7 °C Budapest

Kevésbé népszerű a vártnál az egyesített bérlet

Pénzcentrum
2006. december 1. 09:30

Kevesebb egyesített bérlet fogyott, mint amennyit prognosztizáltak a Budapesti Közlekedési Szövetségnél - mondta el Denke Zsolt, a kht. egyik ügyvezető igazgatója. A BKV, MÁV és Volánbuszok járatain használható budapesti egyesített bérletből (beb) kevesebb fogyott, emiatt nem kell a társaságok kompenzálására az 1,6 milliárd forintot teljes egészében felhasználni.

A fel nem használt összeg a zárolás miatt negyedével csökkent, azonban a maradványösszeg még így is eléri a 440 millió forintot. Ezt a kht. tanulmányok készítésére kívánja felhasználni, a főváros pedig saját költségvetési hiányának finanszírozására fordítja a tervezett 843 millió forintból fennmaradó 350 millió forintot. Jövőre a tervezett előirányzat 1,453 milliárd forint az állami költségvetésben, a fővároséban pedig 656 millió forint.

Kéthelyi József, a kht. másik ügyvezető igazgatója elmondta, hogy októberben 35 ezer bérletet értékesítettek, amely a tavaly szeptemberi indulás óta rekordméretűnek számít. Az idei összes eladások száma 400 ezer körül várható, azonban az indulás előtt készített előrejelzés havi 120 ezer körülivel kalkulált. Az eltérés egyik oka, hogy a társaságok a várható kieséssel járó kompenzációt a lehető legnagyobb biztonsággal becsülték alulfinanszírozottságuk miatt, s a konstrukció hazai előzmény nélkül jött létre, valamint túlzott áttérési arányt határoztak meg a fővárosi utasok körében is.

A keresletet kedvezőtlenül befolyásolja a vasúti szolgáltatások korlátozott elérhetősége, illetve az, hogy a szolgáltatás bővülése egyelőre csak néhány helyen vonzó. Negatív hatással bírt az is, hogy a helyi árak a helyközi áraknál nagyobb ütemben emelkedtek, így a beb előnyét felemésztette a felár - írja a Világgazdaság.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem