Emelés a fővárosban - ettől a súlytól nem leszünk erősebbek...

Pénzcentrum
2006. december 8. 09:00

Szerdán újabb emelésekről állapodott meg a főpolgármesteri kabinetértekezlet. Drágulás várható a BKV tarifáiban, valamint többet kell majd fizetni a távfűtésért is - írja a Népszabadság.

Nyáry Krisztián, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója elmondta, a dolgozói havibérlet 6,5 százalékkal lesz drágább, 7 350 forint lesz az ára jövőre. A nyugdíjas- és tanulóbérlet ára nagyobb mértékben, 13 százalékkal emelkedik majd, így 2 950 forintot kell érte fizetni. A vonaljegy pedig185 forint helyett 230 forintba kerül.

Ugyanakkor lesz olyan jegy is, melynek ára nem változik, ilyen például a családi hétvégi jegy. Ma várható döntés a fővárosi kabinettől azzal kapcsolatban, hogy 2007-ben az éves bérleteket 11 haviszelvény áráért lehessen megvásárolni.

A BKV idén 48,6 milliárd forint árbevétellel számolt, jövőre a tarifaemelés nyomán 52,1 milliárd forintra számítanak. A diákoknak és nyugdíjasoknak járó állami árkiegészítés jövőre csökken, 20,7 milliárd forintról 19,1 milliárd forintra, ezért drágulnak tehát ezek a bérletek a felnőtténél nagyobb mértékben.

Budapesten két lépcsőben, összesen 45 százalékkal drágul majd a távfűtés. Januárban nagyobb, a fűtési szezon végén pedig egy kisebb emelés várható. Az eredetileg tervezett 44,5 százalékos egylépcsős januári emelés Demszky Gábor főpolgármester szerint elviselhetetlen terheket rótt volna a fővárosiakra, így a pénzügyminisztérium a kompenzációs célú, 25 milliárd forintos állami keret egy részét megelőlegezi a távfűtő műveknek. Ebből a budapesti szolgáltatónak 3 milliárd forint jutna.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Előzetes kalkulációk szerint a 240 ezer távfűtéses lakásban élők mintegy 80 százaléka részesülhet valamilyen támogatásban.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem