Min bukhat meg egy adócsalás?

Pénzcentrum
2006. november 8. 10:00

Nagyszabású csalássorozatra derült fény a közelmúltban. Banki rostán akadtak fel a csalók, azonban rosszul járhatnak a lebukott cégek alkalmazottjai is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Több mint száz cég lehet érintett abban a gazdasági jellegű bűncselekmény-sorozatban, amelyben a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) gazdaságvédelmi főosztálya büntetőeljárást folytat - írja a VG.

Az öt-tíz tagú, gyaníthatóan fiktív szerződésekkel nagy bevételekhez jutott adó- és járulékcsaló-csapat nagyon jól szervezett volt, és kitűnő ügyvédi háttérrel rendelkezett.
Az egyik pénzintézettől augusztusban olyan információkat kapott a rendőrség, hogy egy gazdasági társaság - amely a székhelyén nem lelhető fel, ügyvezetője és tagjai feltehetően hajléktalanok - számlájára nagy összegű átutalások érkeztek, s a különböző összegeket egy olyan személy vette föl készpénzben, aki a cégnek sem tagja, sem tisztségviselője.

Kiderült, a bank további kilenc olyan vállalkozás bankszámláját vezeti, amely felett a már említett személynek volt rendelkezési jogosultsága. A tíz gazdasági társaság az elmúlt másfél évben hárommilliárd forintos számlaforgalmat bonyolított, a cégek között voltak számítástechnikai, építőipari és takarítóvállalkozások.

Alvállalkozói hálózatot hoztak létre fiktív szerződésekkel, hogy a fővállalkozónak kevesebb adót és járulékot kelljen fizetni, s ide futott be a számláról felvett pénz is. De nem csak az államot érte kár, rosszul jártak azok a dolgozók is, akik egy ténylegesen nem működő céggel álltak alkalmazásban - s számukra zsebből vagy zsebből is fizettek -, hiszen ők is adócsalókká válhattak, másfelől a nyugdíjuk megállapításánál ezeket a béreket nem veszik figyelembe.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?