Min bukhat meg egy adócsalás?

Pénzcentrum
2006. november 8. 10:00

Nagyszabású csalássorozatra derült fény a közelmúltban. Banki rostán akadtak fel a csalók, azonban rosszul járhatnak a lebukott cégek alkalmazottjai is.

Több mint száz cég lehet érintett abban a gazdasági jellegű bűncselekmény-sorozatban, amelyben a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) gazdaságvédelmi főosztálya büntetőeljárást folytat - írja a VG.

Az öt-tíz tagú, gyaníthatóan fiktív szerződésekkel nagy bevételekhez jutott adó- és járulékcsaló-csapat nagyon jól szervezett volt, és kitűnő ügyvédi háttérrel rendelkezett.
Az egyik pénzintézettől augusztusban olyan információkat kapott a rendőrség, hogy egy gazdasági társaság - amely a székhelyén nem lelhető fel, ügyvezetője és tagjai feltehetően hajléktalanok - számlájára nagy összegű átutalások érkeztek, s a különböző összegeket egy olyan személy vette föl készpénzben, aki a cégnek sem tagja, sem tisztségviselője.

Kiderült, a bank további kilenc olyan vállalkozás bankszámláját vezeti, amely felett a már említett személynek volt rendelkezési jogosultsága. A tíz gazdasági társaság az elmúlt másfél évben hárommilliárd forintos számlaforgalmat bonyolított, a cégek között voltak számítástechnikai, építőipari és takarítóvállalkozások.

Alvállalkozói hálózatot hoztak létre fiktív szerződésekkel, hogy a fővállalkozónak kevesebb adót és járulékot kelljen fizetni, s ide futott be a számláról felvett pénz is. De nem csak az államot érte kár, rosszul jártak azok a dolgozók is, akik egy ténylegesen nem működő céggel álltak alkalmazásban - s számukra zsebből vagy zsebből is fizettek -, hiszen ők is adócsalókká válhattak, másfelől a nyugdíjuk megállapításánál ezeket a béreket nem veszik figyelembe.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 30. kedd
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
Nemzetközi tejnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?