Ezek a legjobb halsütödék a Balatonnál 2022-ben: itt a térképes lista!

Pénzcentrum2022. augusztus 21. 15:06

Lassan ugyan vége a hagyományos balatoni szezonnak - már ami a standolást illeti. A tó környékén azonban még rengeteg mindent lehet csinálni ezen kívül nyár végén és ősz elején: pélául végigkóstolni a legjobb éttermek, büfék, halsütők kínálatát. Már csak azért is, mert hal nem csak rendkívül finom, tökéletes strandkaja, de hihetetlenül egészséges húsfajta, melyből év közben sokkal kevesebbet fogyasztunk a szükséges mennyiségnél.

Sokan időzítik augusztus utolsó heteire a nyaralásaikat, augusztus 20. után valamivel olcsóbban lehet már szállást foglalni a Balaton partján is. Habár az időjárás ezekben a napokban már nem feltétlenül teszi lehetővé a napozást vagy a fürdést (jelen állás szerint jövő szerdáig lesz esős-borús idő), azért a magyar tenger partján sok mindent lehet még csinálni a strandoláson kívül is.

Fel lehet keresni például különösen jó éttermeket, fagyizókat, cukrászdákat, de kiváló kézműves söröket is kóstolhatunk a tó körül. Ezekről részletesen is beszámolunk a nyár folyamán.

Most a legjobb balatoni halsütőket vettük górcső alá: aki ugrik a halakra, az feltétlenül keresse fel ezek közül valamelyiket:

  1. Aszófői Halsütő
  2. Sanyika Halsütő- Balatonlelle
  3. Oszi Bácsi Keszeg Sütödéje – Szigliget
  4. Nádfedeles Nosztalgia Halsütő – Balatonlelle
  5. Halas Karcsi büféje – Zamárdi
  6. Hóbár Halbár – Gyenesdiás
  7. Kánya Zoli halsütője és halfüstölője – Balatonszepezd
  8. Fogas Bisztro – Alsóörs
  9. András Büfé – Balatonszemes
  10. Jóbarátok Halsütöde Balatonalmádi

Nagy baj, hogy sok magyar család halat csak karácsonykor eszik

A rendszeres halfogyasztást nem véletlenül ajánlják a dietetikusok, hiszen a halhús kevés koleszterint tartalmaz, és nagy mennyiségben található benne foszfor, jód, fluor, szelén, vas, kálium és kalcium, továbbá gazdag A-, D-, B2-, B6-, és B12-vitaminokban. A hal forrása az omega-3 zsírsavaknak, amelyek csökkentik a szívroham kockázatát. A halak húsa laza szerkezetű, könnyen emészthető. A halolaj gátolja a vérrögképződést, mérsékli a vérzsírszintet, szabályozza a vérnyomást.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az évenkénti kb. 6,5 kg/fő hazai halfogyasztás mintegy 35-40 százaléka a karácsonyi ünnepkörre esik, ez egyes nagy haltermelők éves forgalmának 60-70 százalékát is adhatja. A halfogyasztás az elmúlt években lassan, de folyamatosan növekszik.  Az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) is mindent megtesz, hogy tovább növekedjen és minél nagyobb arányban kerüljenek az asztalra magyar halak.

Hazánkban a legnagyobb mennyiségben termelt halfaj a ponty, amelyből tavaly közel 12 000 tonna piaci méretű korosztályt halásztak le a tógazdasági haltermelők. A második legnépszerűbb halfajunk az afrikai harcsa, ebből közel 4 000 tonnát termeltek a precíziós zárt rendszerekben. Elmondható, hogy egyre több hal kerül feldolgozott, konyhakész formában a fogyasztók asztalára, ebben a kategóriában kiemelt az afrikai harcsa, a szálkamentes húsú hal jelentős része így kerül eladásra. A hazai élelmiszerellátáson kívül a halágazat komoly szerepet vállal a horgászati célú természetes vizek telepítésében is, ahová évente 4-5 ezer tonna hal kerül kihelyezésre, így elmondható, hogy a horgászszervezetek a legnagyobb vevők közé tartoznak.

Címkék:
utazás, Balaton, turizmus, hal, magyar, halfogyasztás, magyar tenger, belföldi turizmus, ponty, halászat, augusztus,