16 °C Budapest
Horror árak a vidéki Magyarország TOP éttermeiben: ennyiért adják a puccos fogásokat

Horror árak a vidéki Magyarország TOP éttermeiben: ennyiért adják a puccos fogásokat

2022. május 29. 13:02

Nemrég kihirdették Magyarország Top10 vidéki éttermeinek listáját. A Pénzcentrum utánajárt, mitől különlegesek ezek a helyek, és milyen mélyre kell a pénztárcájába nyúlnia annak, aki kipróbálná őket.

Egy ország gasztronómiai térképén szereplő összes éttermet nagyon nehéz összehasonlítani egymással. Ezért a pontszámok kialakításánál azt is figyelembe vesszük, hogy az adott éttermi típustól elvárható színvonalhoz képest milyen teljesítményt nyújt. A teljesítmények pontozásakor az éttermek minőségének összehasonlítása mellett azt a szempontot is értékeljük, hogy az étterem mennyire azonosítható azokkal az ígéretekkel, amelyeket magáról állít - mondta el a díjkiosztón Herczeg Zoltán, a Dining Guide felelős kiadója.

Az  Audi-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálán az Év Vidéki Étterme díjat a tatai Platán Gourmet érdemelte ki, de az Őrségben, a Balaton parton, Turán, Encsen, Somlóvásárhelyen is vár minket TOP10-es listán szereplő étterem. Az Étteremkalauz idén is megbízható segítség abban, hova kell jelet tennünk a térképen, ha az ország legjobb vidéki éttermeit szeretnénk végiglátogatni.

42 Restaurant&Bar – Esztergom

Az esztergomi 42 Restaurant&Bar elődjének, a Bisztró42-nek 2020-as megnyitását a 2021 év végén egy teljes átalakítás követte, mellyel egy kozmopolita, casual stílusú belső tér, egy modern hangulatú, minőségi éttermi légkör valósult meg. Az étterem gasztronómiai koncepcióját az ismert séf, Barna Ádám képviseli társtulajdonos-séf pozíciókban.

A 7 fogásos menü 28 ezer forint, hozzá az európai borválogatás 15 ezer forint, nemzetközi borválogatás pedig 25 ezer forint.

Clarisse – Tura

A Gödöllőhöz közel eső Botaniq Turai Kastélyba igazolt le Mészáros Ádám séf 2020 év elején. Az impozáns kastélyban működik a fine bistro koncepciót képviselő Pálmaház étterem és a Botaniq Bar, a séf önkifejezését azonban a Clarisse étterem testesíti meg. Mészáros Ádám gasztronómia koncepciója a fenntartható felelősségteljes irányzatot képviseli. A fine dining vonalú elképzelést egy épülő saját ökológia gazdaság egészíti ki, a degusztációs menü „pataktól az égig” íve pedig halakat és vadhúsokat, helyben termesztett és vadon termő növényeket jegyez, megismertetve a környék alapanyagaival. Az étkezések egy részét közösségi élményre építik, a vacsora végén a séf a vendégeket közös beszélgetésre invitálja.

A szerdán és csütörtökön elérhető REPERTOIRE1 ára 37 900 Ft, pénteken és szombaton elérhető REPERTOIRE2 54 900 Ft.

Anyukám Mondta – Encs

A Dudás Szilárd és Dudás Szabolcs testvérpár étterme, az encsi székhelyű Anyukám Mondta mára az egyik legismertebb minőségi vidéki étterem Magyarországon. A gourmet bistro stílus jegyeket mutató olasz-magyar éttermet nehéz az általánosan ismert kategóriákba besorolni. Kis adag ételek 2490 és 2990 forint között elérhetők, levesek 1590 – 2590 forint, tésztaételek 2990 és 3490 forint között, nagy adag ételek 4490 és 9990 forint között vannak.

Pajta – Őriszentpéter

A felelős gondolkodású családi vállalkozásként működtetett Pajta, és a konyhát jegyző Farkas Richárd séf sikeres „farm-to-table” koncepciója országos népszerűségre tett szer. A saját kertjükben termesztett zöldségek, gyümölcsök is asztalra kerülnek, az erdők-mezők adta vadnövényeket pedig programként akár az erre nyitott vendégekkel közösen is gyűjtik. Az “Ösvény” névre keresztelt vacsoraprogram egy térképet jelent, ami tizenkét megállót összesít. Ezt az ösvényt vendégek a vacsora során végigkövetik, kisebb megállókkal, elágazásokkal, ahol ők dönthetik el, hogy melyik irányba folytatja a “kirándulást”. 12 megálló ára 24 500 forint, borpárosítással + 10 500 forint.

Sauska 48 – Villány

A „felszabadult falusi gourmet konyha és a nagyvilág egy tányéron.” Bicsár Attila kreatív séf teremtette meg a Sauska48 gasztronómiai koncepcióját, nagy sikert aratva a villányi borvidék vendéglátóhelyeinek felhozatalában. A séf kiváló stílusérzékkel és magabiztos kézzel nyúl a vidéki magyar konyhához. Ételei a környezethez és a borászathoz hűen egyszerűséget és természetközeliséget sugallnak, azonban nem nélkülözik az eleganciát és kifinomultságot. Az étlapon épp úgy helyet kap a helyi kecskesajt, a borjádi tejföl, a malacfül, a kolbász és a sváb schupfnudli, mint a garnéla és a tengeri süllő. Steakmenü vagy kóstolómenü is választható, amikhez a Sauska pincészet tokaji és villányi borait is kóstolhatjuk. A kóstolómenü ára borpárosítás nélkül: 18 900 Ft, borpárosítással: 27 900 Ft

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Platán Bisztró – Tata

A sikeres Platán, a 2021-es évtől, a Fine Dining Platán Gourmet étterem könnyed stílusú „fine-bistro” koncepciójú egységeként folytatja útját. A menü színes képet mutat: minőségi hazai és külföldi nyersanyagokból készített ételeket egyaránt találunk az étlapon. Széles választékú minőségi alapanyag-használat jellemzi a helyet. Az étlapon a magyar konyha ismert fogásainak a séf egyedi látásmódja szerinti változata mellett egy leheletnyi ázsiai behatás is érzékelhető. A 12 fogásos menüsor 51 ezer forint, nemzetközi borpárosítás hozzá 29 ezer forint, alkoholmentes italokkal +14 ezer forint. A 10 fogásos menüsor pedig 39 ezer + 23 ezer forint.

Kistücsök Étterem – Balatonszemes

Idén 30 éves a legendás balatonszemesi Kistücsök, amely a Balaton déli partját feltette a hazai gasztronómiai térképre. A családi vállalkozásként működtetett étterem folyamatos bővülésen és megújuláson megy át az elmúlt években, immár „Food&Room” koncepcióval. Szálláshelyként 19 szobával és 2 lakosztállyal, konferenciateremmel bővítették szolgáltatásaikat, az étterem gourmet étkezések helyszínéül szolgáló Séfszobával egészült ki, ahol látványkonyhában készülnek az ételek a vendégek mellett. A Kistücsök konyhája évtizedes viszonylatban a környékbeli alapanyagokra és modern technológiákkal készülő magyar fogásokra támaszkodik, a Régiónk Ízei menüt pedig vegán opció egészíti ki. A régiónk ízei menü ára 12 ezer forint, vegán változatban 11 ezer forint, előételek 2700 és 4990 forint között, levesek 2 ezer forintért, tésztaételek ára 3-4 ezer forint, a főfogások 4500 és 6000 forint között vannak.

Kreinbacher Birtok – Somlóvásárhely

A népszerű somlói presztízs borászat és pezsgőház, fine dining koncepciót képviselő étterme. A Kreinbacher étterem az elmúlt időszakban jelentős minőségi változáson ment keresztül. A konyhájának vezetését a Babel Budapestben és külföldi konyhákon is edződött Langer Gábor séf vette át. Az étterem gasztronómia koncepciója jól illeszkedik a helyszínéül szolgáló nagy formátumú pincészet és boutique szálloda stílusához. Az étterem hozza a magas minőségű, érzékeny, gourmet konyhák színvonalát, fine dining stílusú gondolkodásában „finoman” tetten érhetőek a világkonyhák fúziós irányzatai, valamint az étlap régiós, hazai alapanyag használata mellett megjelennek más országok presztízs alapanyagai is. Az 5 fogásos degusztációs menü ára 25 ezer forint.

Mór24 - Balatonfüred

A 2020-ban megnyílt Almás Edit és Albrecht Tamás által fémjelzett Mór24 mára Balatonfüred és a térség legjobb alternatív gondolkodású vendéglátóhelye. A Mór24 a tulajdonosok személyiségéből adódó diszkrét kommunikációjával és gasztronómiai értelemben nyitott gondolkodásmódjával, a progresszív, a balatoni klisékből kilépő látásmódjával hódít. Az étterem szűk, a szezonális lehetőségekre építő kínálata, a small plates és foodsharing élményt kínáló koncepciója, az ételek minősége kiemelkedik a balatoni mezőnyből. A konyha bátran ötvözi a regionális alapanyagokat a világkonyhák ízvilágával. Az egység a fenntartható gondolkodás eredményeként széles a natúr bor és ital kínálata.

Mivel kis adag ételekről van szó, az áruk sem borsos, a legdrágább fogás a 3200 forint, viszont javasolják, hogy 2-3 tányért válasszon mindenki.

Címlapkép: Platán Gourmet Facebook-oldal

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 14:05
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm