14 °C Budapest

Kevesen fektetnek részvénybe

Pénzcentrum
2006. március 31. 11:10

Ma Magyarországon a lakosság mindössze 2 százaléka látja úgy, hogy megtakarításainak kamatoztatására a részvénypapírok jelentik a legkedvezőbb lehetőséget. Ez az arány az elmúlt években hasonlóan alacsony volt. A részvényekkel szembeni óvatosság azonban nem csak Közép-Európára jellemző, hanem bizonyos mértékben nyugat-európára is, ahol szintén csupán 5 százalék körül alakul a pénzüket részvénybe fektetők aránya. Hazánkban a felsőfokú végzettségűek és a legmagasabb jövedelműek körében némileg magasabb a részvényvásárlási kedv - derül ki a GfK-WSJ Befektetési Barométer tanulmányából.

Ma Magyarországon a lakosság mindössze 2 százaléka látja úgy, hogy megtakarításainak kamatoztatására a részvénypapírok jelentik a legkedvezőbb lehetőséget. Ez az arány az elmúlt években hasonlóan alacsony volt. A részvényekkel szembeni óvatosság azonban nem csak Közép-Európára jellemző, hanem bizonyos mértékben nyugat-európára is, ahol szintén csupán 5 százalék körül alakul a pénzüket részvénybe fektetők aránya. Hazánkban a felsőfokú végzettségűek és a legmagasabb jövedelműek körében némileg magasabb a részvényvásárlási kedv – derül ki a GfK-WSJ Befektetési Barométer tanulmányából.

A tanulmány arra kérdezett rá, hogy a magánemberek mibe fektetnének 50.000 eurót (az Egyesült Államokban 50.000 dollárt, Közép- és Kelet-Európában 25.000 eurót) és hogy mely befektetési formák pozíciói erősödtek, melyek gyengültek. Hazánkban a közép-európai 2 százalékos átlagnál 1 százalékkal magasabb az e térség számára mérceként megjelölt 25.000 eurót (Magyarországon 7 millió Ft-ot) meghaladó vagyonnal rendelkezők aránya. Ez a magyarországi arány egyébként a legutóbbi felmérés eredményéhez képest csökkent, bár nem érte el 2002 őszén mért legalacsonyabb, 2 százalékos szintet.

Hazánkban a megkérdezettek mindössze 2 százaléka nyilatkozta azt, hogy magánvagyonából részvényeket vásárolt. A legtöbben – 10 százalék – a rövid lejáratú betéteket választották pénzük kamatoztatására, s 78 százaléknyian egyáltalán nem fektettek be (ez rendkívül magas a nyugat-európai 33 százalékos arányhoz képest). A közép- és kelet-európai térségben 68 százalékos azoknak az aránya, akik megtakarításaikat nem bízzák egy befektetési megoldásokat kínáló intézményre sem. A közép-európai befektetők többsége, 17 százaléka itt is rövid lejáratú betétekbe invesztált.

Az Egyesült Államokban a megkérdezettek 11 százaléka preferálná a részvényeket, amennyiben „lehetősége lenne 50°000 dollárt a különböző befektetési típusok között felosztani”. Nyugat-Európában a részvények a kedveltsége ettől elmarad, csupán 7 százalékot tesz ki. Közép- és Kelet-Európában a részvényeket elméletileg előnyben részesítők aránya 3 százalékkal meghaladja a nyugat-európait.

A megtakarításokra vonatkozó várakozásokról elmondható, hogy a többség mindhárom régióban az elmúlt 6 hónapra jellemző megtakarításainak összegét kívánja fenntartani. Az Egyesült Államok háztartásai bizonyultak most is a legbizakodóbbnak: itt ugyanis a legmagasabb azoknak az aránya, akik úgy gondolják, hogy valamivel többet (23 százalék), illetve sokkal többet fognak megtakarítani (12 százalék), mint az előző 6 hónapban. A magyaroknak 9 százaléka gondolta úgy, hogy valamivel többet, 3 százalékba pedig úgy, hogy sokkal többet fog tudni félretenni.

A GfK Hungária ű felmérése arra is rákérdezett, a bankok hazai ügyfelei milyen szolgáltatásokat szándékoznak igénybe venni az elkövetkezendő egy évben. Az opciók között szerepelt a részvényvásárlás is, ezt azonban a válaszadók alig 1 százaléka jelölte meg. Az értékpapírok tehát a mérsékelt várakozások és a lakosság rendelkezésére álló szerény megtakarítások miatt nem számítanak számottevő befektetési formának hazánkban.

Mindössze két csoport, az AB státuszú fogyasztói csoportba tartozók (2 százalék), valamint a havi nettó 260.000 forintnál is többet keresők (4 százalék) azok, akik az átlagosnál nagyobb arányban vásárolnának részvényeket.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem