11 °C Budapest

Meglepő karácsonyi keresések: mit lát a Google?

Pénzcentrum
2008. december 23. 10:07

Közeleg az év vége és ezzel együtt az év végi összesítések ideje is. Az elmúlt esztendőkkel ellentétben a Google idén nem az egész év, hanem csupán egy rövid, de keresések tekintetében annál intenzívebb időszak, a karácsonyi hajrá utolsó hete legnépszerűbb és legnagyobb mértékben növekvő keresőkifejezéseinek listáját adja közre. A toplista az aktualitás maga, főszerepben az iwiw, a máv és az alternatív utazási lehetőségek.


A legnépszerűbb kulcsszavak
1. iwiw
2. youtube
3. játékok
4. tv
5. freemail
6. torrent
7. térkép
8. szótár
9. ingyen
10. játék

A legdinamikusabban növekvő kulcsszavak
1. iwiw belépés
2. startlapjatekok
3. máv
4. használtautó
5. volán
6. menetrend
7. receptek
8. hírek
9. elvira
10. bkv

Az ünnepi hangulat - a nehezedő gazdasági helyzet ellenére - alapvetően meghatározza keresési szokásainkat is. Ilyenkor a régi ismerősök is előkerülnek, és bizony sokkal többet ülünk otthon a meleg szobában. Az iwiw (1.) közösségi oldal nem véletlenül vezeti tehát a legnépszerűbb kulcsszavak listáját, sőt az sem meglepő, hogy utána a youtube (2.) a legkedveltebb a magyar netezők körében, hiszen a videomegosztót a világon mindenhol milliók nézik rendszeresen. A játékok (3.) és a játék (10.) kulcsszavak a legnépszerűbb karácsonyi ajándékokat jelzik, míg a tv (4.) és a torrent (6.) már a karácsonyi kikapcsolódásra való készülődés két fajtáját mutatják: van, aki megelégszik a dobozból áradó kínálattal, mások pedig letöltik, ami érdekli őket. Az ingyen (9.) kifejezés népszerűsége több dologra utalhat, idén talán többen szeretnék drága ajándékok helyett olcsóbb, de kreatívabb, ötletesebb dolgokkal meglepni szeretteiket. A hazánkban legelterjedtebb levelezőrendszer, a freemail (5.) a karácsonyi üdvözletek várható óriási tömege miatt nem hiányozhat a listáról.

A legdinamikusabban fejlődő kulcsszavak között is ott találjuk az iwiw-et (1.) és a játékokat, bár utóbbiak már nem annyira ajándékként, hanem inkább kikapcsolódási formaként jelennek meg (startlapjatekok, 2.). A másik listához képest itt sokkal erősebb nyomot hagytak az elmúlt időszak hazai eseményei a Google keresőjében. A december középétől gördülő MÁV-sztrájk fenekestül felforgatta a közéletet, így az ünnepekre való hazautazás időszakában nem csoda, hogy megnőtt az érdeklődés a máv (3.), a volán (5.), a menetrend (6.), az elvira (online vasúti menetrend, 9.) iránt. A pénzügyi válság hatására az új autók iránti kereslet csökkent, ezért nem véletlen, hogy a használtautókra (4.) most többen keresnek. Ezeken túl még a bkv (10.) esetleges sztrájkja és a karácsonyi és szilveszteri menü (receptek, 7.) sürgető közelsége ösztönözte keresésre az internetezőket.

NEKED AJÁNLJUK
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?