Lassult a kiskereskedelmi forgalom bővülése

Pénzcentrum
2006. szeptember 22. 09:00

A kiskereskedelmi forgalom volumene 2006 első hét hónapjában 5.1%-kal, ezen belül júliusban 4.0%-kal haladta meg az egy évvel korábbi szintet a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - közölte a KSH. Júliusban továbbra is a használtcikk-kereskedelmen túl az illatszer-, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-kiskereskedelem forgalma bővült a leggyorsabban az előző év azonos hónapjához képest.

A kiskereskedelmi forgalom volumene 2006 első hét hónapjában 5.1%-kal, ezen belül júliusban 4.0%-kal haladta meg az egy évvel korábbi szintet a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - közölte a KSH. Júliusban továbbra is a használtcikk-kereskedelmen túl az illatszer-, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-kiskereskedelem forgalma bővült a leggyorsabban az előző év azonos hónapjához képest.

Az élelmiszer- és élelmiszerjellegű vegyes kiskereskedelem értékesítésének volumene az első hét hónapban 6.1%-kal, júliusban 5%-kal bővült az egy évvel korábbihoz képest. Júliusban az eladások jelentős részét (92%-át) bonyolító vegyes termékkörű üzletek (hipermarketek, szupermarketek, vegyesboltok) forgalma 5.3%-os növekedést ért el. Az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek eladásai ennél jóval visszafogottabban (1.2%) emelkedtek.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma az év első hét hónapjában 4.2%-kal, júliusban ennél lassabban, 3.3%-kal nőtt. Júliusban továbbra is a - a csekély részarányú használtcikk-kereskedelmen túl - az illatszer-, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-kiskereskedelem forgalma bővült a leggyorsabban az előző év azonos hónapjához képest. Folytatódott a textil-, ruházati és lábbeli üzletek eladásainak dinamikus bővülése. Az átlagot meghaladóan növekedett a csomagküldő és iparcikkjellegű vegyes üzletek változatlan áras forgalma. Szerény mértékben haladták meg ugyanakkor a könyv-, újság-, papíráru és egyéb iparcikk valamint a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletek eladásai az előző évi szintet.

Az egy hónappal korábbihoz képest júliusban - a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint - az élelmiszer- és élelmiszerjellegű vegyes kiskereskedelem forgalmának volumene 0.8%-kal emelkedett, míg a nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma 0.3%-kal mérséklődött.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Júliusban folytatódott - az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító - gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelem forgalmának visszaesése, az eladások 3.8 %-kal csökkentek az előző év azonos hónapjához képest. Az üzemanyag-kiskereskedelem forgalma júliusban 9,0%-kal növekedett. A jármű- és üzemanyag-forgalommal együtt számított kiskereskedelem értékesítési volumene összességében (kiigazítás nélkül) az első hét hónapban 5.5%-kal, júliusban 3.7%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint 2006 júliusban az Európai Unió 25 tagállamában átlagosan 3.3%-kal, az eurózóna országaiban 2.5%-kal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző év azonos hónapjához képest. A még nem minden országra publikált adatok szerint a legdinamikusabban Észtországban és Lettországban bővült a kiskereskedelmi forgalom, csökkenés következett be ugyanekkor Belgiumban.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm