Nyolc év alatt felújították a magyar utak 17 százalékát: lenne még mit kátyúzni

MTI
2019. július 26. 17:33

Több mint ötezer ötszáz kilométer hosszan újítottak fel utakat mintegy 690 milliárd forintból 2010 és 2018 között Magyarországon - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára pénteken. Mosóczi László azt mondta, a magyar "figyelemre méltó, nagy teljesítményű útfelújítás" alapja három pillérre épül. Az egyik a 2016-ban indult hazai forrású Komplex Útfelújítási Program, amelynek keretösszegét a kormány csütörtökön 16,4 milliárd forinttal növelte, ezzel a végösszeg mintegy 191 milliárd forintra nőtt - idézte fel.

A második a hazai és uniós forrású Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP), amelyben a megyei önkormányzatok bevonásával jelölik ki a felújításra szoruló útszakaszokat. A harmadik pedig a Magyar Falu Program, amely keretében a kormány 2020-ban 50 milliárd forintot fordít útfelújításra - ismertette.

Kitért arra is, az utak üzemeltetése 2015-ben "gyenge lábakon állt", mert a közútkezelők nem kapták meg a közútfenntartáshoz szükséges eszközöket. Jelenleg azonban a 90 milliárd forintos keretből Magyarország 31 ezer kilométer hosszú úthálózatának üzemeltetése biztonságosan, a lakosság elvárásainak és a gazdasági szereplők igényeinek megfelelően biztosítható - emelte ki az államtitkár.

Mosóczi László a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, az utak műszaki állapota a gazdaság szempontjából is fontos, mert a beruházók, amikor arról döntenek, hol szeretnének ipari létesítményt üzemeltetni, az elsők között veszik figyelembe a megközelíthetőséget és a közlekedést.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem