Itthon kapod a legtöbbet a pénzedért? Olcsók a magyar üdülőhelyek

Pénzcentrum
2007. november 26. 09:00

Hazánk második lett a FutureBrand és a Weber Shandwik marketingcég által felállított világranglistán, mely a különböző országok turisztikai szektorát rangsorolja különböző szempontok alapján. Magyarország az ár-érték arány tekintetében érte el a szép eredményt, nyolc helyet lépve előre tavalyi helyezéséhez képest. Ez azonban meglepetésre nem hozott kitörő örömet a szolgáltatók körében.

A Világgazdaság kérdésére Hüvely István, a Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy az eredmény bár az országmarketing szempontjából mindenképpen vendégcsalogatónak mondható, egyben azt is jelzi, hogy tendenciózus módon csökken a szektor nyereségessége. Az idei évben az egy szobára jutó árbevétel a 2000. évinek csupán 60 százalékát éri el.

Az ágazat nyereségessége és a szakemberek átlag alatti bérszínvonala is a túlkínálatos piacra vezethető vissza, az elmúlt években a valós igényeknél nagyobb mértékben nőtt a kapacitás. Molnár Gabriella, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Országos Szövetségének elnöke megerősítette, hogy az ár önmagában már nem jelent akkor előnyt, mint korábban.

A foglalási adatokból azonban arra lehet következtetni, hogy a jövőre ismét fellendülés várható hazánkban. A turisztika globális méretekben is rendkívül fontos ágazattá növi ki magát, az ENSZ Turisztikai Világszervezetének adatai szerint az idei évben a globális GDP mintegy 10,7 százalékát adja majd.

Az FutureBrand az országok globális versenyképessége, a szakértői vélemények és a releváns statisztikai adatok alapján rangsorolta az államokat. Ezek alapján összesítettben Ausztrália nyert, melyet az Egyesült Államok és Nagy-Britannia követ.

A feltörekvő csillagok között egy helyet előre lépve, elsőként Horvátország végzett, de a listára újonnan feliratkozott Izland, Lengyel- és Oroszország is nagy reményekkel nézhet a következő esztendők elé.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16