0 °C Budapest

Kútháború - Mindent visz a gazdaságos benzin?

Pénzcentrum
2006. május 24. 09:00

Újabb benzinkútjával 29 tagúra bővült a Tesco hazai hálózata, a hipermarketek 2004-es üzemanyagpiaci belépése azonban a többi szereplőt is lépéskényszerbe hozta, főként az árképzés megváltoztatását kényszerítve ki tőlük.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Újabb benzinkútjával 29 tagúra bővült a Tesco hazai hálózata, a hipermarketek 2004-es üzemanyagpiaci belépése azonban a többi szereplőt is lépéskényszerbe hozta, főként az árképzés megváltoztatását kényszerítve ki tőlük - írja a Világgazdaság.

A diszkontkutak aránya az Egyesült Államokban eléri a 7%-ot, Franciaországban már 56, Ausztriában 41, Nagy-Britanniában pedig 28%-os a szeletük.

A nagy olajcégek kimagasló nyereségük ellenére egyre kevésbé tartják gazdaságosnak a benzinkutak üzemeltetését, ezért többségük a kitermelés és finomítás felé fordítja figyelmét.

Hazánkban a piac még korántsem olyan telített, mint a fejlettebb országokban, ezt jelzi az a tény is, hogy a hálózatokhoz tartozó kutakon az értékesített mennyiség évi 3 millió liter körül alakul. Többek között ezért sem várható nagyobb mértékű számbeli csökkenés a kutaknál, átrendeződésre azonban mindenképpen lehet számítani az elkövetkező 2-3 évben.

A Tesco tervei szerint még az idén 10-15 új benzinkutat létesít hazánkban, szakértők szerint azonban a hagyományos láncban lévő kutak az árverseny nyomása mellett is képesek lesznek lassú, megfontolt terjeszkedésre.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 7. 07:20