1 °C Budapest

Kevésbé népszerű a vártnál az egyesített bérlet

Pénzcentrum
2006. december 1. 09:30

Kevesebb egyesített bérlet fogyott, mint amennyit prognosztizáltak a Budapesti Közlekedési Szövetségnél - mondta el Denke Zsolt, a kht. egyik ügyvezető igazgatója. A BKV, MÁV és Volánbuszok járatain használható budapesti egyesített bérletből (beb) kevesebb fogyott, emiatt nem kell a társaságok kompenzálására az 1,6 milliárd forintot teljes egészében felhasználni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A fel nem használt összeg a zárolás miatt negyedével csökkent, azonban a maradványösszeg még így is eléri a 440 millió forintot. Ezt a kht. tanulmányok készítésére kívánja felhasználni, a főváros pedig saját költségvetési hiányának finanszírozására fordítja a tervezett 843 millió forintból fennmaradó 350 millió forintot. Jövőre a tervezett előirányzat 1,453 milliárd forint az állami költségvetésben, a fővároséban pedig 656 millió forint.

Kéthelyi József, a kht. másik ügyvezető igazgatója elmondta, hogy októberben 35 ezer bérletet értékesítettek, amely a tavaly szeptemberi indulás óta rekordméretűnek számít. Az idei összes eladások száma 400 ezer körül várható, azonban az indulás előtt készített előrejelzés havi 120 ezer körülivel kalkulált. Az eltérés egyik oka, hogy a társaságok a várható kieséssel járó kompenzációt a lehető legnagyobb biztonsággal becsülték alulfinanszírozottságuk miatt, s a konstrukció hazai előzmény nélkül jött létre, valamint túlzott áttérési arányt határoztak meg a fővárosi utasok körében is.

A keresletet kedvezőtlenül befolyásolja a vasúti szolgáltatások korlátozott elérhetősége, illetve az, hogy a szolgáltatás bővülése egyelőre csak néhány helyen vonzó. Negatív hatással bírt az is, hogy a helyi árak a helyközi áraknál nagyobb ütemben emelkedtek, így a beb előnyét felemésztette a felár - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?