Emelés a fővárosban - ettől a súlytól nem leszünk erősebbek...

Pénzcentrum
2006. december 8. 09:00

Szerdán újabb emelésekről állapodott meg a főpolgármesteri kabinetértekezlet. Drágulás várható a BKV tarifáiban, valamint többet kell majd fizetni a távfűtésért is - írja a Népszabadság.

Nyáry Krisztián, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója elmondta, a dolgozói havibérlet 6,5 százalékkal lesz drágább, 7 350 forint lesz az ára jövőre. A nyugdíjas- és tanulóbérlet ára nagyobb mértékben, 13 százalékkal emelkedik majd, így 2 950 forintot kell érte fizetni. A vonaljegy pedig185 forint helyett 230 forintba kerül.

Ugyanakkor lesz olyan jegy is, melynek ára nem változik, ilyen például a családi hétvégi jegy. Ma várható döntés a fővárosi kabinettől azzal kapcsolatban, hogy 2007-ben az éves bérleteket 11 haviszelvény áráért lehessen megvásárolni.

A BKV idén 48,6 milliárd forint árbevétellel számolt, jövőre a tarifaemelés nyomán 52,1 milliárd forintra számítanak. A diákoknak és nyugdíjasoknak járó állami árkiegészítés jövőre csökken, 20,7 milliárd forintról 19,1 milliárd forintra, ezért drágulnak tehát ezek a bérletek a felnőtténél nagyobb mértékben.

Budapesten két lépcsőben, összesen 45 százalékkal drágul majd a távfűtés. Januárban nagyobb, a fűtési szezon végén pedig egy kisebb emelés várható. Az eredetileg tervezett 44,5 százalékos egylépcsős januári emelés Demszky Gábor főpolgármester szerint elviselhetetlen terheket rótt volna a fővárosiakra, így a pénzügyminisztérium a kompenzációs célú, 25 milliárd forintos állami keret egy részét megelőlegezi a távfűtő műveknek. Ebből a budapesti szolgáltatónak 3 milliárd forint jutna.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Előzetes kalkulációk szerint a 240 ezer távfűtéses lakásban élők mintegy 80 százaléka részesülhet valamilyen támogatásban.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 30. kedd
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
Nemzetközi tejnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?