Dráma a piacon - menekültek az eladók!

Pénzcentrum
2006. november 17. 13:00

Eredetileg azzal a szándékkal indultunk ma útnak szokásos heti bevásárló körútunkra, melynek állomásait ma is a piac és a bevásárlóközpont jelentette, hogy megtudjuk milyen ár és minőségi viszonyban vannak egymással a két alapvetően különböző helyen kapható elektronikai termékek. Lássuk, hogyan hiúsult meg vállalkozásunk és mit találtunk a keresett dolgok helyett!

A múltkori nyomakodós tömeg birkózás után kicsit nehézkesen indultunk neki a sátorrengetegnek, hogy megkeressük az ott fehér holló ritkasággal előforduló elektromos cikkeket árulókat. A legnagyobb meglepetés akkor ért bennünket, amikor a hosszas keresgélés után a standokat zárva találtuk, több más zárva lévő stand mellett. A szokatlan történések okát azonban azonnal megvilágosította előttünk a riadósziréna hangja, amely a vám-és pénzügyőrség, az adóhatóság vagy szimplán nagyobb számú rendőri csoport megérkezését jelezte.

Azon már meg sem lepődtünk, hogy ekkor néhányan akik eddig nyugodtan árulták portékájukat, úgy érezték ütött a távozás órája, és szinte érzékelhetetlen sebességgel nekiiramodtak a pakolásnak. Azért valamit mégiscsak érdekesnek találtunk, ha az év 365 napjából 360-on ezek a végtelen nyugalommal megáldott árusok teljes csendben és a látszat szerint legálisan árusítják ott árujukat, akkor miért menekülnek mégis ekkora elszántsággal a hatóságok emberei elől, és azok vajon miért hagynak létezni egy olyan helyet, ahol tudomásuk szerint valami nincs rendben.

Vak tyúk is talál szeget

Végül mégiscsak sikerült ráakadnunk egy bátor eladóra, akinél mobiltelefonokat és tartozékokat kaphattunk "kicsit használtan" a mobiltársaságok boltjaiban megtalálható árak körülbelül 70 százalékáért. Csodák csodája, itt tényleg volt garancia a blokk mellé (igaz csak 3 hónap), és az árusok is magyarok voltak, így hát valószínűleg a meglévő engedélyből származott bátorságuk, hogy ellenőrzés idején is nyitva mertek tartani.

Nem találtuk azonban meg sem az illegális dvd árusokat, akiknél mindig megvannak a legfrissebb filmek még moziba kerülés előtt, és a kissé kétes hírű és kinézetű telefonárusokat sem, így be kellett érnünk néhány köteg írható cd-vel és dvd-vel, tölthető elemekkel és utángyártott előlapokkal.

Ebben a kategóriában azonban nem tapasztaltunk nagy különbséget az árak között, egyedül az előlapok esetében érné meg a piacon vásárolni, a minőség azonban csapnivaló, a kopás egy hét után erősen látható, de nem ritka hogy egyáltalán nem lehet felerőszakolni a készülékre az 1000-1500 forintért megvett darabot, míg háromszor-négyszer ennyiért megvett társak, ha nem is örökéletűek, mindenképpen tartósabbak ezeknél.

Ha már ló nincs...

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ha már eredetileg keresett termékek között csak a bevásárlóközpontban válogathattunk, a kikerült karácsonyi díszítések arra ösztönöztek bennünket, hogy kicsit körülnézzünk a szokvány ajándékok és a karácsonyi díszítések háza táján. Gömb és girland volt bőven itt is, ott is, különbséget egyedül a giccs mértékében és az árakban lehetett felfedezni.

Egy biztos, aki kibírja, hogy a karácsonyi ünnepek egésze alatt a bedugott izzókészlet folyamatosan torz hangon és hamisan játssza a Jingle Bellst, az spórolhat ezen az egyébként hatalmas összegű, évekig használható eszközön akár 4-5 száz forintot is. S ha a fa többi tartozékánál esetében sem rettenti a messzemenő giccsáradat, akár egy-másfél ezer forintra rúgó vagyont is meg takaríthatunk a bevásárlás alkalmával.

Egyéb szokvány ajándéktárgy esetében, úgy mint a füstölőtartó, a világítós kispárna, az extrém kulcstartó, az éneklős kulcstartó, a vetkőzős pohár, a hímzett törölköző vagy gravírozott üvegtárgyak egész szép összeget lehet megtakarítani, bár az mindenképpen igaz, hogy ezek a tárgyak kifejezetten kínai termékek, messze álnak attól az anyagminőségtől és designtól, amit a Nici boltjaiban hatszor ennyiért megkaphatunk. Így mégiscsak alkut kell kötnünk magunkkal, ha spórolni akarunk néhány ezer forintot.

Egy havi tapasztalataink alapján elmondhatjuk, hogy a józsefvárosi piac alapvetően lehetőséget nyújt arra, hogy akár tíz ezrekkel olcsóbban oldjuk meg a vásárlást, de ehhez bizonyos terméktulajdonságokat tudomásul kell vennünk.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?