2 °C Budapest

Itthon kapod a legtöbbet a pénzedért? Olcsók a magyar üdülőhelyek

Pénzcentrum
2007. november 26. 09:00

Hazánk második lett a FutureBrand és a Weber Shandwik marketingcég által felállított világranglistán, mely a különböző országok turisztikai szektorát rangsorolja különböző szempontok alapján. Magyarország az ár-érték arány tekintetében érte el a szép eredményt, nyolc helyet lépve előre tavalyi helyezéséhez képest. Ez azonban meglepetésre nem hozott kitörő örömet a szolgáltatók körében.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Világgazdaság kérdésére Hüvely István, a Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy az eredmény bár az országmarketing szempontjából mindenképpen vendégcsalogatónak mondható, egyben azt is jelzi, hogy tendenciózus módon csökken a szektor nyereségessége. Az idei évben az egy szobára jutó árbevétel a 2000. évinek csupán 60 százalékát éri el.

Az ágazat nyereségessége és a szakemberek átlag alatti bérszínvonala is a túlkínálatos piacra vezethető vissza, az elmúlt években a valós igényeknél nagyobb mértékben nőtt a kapacitás. Molnár Gabriella, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Országos Szövetségének elnöke megerősítette, hogy az ár önmagában már nem jelent akkor előnyt, mint korábban.

A foglalási adatokból azonban arra lehet következtetni, hogy a jövőre ismét fellendülés várható hazánkban. A turisztika globális méretekben is rendkívül fontos ágazattá növi ki magát, az ENSZ Turisztikai Világszervezetének adatai szerint az idei évben a globális GDP mintegy 10,7 százalékát adja majd.

Az FutureBrand az országok globális versenyképessége, a szakértői vélemények és a releváns statisztikai adatok alapján rangsorolta az államokat. Ezek alapján összesítettben Ausztrália nyert, melyet az Egyesült Államok és Nagy-Britannia követ.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A feltörekvő csillagok között egy helyet előre lépve, elsőként Horvátország végzett, de a listára újonnan feliratkozott Izland, Lengyel- és Oroszország is nagy reményekkel nézhet a következő esztendők elé.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 27. 20:59