8 °C Budapest

Kelendőek az EVA-s cégek

Pénzcentrum
2006. szeptember 13. 14:00

A piacon keringő pletykák szerint, igencsak kellendőek lettek az EVA-s cégek. Mivel a megszorítások ellnére, még mindig igen kedvező adózási megodásokat kínál az efajta elszámolás.

Az egyszerűsített vállalkozói adót (EVA) fizetők szeptember 15-ig, azaz péntekig dönthetik el, hogy továbbra is ezt az adózási formát kívánják-e választani. Az évközi kilépésre a törvény azért ad lehetőséget, mert októbertől változik az eva mértéke: az eddigi 15 százalékos adókulcs helyébe október elsejével 25 százalékos mérték lép - hívja fel a figyelmet a Pénzügyminisztérium közleménye.

Nyilatkoznia csak annak kell, aki úgy dönt, hogy október elsejétől adókötelezettségeit már nem az EVA szerint kívánja teljesíteni. Kilépési szándék esetén a pénteki határidőig az Adó-és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnál az erre a célra rendszeresített nyomtatványon lehet bejelentést tenni. Határidőben megtett bejelentés esetén az EVA-bevallás benyújtásának határideje az adóalanyiság megszűnését követő 30. nap. Aki viszont most kilép az adó hatálya alól az legközelebb csak 2010-ben választhatja ezt az adózási formát.

Bejelentés hiányában az EVA-alanyiság változatlanul fennmarad és a továbbiakban a kilépésre az általános szabályok szerint, az adóév végével lesz lehetőség. Változás az is, hogy az adófeltöltési kötelezettséget, már az idén, december 20-ig teljesíteni kell.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Szakértők szerint a 40 százalékos bevétel-költség arányig még mindig az EVA a legjobb megoldás. Ezt erősíti az is, hogy az utóbbi időben megélénkült a kereslet az EVA-s cégek iránt (normál esetben adott vállalkozás második évében lehet áttérni az adózás ezen formájára).

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?