13 °C Budapest

Fillérekért dobálják utánad - tízezreket spórolhatsz...

Pénzcentrum
2006. október 26. 13:00

A bőség zavarában vergődve, hogy Pumát vegyél vagy Adidast, kicsit vagy nagyot, kéket vagy sárgát, csak egy a lényeg, mindez nem kerül többe ötezer forintnál. Hogy varázslat-e? No nem a mesekönyvből léptek ki a kedves kis kínai emberek, akik szinte a félár alatt féláron dobálják utánad a "márkás cuccokat", ez a "Nyócker gyönyöre", a piac, ahol hemzsegnek a zsebtolvajok, nem méregetnek az eladók, ugyan magyarul sem beszélnek, de van minden és olcsón. Lássuk mennyire!

A bőség zavarában vergődve, hogy Pumát vegyél vagy Adidast, kicsit vagy nagyot, kéket vagy sárgát, csak egy a lényeg, mindez nem kerül többe ötezer forintnál. Hogy varázslat-e? No nem a mesekönyvből léptek ki a kedves kis kínai emberek, akik szinte a félár alatt féláron dobálják utánad a "márkás cuccokat", ez a "Nyócker gyönyöre", a piac, ahol hemzsegnek a zsebtolvajok, nem méregetnek az eladók, ugyan magyarul sem beszélnek, de van minden és olcsón. Lássuk mennyire!

Ezen a héten a ruházat területén néztünk kicsit jobban körül az árusok sorai közt sétálva, hogy megtudjuk mennyiért kaphatjuk meg nyomott, hímzett és embléma nélkül az általunk kiszemelt termékeket. Férfi és női, sport és téli ruházatot valamint lábbeliket kerestünk, minden márkában, méretben és színben.

Elsőként egy férfi hosszú ujjú sport póló keltette fel érdeklődésünket, ami kellőképpen meg is tapogattunk, a minőség épphogy csak nem volt rossz. Az eladó persze bizonygatta száz százalék pamut, de sokat elmond róla, hogy miközben megpróbáltunk kulturáltan továbbállni, az ára rohamosan csökkenni kezdett, az először közölt 3000 forintról szépen lassan majdhogynem egyharmadára.

Összehasonlítási alap nélkül azonban mégsem látható kristálytisztán vajon miért is éri meg a kissé "fellélegzel-mikor-kijöhetsz" körülmények között vásárolni, így sétáltunk egyet az egyik budapesti bevásárlóközpont korzóin is.

Elsőként nézzük meg mit találtunk a "férfi osztályon". Az alábbi táblázatban foglaltuk össze a Józsefvárosi paradicsom felső, a bevásárlóközpontban található üzleteknek pedig az alsó árkorlátját. A különbség első látásra is jókora, a legtöbb esetben majdhogynem kétszeres árat kell fizetnünk az üzletekben, amely egyrészt a márkának, másrészt bizonyos költségek (bérleti díj, bér- és járulékköltségek, rezsi) felmerülésének köszönhetőek.

 

A legkisebb különbséget az ingek terén tapasztaltuk, amelyeknek minőségére is nehéz lenne kiforgást találni, sőt a piaci eladók akármilyen fazonba hajlandóak számunkra belehímezni a megfelelő emblémát. Igaz kissé kellemetlen helyzetbe keveredhetünk, ha valaki az eredetiben szembe jön velünk, és a mi ingünkre más lesz írva.

A leginkább "szinte utánad dobják" árukat a sportruházati hamisítványok jelentik, míg farmerben, téli kabátban, viszonylag jó anyagból elkészített, divatos fazonokat vásárolhatunk, amelyeket nem ékesítenek különböző feliratok.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Persze női ruhából még a piacok piacán is több van, így ebben a műfajban sikerült bővebb ismeretekhez jutnunk. Az árak az erősebbik nem számára kínált darabokéhoz hasonlóan alakulnak, bár lábbeli téren a Deichmann néha még a piaci árakat is alulmúlja, mégpedig nem az ott kínált műanyaggal, hanem bőrben, de ha az egyéb boltokat keressük fel, biztosan sokan inkább a 4500 forint egy szezon alatt elhordod csizmákat választanák, a 40 ezer a következő öt évre lábbelik helyett.

Emellett érdekes felfedezést tehetünk a sportdzsekik területén is: találkozhattunk ugyanis az eredetire megszólalásig hasonlító Columbia kabáttal. Hogy ha nem ott lettünk volna ahol, biztosan fel sem merül a kétkedés gondolata bennünk, mindaddig míg az S-es női kabátban meg nem találjuk az L-es férfi címkét. Garancia is van "plusz ötszázért",5 évre, jobb mint az eredeti, persze csak akkor ha még jövő héten is ugyanott találjuk az "üzlethelységet".

Van gyermek ruha is, kicsiknek is, nagyoknak is. Az általános szabály szerint az árarányok ebben az esetben sem változnak, talán még inkább erre billentik a mérleget, főleg ha azt vesszük figyelembe, majd tízezer forintért megvásárolt kisnadrágot gyermekünk talán egy fél évnél sem hordja tovább.

Összefoglalásképpen elmondhatjuk bár minőségben kétséges lehet, hogy helyesen döntünk-e, tény, hogy tízezreket spórolhatunk ha rászánjuk az időt, türelmet és főként energiát, hogy elviseljük a kavalkádot és a gyros ínycsiklandozó illatát.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem