4 °C Budapest

Döbbenetes élmény a józsefvárosi piacon! - Arcunkra fagyott a mosoly

Pénzcentrum
2006. november 9. 08:00

Szép szokásunkhoz híven ezen a héten is ellátogattunk a józsefvárosi "paradicsomba", ahol gombostűtől viperáig minden kapható, persze csak akkor ha megtaláljuk hozzá a megfelelő embert. E héten azonban nem veszélyes fegyvereket és nem is varróeszközöket kerestünk, azt próbáltuk felderíteni, hogy fehérneműben és ékszerben is versenyképes-e minőségben a piaci árusok hada! Lássuk, érdemes volt-e kimenni a hidegbe!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Bár már múlt hét kedden, utolsó látogatásunkkor is meglepően nagy volt a tömeg, ehhez képest az, amit ezen a hétvégén tapasztaltunk, egyszerűen lélegzetelállító volt, a szó szoros értelmében, hiszen lökdösődés és tolakodás nélkül egy tapodtat sem tudtunk mozdulni. Bár a legmegdöbbentőbb élményt mégsem a tömeg mértéke okozta, az egyik árustól ugyanis kérdés nélkül blokkot kaptunk. Arról azonban, hogy ez a történelmi pillanat hogyan és miként történhetett meg a későbbiekben számolunk be.

A fekete szatyor szinte elengedhetetlen kelléke a "józsinak", olyan brand építő kedves ajándék, mint amibe a bevásárlóközpontokban teszik bele a megvásárolt árut, bár ezeket inkább otthon nézegetjük, mint utcára visszük. A szépen csillogó üzletekben is kaptunk néhányat reklámtáskát, ezek azonban inkább színesek és figyelemfelkeltőek voltak.

A lényeg a belsőben lakozik...

Ez az mondás a kapott reklámtáskákra is vonatkozik, amelyek vásárkodásunk eredményét rejtették. Lássuk, mit és mennyiért sikerült beszereznünk, illetve mennyiért tudtunk volna megvenni a helyettesítő terméket az általunk felkeresett "üzletekben"!

Elsőként vegyük sorra a ruha alatt rejtőző holmikat, vagyis fehérneműket, harisnyákat és zoknikat. Az oszd el kettővel és megkapod a piaci árát szabály itt hatványozottan igaz, bár ebben a kategóriában már nem találkozunk utánzatokkal, így fel sem merülhet a kérdés, vajon a bevásárlóközpontban megtalálható boltokban nem ugyanazt az árut kapjuk-e meg.

Az alábbi táblázatban foglaltuk össze, hogy átlagosan mennyivel olcsóbban vásárolhatjuk meg a fent említett termékeket. A leglátványosabb különbségeket a "1000 forint 5 női alsó" és "500 forint a melltartó" akciók okozzák, amelyek a piacon is rendkívül kedvezményesnek számítanak. Ezek a termékek természetesen nem tudnak versenyezni a márkás fehérneműk anyagminőségével, de alapvetően nem lehet rájuk panasz, bár a tapasztalatok azt mutatják, jóval kevésbé tartósak, mint a drágább termékek.

 


Harisnyából és zokniból azonban kifejezetten jó minőségű, napjaink divatjának megfelelő darabokat kaphatunk, félár alatt, amely ha a nejlonharisnya tartósságát vesszük figyelembe rendkívül jó üzletnek számít. Megtalálhatunk ott pöttyöset, csíkosat, pirosat és sárgát is, de az árusok a klasszikus stílust kedvelők igényeinek is megpróbálnak megfelelni, bár sajnos a kiszolgálás minőségéből sok esetben érezhető volt, hogy a kedvességet az árakba rejtve kell megfizetnünk.

Arany? Ezüst? Minden van...

Arany ékszerekből és bizsuból is akadt bőven. Előbbiben egyáltalán nem meglepő módon eredmény nélkül kerestük a magyar fémjelzést, míg utóbbi esetben kérés nélkül is blokkot kaptunk, a vásárlást bizonyítandó.

A következő táblázattal azt szeretnénk bemutatni, hogy az általunk e héten keresett termékkategóriákra fokozottan érvényes, hogy óriási összegeket spórolhatunk a vásárlásukkal, jelentősebb kockázat nélkül. Míg a ruházat esetében a hamisság felismerésétől kell tartanunk, a parfümöknél, az egyéb kozmetikai termékeknél pedig minőségbeli hiányosságoktól kell félnünk, addig fehérneműt és kiegészítőket a legnagyobb nyugalommal vásárolhatunk bármiféle korlát nélkül.

 

Az arany ékszereket akár 2500 forint grammonkénti ártól (ékszerüzletekben jobb esetben ennyiért veszik be a törtaranyat), ezüstöt pedig szinte a bizsu ára alatt kaphatunk meg, bár tény, hogy egyáltalán nem olyan könnyű megtalálni a kerekedőket, akik sok esetben egyéb kereskedelmi tevékenység (például pizsama árulás) mögé rejtik el fő tevékenységüket.

A bizsu is jó áron kapható, bár elég sokat kell menni és nézelődni ahhoz, hogy a sok giccs között igazán szép darabokat találhassunk. A legjobb minőségű árut ott találtuk, ahol blokkot is kaptunk a szép darabokhoz. Megdöbbenésünket látva az eladók elmondták, a városban is vannak boltjaik, de egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy a piac adta lehetőségeket kihagyják.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?