7 °C Budapest

Emelés a fővárosban - ettől a súlytól nem leszünk erősebbek...

Pénzcentrum
2006. december 8. 09:00

Szerdán újabb emelésekről állapodott meg a főpolgármesteri kabinetértekezlet. Drágulás várható a BKV tarifáiban, valamint többet kell majd fizetni a távfűtésért is - írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Nyáry Krisztián, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója elmondta, a dolgozói havibérlet 6,5 százalékkal lesz drágább, 7 350 forint lesz az ára jövőre. A nyugdíjas- és tanulóbérlet ára nagyobb mértékben, 13 százalékkal emelkedik majd, így 2 950 forintot kell érte fizetni. A vonaljegy pedig185 forint helyett 230 forintba kerül.

Ugyanakkor lesz olyan jegy is, melynek ára nem változik, ilyen például a családi hétvégi jegy. Ma várható döntés a fővárosi kabinettől azzal kapcsolatban, hogy 2007-ben az éves bérleteket 11 haviszelvény áráért lehessen megvásárolni.

A BKV idén 48,6 milliárd forint árbevétellel számolt, jövőre a tarifaemelés nyomán 52,1 milliárd forintra számítanak. A diákoknak és nyugdíjasoknak járó állami árkiegészítés jövőre csökken, 20,7 milliárd forintról 19,1 milliárd forintra, ezért drágulnak tehát ezek a bérletek a felnőtténél nagyobb mértékben.

Budapesten két lépcsőben, összesen 45 százalékkal drágul majd a távfűtés. Januárban nagyobb, a fűtési szezon végén pedig egy kisebb emelés várható. Az eredetileg tervezett 44,5 százalékos egylépcsős januári emelés Demszky Gábor főpolgármester szerint elviselhetetlen terheket rótt volna a fővárosiakra, így a pénzügyminisztérium a kompenzációs célú, 25 milliárd forintos állami keret egy részét megelőlegezi a távfűtő műveknek. Ebből a budapesti szolgáltatónak 3 milliárd forint jutna.

Előzetes kalkulációk szerint a 240 ezer távfűtéses lakásban élők mintegy 80 százaléka részesülhet valamilyen támogatásban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 2. csütörtök
Melinda, Vivien
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?