Tízezreket fizethetsz, ha nem cseréled le az útleveled: jobb, ha időben lépsz

Tízezreket fizethetsz, ha nem cseréled le az útleveled: jobb, ha időben lépsz

2019. július 21. 07:02

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak a magyar állampolgárnak, aki gyorsított eljárásban szeretne útlevelet kapni. Igaz, így akár 24 órán belül is kézhez lehet kapni az okmányt, ám ez azzal jár, hogy az igényelt útlevél költségén felül pótdíjat kell fizetni, ami az azonnali útlevél esetében 39 000 forint, de a három napos eljárás is 29 000 forintba kerül. Hiába azonban a gigászi pluszköltségek, az utóbbi évek statisztikáiból az látszik, hogy tízezernyi útlevél készül gyorsított eljárásban évente, ezek tetemes része ráadásul a nyári hónapokban.

Nagyban dübörög a nyaralási láz a magyarok körében, közülük ráadásul meglehetősen sok utazó indul el külföldre vakációzni ezekben a hónapokban. Akik a Schengeni-zónán belülre mennek nincs is különösebb dolguk az utazáshoz szükséges iratok szempontjából, személyigazolványuk ugyanis maximálisan elegendő ahhoz, hogy törvényesen mozogassanak. Akik azonban a zónán kívülre utaznának, feltétlenül gondoskodniuk kell arról, hogy érvényes útlevéllel rendelkezzenek. Ez pedig a statisztikák alapján úgy látszik nem sikerül időben mindenkinek, és akik elmaradásban vannak, bizony mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk.

Nem olcsó mulatság

A Belügyminisztérium friss adatai szerint 2019 első három hónapjában összesen 3 990 vettek igénybe gyorsított útlevél szolgáltatást. A gyorsított eljárásban történi útlevél-kiállításnak 3 lehetséges módja van, ezek

 • az azonnali (24 óra),
 • a sürgősségi (3 nap),
 • és a soron kívüli (7nap).

A legfrissebb adatok szerint 2019 első három hónapjában azonnali útlevelet 1 419-en, sürgősségit 1 612-en, míg soron kívülit 679-en igényeltek. Ugyanebben az időszakban a BM statisztikái szerint összesen 134 541 útlevelet bocsátottak ki, tehát megállapítható, hogy az összes útlevél 2,9 százaléka készült gyorsított eljárásban ebben az időszakban.

Az tehát látszik, hogy a legtöbben igyekeznek előretervezetten és időben útlevélhez jutni, ami persze egyáltalán nem meglepő, ha azt vesszük, mennyire drága a gyorsított eljárásban igényelt útlevél kiadása. A Belügyminisztérium Pénzcentrumnak küldött válaszaiból például kiderül, hogy 

 • Soron kívüli (7 napon belüli) eljárás igazgatási szolgáltatási pótdíja 19 000 forint
 • Sürgősségi (3 napon belüli) eljárás igazgatási szolgáltatási pótdíja 29 000 forint
 • Azonnali (24 órán belüli) eljárás igazgatási szolgáltatási pótdíja 39 000 forint.

Az árlistából jól látszik, hogy igencsak mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki hirtelenjében szeretne útlevelet. A különbségek egyébként akkor a legszembetűnőbbek, ha megnézzük, mennyibe kerül alapesetben az útlevél igénylés. A BM tájékoztatása szerint nagykorú kérelmező részére kiállított magánútlevél és második magánútlevél esetén az eljárási illetékek a következőképpen alakulnak:

 • 5 évig érvényes magánútlevélnél 7 500 forint
 • 10 évig érvényes magánútlevélnél 14 000 forint
 • 1 évig érvényes magánútlevélnél (nem tartalmaz ujjnyomatot) 2 500 forint
 • Legfeljebb 2 évig érvényes második magánútlevél 15000 forint (munkáltató kérheti a munkavállaló részére)
 • 1 évig érvényes második magánútlevél 5000 forint (a munkáltató kérelmezi, de az útlevél nem tartalmaz ujjnyomat adatot)
 • 1 évig érvényes második magánútlevél 5000 forint (magánszemély kérheti saját részre különös méltánylást érdemlő okból vagy a munkáltató kérelmezi, de az útlevél nem tartalmaz ujjnyomat adatot, lásd Fogalmak rész Második magánútlevél)
 • illetékmentes az eljárás a 65. életévét betöltött személy magánútlevele esetén

Ha tehát egy nagykorú magyar állampolgár 3 napon belül szeretné, hogy elkészüljön egy 10 évig érvényes útlevél, akkor összesen 43 000 forintit kell kifizetnie érte. Tehát bármelyik gyorsított eljárást is választjuk annak pótdíját az alap igénylési díjon felül meg kell fizetni. 

Nagyobb a fegyelem

A legfrissebb 2019-es adatokon kívül kíváncsiak voltunk arra is, hogy 2016-2018 között hány darab útlevelet bocsátottak ki Magyarországon, és hogy ezek hány százaléka készült gyorsított eljárásban.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A BM adatsorából az derül ki a korábbi évek számait figyelembe véve, hogy az eddig 2019 első három hónapjában tapasztalt gyorsított eljárások aránya év végére azért magasabb lesz, mint az idén eddig tapasztalható 3 százalék. Ez pedig azért van így, mert nem meglepő módon a legtöbb gyorsított eljárásban készülő útlevél a nyári hónapokra esik.

Ezzel együtt azonban az is megállapítható, hogy 2016 óta folyamatosan csökken a gyorsított eljárásban készülő útlevek részesedése az összes kibocsátott útlevélhez képest. Hiszen míg 2016-ban 4,5 százalék volt ez a szám 2018-ra már csak 3,9 százalék.

Értékes irat

Magyarországon évente tehát több százezer útlevelet bocsátnak ki, de nem biztos, hogy az összes tulajdonos tisztában van vele, hogy milyen értékes dokumentum lapul is valójában a zsebében. A Henley&Partners minden évben közzéteszi friss Útlevél-Indexét, ami a világ országainak okiratát rangsorolja az alapján, hogy a kibocsátott okmánnyal hány országba lehet vízummentesen eljutni. 

A magyar útlevél ezen a listán az előkelő 11. helyen áll a világrangsorban. Ami jelen esetben azt jelenti, hogy ennek a birtokában egy magyar állampolgár 178 országba tud eljutni vízummentesen.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20