3 °C Budapest

Beszállítók vs hipermarketek - Fordul a kocka?

Pénzcentrum
2006. május 31. 10:00

Az új kereskedelemi törvény értelmében a GVH gátat szabhat a beszállítókat présbe szorító beszerzési gyakorlatnak. A beszállítók nem remélnek nagy változást az életbe lépő új kereskedelmi törvénytől.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Az új kereskedelemi törvény értelmében a GVH gátat szabhat a beszállítókat présbe szorító beszerzési gyakorlatnak. A beszállítók nem remélnek nagy változást az életbe lépő új kereskedelmi törvénytől - írja a Magyar Hírlap.

Szankciókra számíthatnak holnaptól azok kereskedők, akik visszaélnek jelentős piaci erejükkel. A GVH készül a kereskedelmi törvény hatályba lépésére, honlapján új űrlappal várja a beszállítókat és érdekvédelmi szervezeteiket. A beszállítók aligha kezdeményeznek majd eljárást a kereskedelmi láncok ellen. Ugyanis, valószínűleg ezzel csak azt érnék el, hogy kilistázzák őket.

Ráadásul a renitenskedő beszállítóval a többi kereskedelmi lánc sem szívesen köt szerződés. Elméletileg az érdek-képviseleti szervezetek is indíthatnának hatósági vizsgálatot tagjaik nevében, de a piac ettől a könnyítéstől sem vár komoly változást. Az azonban nem kizárt, hogy újra előkerülhetnek olyan ügyek, amelyet a korábbi törvény alapján elutasított a versenyhivatal, például a Tesco polcszerviz rendszere is, és holnaptól már az áruházaknak kell bizonyítaniuk, hogy gazdaságilag indokoltan sápolják meg beszállítóikat, vagy listázzák ki annak áruját, igaz, a GVH csak a június 1-je óta elkövetett törvénysértéseket vizsgálhatja és még ha meg is bünteti a vétkes felet a rögtön fellebbez az ítélet ellen, húzva ezzel is az időt. Majd ha a végén mégis fizetésre kerül a sor, nos abban az esetben sem valószínű, hogy meg fog "rokkanni" a bírság súlya alatt.

A törvény látszólag a beszerzési ár alatti értékesítést is bünteti, ám ez a kereskedők tulajdonába került árukra már nem vonatkozik, a láncok körében pedig nem divat a bizományos értékesítés. Az élelmiszerek beszerzési ár alatt értékesítését ugyanakkor továbbra is tiltja az agrárpiaci rendtartásról szóló törvény. Nem nagyon hisznek a beszállítók a jelentős piaci erejű kereskedőknek készülő etikai kódexben sem, amit a törvény szerint év végéig kell jóváhagyatni a GVH-nál, mert például az FVM koordinálásával készülő hasonló dokumentumot a kereskedők nem írták alá, arra hivatkozva, hogy az etikai bizottságban túl nagy hely jutott az agrár- és a gazdasági tárcának.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?