7 °C Budapest

Ne kerteljünk, ez bomba üzlet!

Pénzcentrum
2006. június 20. 09:39

Nézettségi rekordok, rajongók hada és csak dől-dől a pénz...ez a labdarúgó világbajnokság üzleti szemmel, röviden. Ha azonban egy kicsit mélyebben a színfalak mögé nézünk, rájöhetünk, hogy ez a biznisz még messze nincs csúcsra járatva.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


A nonprofit szervezetként működő Fifa 1.8 milliárd dolláros, minden korábbit meghaladó bevétellel számol a németországi világesemény kapcsán, de a 2010-es dél-afrikai rendezvény már akár 3 milliárdot is hozhat a szövetségnek.

Napjainkra a tévés bevételek súlya jelentősen emelkedett: jelenleg több mint 1.27 milliárd dollárt hoznak ezen jogok a konyhára. Az egész torna nézettsége elérheti a 30 milliárdot és még innen is van hova fejlődni, hiszen az afrikai és ázsiai piacokon még most kezd igazán kedveltté válni a labdarúgás.

A 15 globális partnertől kapott szponzori összegek 500 millió dollárnál is többet tesznek ki, a támogatói kör számát azonban a közeljövőben 6-ra csökkentenék és ezentúl nem egy-egy világbajnokságot, hanem ciklusokat értékesítenének. Egy-egy ajánlat a vb mellett további 17-20 eseményt, világversenyt tartalmaz majd - írja a Világgazdaság.

Az új partnerek a korábbi összegek csaknem 10-szeresét, 300-350 millió dollárt fizetnek majd.

A fentiek mellett a merchandising bevételek is egyre nőnek, a vb-termékek iránti kereslet soha nem látott magasságokba szökött, mely 2.5 milliárd dolláros összforgalmat hozhat a mostani vb-n. Ez 25%-os növekedést jelent a 2002-es szinthez képest és a Fifa 15-20%-kal részesedik az így befolyó pénzből.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 2. csütörtök
Melinda, Vivien
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?