0 °C Budapest

Mit hoz a foci-vb a tőzsdén? - "Isten óvja Amerikát!"

Pénzcentrum
2006. június 12. 15:00

Több mint 1,000 vb-meccs tanulmányozása után kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a fociláz igenis hatással lehet a tőzsdékre. A Bear Sterns európai vezetőközgazdásza szerint ez a hatás a mögöttünk lévő turbulens heteket követően akár pozitív is lehet, hiszen a traderek is egyre inkább a tévére fognak koncentrálni az árfolyam-monitorok helyett.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.Összességében elmondható, hogy minél jelentősebb meccset veszít egy csapat, annál nagyobb mértékű visszaesés következhet másnap az ország tőzsdéjén pusztán a kedvezőtlen hangulat miatt. Az esést követő napon az esetek többségében az árfolyamok felfelé korrigálnak, mintegy bizonyítva a Commerzbank közgazdászának, Peter Dixonnak azon állítását, miszerint nem érdemes rációt keresni az ilyen elmozdulások mögött.

Az adatokból kiderül, hogy ha egy csapat vb-selejtezőn bukik el, az index 0.1%-kal csökkenhet másnap, míg egy csoportmeccs elvesztése 0.38%-ba kerülhet. Az egyenes kiesésben elszenvedett vereség 0.49%-os gyengülést eredményezett átlagosan a vizsgált esetekben.

 

Ha az elmúlt napokat vesszük alapul, a long pozícióban várakozó befektetők reménykedhetnek, hogy a ma bemutatkozó USA elkerüli a vereséget a csehek ellen...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 9. csütörtök
Natália
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 8. 20:39