21 °C Budapest

Emelés a fővárosban - ettől a súlytól nem leszünk erősebbek...

Pénzcentrum
2006. december 8. 09:00

Szerdán újabb emelésekről állapodott meg a főpolgármesteri kabinetértekezlet. Drágulás várható a BKV tarifáiban, valamint többet kell majd fizetni a távfűtésért is - írja a Népszabadság.

Nyáry Krisztián, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója elmondta, a dolgozói havibérlet 6,5 százalékkal lesz drágább, 7 350 forint lesz az ára jövőre. A nyugdíjas- és tanulóbérlet ára nagyobb mértékben, 13 százalékkal emelkedik majd, így 2 950 forintot kell érte fizetni. A vonaljegy pedig185 forint helyett 230 forintba kerül.

Ugyanakkor lesz olyan jegy is, melynek ára nem változik, ilyen például a családi hétvégi jegy. Ma várható döntés a fővárosi kabinettől azzal kapcsolatban, hogy 2007-ben az éves bérleteket 11 haviszelvény áráért lehessen megvásárolni.

A BKV idén 48,6 milliárd forint árbevétellel számolt, jövőre a tarifaemelés nyomán 52,1 milliárd forintra számítanak. A diákoknak és nyugdíjasoknak járó állami árkiegészítés jövőre csökken, 20,7 milliárd forintról 19,1 milliárd forintra, ezért drágulnak tehát ezek a bérletek a felnőtténél nagyobb mértékben.

Budapesten két lépcsőben, összesen 45 százalékkal drágul majd a távfűtés. Januárban nagyobb, a fűtési szezon végén pedig egy kisebb emelés várható. Az eredetileg tervezett 44,5 százalékos egylépcsős januári emelés Demszky Gábor főpolgármester szerint elviselhetetlen terheket rótt volna a fővárosiakra, így a pénzügyminisztérium a kompenzációs célú, 25 milliárd forintos állami keret egy részét megelőlegezi a távfűtő műveknek. Ebből a budapesti szolgáltatónak 3 milliárd forint jutna.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Előzetes kalkulációk szerint a 240 ezer távfűtéses lakásban élők mintegy 80 százaléka részesülhet valamilyen támogatásban.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem