2019. április 21. vasárnap Konrád

Autósok, figyelem: mutatjuk, hány traffipax figyeli a vakmerő sofőröket


Rengeteg sebességmérő kamera van Magyarországon, bár a régióban a középmezőnyhöz tartozunk. A hazánknál kisebb Ausztriában például majdnem hatszor annyi ilyen eszköz van, mint nálunk.

Összesen 258 fix trafipax és közlekedés-figyelő kamera van Magyarországon az scdb.info adatai szerint. A portál 81 országban tartja számon a sebességmérő eszközöket, és kiderült, hogy a térségben eléggé jól állunk ebben a tekintetben. Megelőzzük Szlovákiát (12 darab), Szerbiát (77 darab) Horvátországot (81 darab), Szlovéniát (96 darab) és a 219 kamerás Romániát is.

Ellenben Ausztriában 1289 darab sebességmérő van, Lengyelországban 765, Bulgáriában 295, Csehországban pedig 692 helyen mérik ilyen eszközökkel a sebességet, tartatják be a közlekedési szabályokat.

A legtöbb kamera Európában az olaszoknál van, összesen 10175, a második helyen pedig jócskán lemaradva a britek állnak 6547-el, harmadikok a németek 4577 darab sebességmérővel és egyéb kamerával.

A legkevesebb ilyen Lichtensteinben van Európában, csak 2 darab, utánuk a már említett Szlovákia jön, illetve a dánok 14 eszközzel.

Jelzi majd őket a Google Maps is

Magyarországon 1000 négyzetkilométerre jut 2,7 ilyen sebességmérő, ezeket, ahogyan a többi országban is, a Goggle térképe előre fogja jelezni. Az Android Police által kiszúrt funkciót úgy tudni, a felhasználók kis része már teszteli is, és hasonlóképp működik majd, mint amilyet az ugyancsak Google-tulajdonban álló Waze-nél is használhatnak az autósok: a térképen kis ikonok jelzik majd a kameraállások lehetséges pozícióit, de a sofőröket hangjelzés is figyelmezteti majd, hogy lassítsanak, ha kamerák közelébe érnek.

A Google tavaly novemberben kezdett új funkciókat tesztelni a Mapsben, ezek között szerepelt az is, hogy a programot használók jelezni tudják másoknak, balesetet, útakadályt vagy épp traffipaxot láttak. Az újdonság ugyanakkor még nem érkezett meg a telefonokra.

Nem jelentik be, de ez törvényes

Decemberben hatályon kívül helyezték azt az országos főkapitányi utasítást, amely előírta a rendőrség számára, hogy weboldalán minden hónapban előre közzétegye a közúti ellenőrzési terveit. A rendőrségi törvény azonban továbbra is előírja a közzétételt. Óberling József  Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlekedésrendészeti főosztályvezetője a rendőrségi törvény 42. § (1) bekezdésére hivatkozva azt állította, hogy a tavaly bevezetett gyakorlat viszont teljesen jogszerű.

Eszerint a rendőrség a rendőri intézkedéssel, illetve az ellátott szolgálati feladattal összefüggésben az intézkedéssel érintett személyről, a környezetéről, illetőleg a rendőri intézkedés szempontjából lényeges körülményről, tárgyról képfelvételt, hangfelvételt, kép- és hangfelvételt (a továbbiakban: felvétel) készíthet.

A 3. bekezdés szerint azonban a rendőrség a képfelvevők elhelyezésére, a megfigyelt területre vonatkozó adatokat a központi szerv honlapján közzé kell tennie. Az is szerepel a törvényben, hogy bárki számára nyilvánvalóan észlelhető módon helyezhet el képfelvevőt és készíthet felvételt a rendőrség. Az ORFK állítása szerint ugyanakkor nem kötelesek előre bejelenteni a közúti ellenőrzést, sem táblákkal figyelmeztetni rá.

JÓL JÖNNE 500 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 500 ezer forintos hitelösszeget, és 48 hónapos futamidőt adtunk meg, emellett 250 ezer forint feletti jövedelemmel és jövedelemátutalással számoltunk. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 12 178 forintos törlesztőrészlettel a CIB nyújtja (THM 8,17 %), de nem sokkal marad el ettől a Raiffeisen 13 155 forintos törlesztőt (THM 13,57%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cofidis az OTP, valamint a Cetelem konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk