujjlenyomatot adni az okmány igénylésekor, lévén, hogy ebben a korban az még változik, így nem is lenne alkalmas személyazonosításra.

Az új típusú okmány bevezetésével azok lejárati ideje is megváltozott: korábban a 4 éves kor alatti gyerekek számára 2 évre adtak ki útlevelet, mostantól azonban 6 éves kor alatt 3 évig lesznek érvényesek. 6-70 között alapesetben ezentúl is 5 évig érvényes okmányt állítanak ki, de felnőttek igényelhetnek 10 évre szólót is, 70 év felettieknek pedig automatikusan az jár.

Ami a változások kellemetlen oldalát illeti, sajnos az illetékek bizony megemelkedtek, amit hivatalosan azzal magyaráznak, hogy az ujjlenyomatok tárolásához szükséges chip nagyobb tárolókapacitást igényel, mint a korábbi, amin csak a személyes adatok, illetve a fénykép került rögzítésre. Még ha így is van, az már nem világos, hogy miért drágult mégis különböző mértékben a különböző lejáratok esetén, hiszen az öt évre szólóért 25 százalékkal, míg a 10 évig érvényesért 40 százalékkal többet kell fizetni, de még a 70 év felettiek is közel 67 százalékos drágulással állnak szemben.

Az útlevéllel kapcsolatos változásokkal egyidejűleg a személyazonosító igazolványok terén is fontos változás történt: 2009. június 28-a után ugyanis a 14 év alatti gyermekek is kaphatnak személyit. Ennek azért van jelentősége, mert mint ismeretes, az európai országok nagy részébe ma már személyazonosító igazolvánnyal is utazhatunk, azonban ez idáig a 14 év alattiak nem rendelkezhetnek személyi igazolvánnyal, vagyis nekik mindenképp útlevélre volt szükségük, ha külföldre utaztak.

További kedvező irányú módosítás, hogy újszülöttek esetében a szülők az igazolványt már a kórházban igényelhetik, és nem kell külön anyakönyvvezetőhöz, okmányirodához, egészségbiztosítási pénztárhoz, illetve APEH-hoz rohangálniuk, mivel az igény automatikusan továbbítják a hatóságokhoz.

Nem biztos, hogy kell útlevél

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Akinek most járna le az útlevele, vagy eddig nem rendelkezett vele, van azonban új típusú, kártyás személyigazolványa, nem is biztos, hogy feltétlenül több ezer forintot kell erre áldoznia. Az Európai Gazdasági Térség tagállamai területére a beutazás, valamint ezen államok területén történő utazás érvényes magyar személyazonossági igazolvány birtokában is lehetséges.

Ha tehát Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Izland, Írország, Görögország, Hollandia, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, vagy Szlovénia valamelyikébe utazna, bátran nekivághat személyivel is.

Sőt, az EGT-n kívüli harmadik országba is lehetséges személyivel utazni, amennyiben azt nemzetközi szerződés kifejezetten lehetővé teszi. Kétoldalú nemzetközi szerződés alapján személyi igazolvánnyal kizárólag Andorrába, Horvátországba és Svájcba lehet utazni.

Ha mégsem a fenti országokba vennénk az irányt, és útlevélre lenne szükségünk, bármelyik hazai okmányirodában, külföldön pedig a külképviseleten igényelhetünk, de csak személyesen, illetve meghatalmazott útján is eljárhatunk, ha orvosi igazolással tanúsítjuk, hogy egészségügyi állapotunk nem engedi a személyes ügyintézést.

Mivel az okirat elkészültére akár 30 napot is várhatunk, érdemes időben elkezdeni az ügyintézést, vagy gyorsított eljárást igényelni, melynél öt nap alatt is hozzájuthatunk útlevelünkhöz, de csak a normális ügymenetért fizetendő díj kétszereséért.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm