0 °C Budapest

658: ennyien léptek ki

Pénzcentrum
2006. szeptember 20. 10:30

Nem vezetett tömeges kilépéshez az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) kulcsának 15-ről 25 százalékra való megemelése: a mintegy 103 ezer evázóból a szeptember 15-ig feldolgozott adatok szerint mindössze 658-an jelentkeztek ki.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A kijelentkezésre szeptember 15-ig volt mód, október 1-jei hatállyal, és a kijelentkezést ugyancsak szeptember 15-ig vissza is lehetett vonni.

Akik azonban most elpártoltak az egyszerűsített vállalkozói adótól, a következő négy évben nem választhatják ezt az adózási formát.

Az eva hatálya alatt maradók választhatnak: vagy megfizetik az első háromnegyedév bevétele után a 15 százalékot, a később keletkező jövedelem után pedig a 25 százalékot, vagy arányosítanak, azaz 15 százalékot számolnak az éves bevétel után, a bevétel egynegyede után pedig további 10 százalékot.

Ha valaki nem arányosítással, hanem két adóalap alapján határozza meg idei adójának mértékét, nyilvántartásait úgy kell vezetnie, hogy az egyes időszakokra előírt adót elkülönítve meg lehessen állapítani.

ELINDULT A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Október 1-jétől az is új szabály, hogy az evaelőleget - az első három negyedévre megfizetett adóelőlegek figyelembevételével - a várható éves adó 100 százalékára ki kell egészíteni december 20-ig, bevallani pedig az adóévre vonatkozó bevallásban kell.

A negyedéves előlegfizetéshez 2007-től sem kapcsolódik negyedévente bevallás.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 9. csütörtök
Natália
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 8. 20:39