3 °C Budapest

Beindult az árháború a fapadosok között

Pénzcentrum
2007. május 11. 09:00

Árháborút robbantott ki Európa vezető légitársasága, az ír Ryanair, majd röviddel később a brit EasyJet is a jegyárak drasztikus mértékű csökkentéséről döntött - írja a Világgazdaság.

Az árak csökkentésére azért kényszerülnek a légitársaságok, mert a gépkihasználtsági mutatójuk romlik. A Ryanair gépei tavaly áprilisban például 85 százalékos, míg idén ugyanebben a hónapban 83 százalékos kihasználtsággal közlekedtek. Az EasyJet esetében 86 százalékról csökkent a mutató 83 százalékra.

Az utasszám ennek ellenére folyamatosan növekszik, egy év alatt a Ryanair 19, az EasyJet pedig 10 százalékos növekedést könyvelhetett el, ugyanakkor az egyes társaságok flottája ennél nagyobb mértékben bővül, innen fakad tehát a kapacitáskihasználtság csökkenése.

A fapados társaságok a világ légiközlekedési forgalmának mintegy 16 százalékát bonyolítják le. Ferihegyen azonban egyre csökkenőben van a diszkont légitársaságot választók száma, 2006 márciusában 184 ezren választottak valamilyen low-cost társaságot, addig idén már csupán 176 ezren.

Kázmér Natasa, a WizzAir kommunikációs vezetője szerint a Ferihegyi repülőtér magas költségei egyrészt nem engedik, hogy az egyes társaságok fejleszthessék járataikat, másrészről pedig a magas kiadások természetesen a jegyárakban is tükröződnek.

A piaci árakat tehát nem az egyes társaságok diktálják, a hangsúly azon van, hogyan lehet a csökkenő árak mellett a költségeket is egyre alacsonyabban tartani. A WizzAir flottájának átlagéletkora 2,5 - 3 év, így spórolnak a javítási fenntartási költségeken. Emellett komoly megtakarítást képeznek a regionális repterek alacsonyabb költségei is.

Hegedűs Judit, a SkyEurope PR-menedzsere elmondta, hogy a SkyEurope-nál is nagy a szerepe a flotta fejlesztésének. Az árképzésben azt is figyelembe veszik, hogy a hagyományos, nemzeti légitársaságok is konkurenciát jelentenek a piacon.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?