3 °C Budapest
Autósok, figyelem: mutatjuk, hány traffipax figyeli a vakmerő sofőröket

Autósok, figyelem: mutatjuk, hány traffipax figyeli a vakmerő sofőröket

2019. február 6. 16:45

Rengeteg sebességmérő kamera van Magyarországon, bár a régióban a középmezőnyhöz tartozunk. A hazánknál kisebb Ausztriában például majdnem hatszor annyi ilyen eszköz van, mint nálunk.

Összesen 258 fix trafipax és közlekedés-figyelő kamera van Magyarországon az scdb.info adatai szerint. A portál 81 országban tartja számon a sebességmérő eszközöket, és kiderült, hogy a térségben eléggé jól állunk ebben a tekintetben. Megelőzzük Szlovákiát (12 darab), Szerbiát (77 darab) Horvátországot (81 darab), Szlovéniát (96 darab) és a 219 kamerás Romániát is.

Ellenben Ausztriában 1289 darab sebességmérő van, Lengyelországban 765, Bulgáriában 295, Csehországban pedig 692 helyen mérik ilyen eszközökkel a sebességet, tartatják be a közlekedési szabályokat.

A legtöbb kamera Európában az olaszoknál van, összesen 10175, a második helyen pedig jócskán lemaradva a britek állnak 6547-el, harmadikok a németek 4577 darab sebességmérővel és egyéb kamerával.

A legkevesebb ilyen Lichtensteinben van Európában, csak 2 darab, utánuk a már említett Szlovákia jön, illetve a dánok 14 eszközzel.

Jelzi majd őket a Google Maps is

Magyarországon 1000 négyzetkilométerre jut 2,7 ilyen sebességmérő, ezeket, ahogyan a többi országban is, a Goggle térképe előre fogja jelezni. Az Android Police által kiszúrt funkciót úgy tudni, a felhasználók kis része már teszteli is, és hasonlóképp működik majd, mint amilyet az ugyancsak Google-tulajdonban álló Waze-nél is használhatnak az autósok: a térképen kis ikonok jelzik majd a kameraállások lehetséges pozícióit, de a sofőröket hangjelzés is figyelmezteti majd, hogy lassítsanak, ha kamerák közelébe érnek.

A Google tavaly novemberben kezdett új funkciókat tesztelni a Mapsben, ezek között szerepelt az is, hogy a programot használók jelezni tudják másoknak, balesetet, útakadályt vagy épp traffipaxot láttak. Az újdonság ugyanakkor még nem érkezett meg a telefonokra.

Nem jelentik be, de ez törvényes

Decemberben hatályon kívül helyezték azt az országos főkapitányi utasítást, amely előírta a rendőrség számára, hogy weboldalán minden hónapban előre közzétegye a közúti ellenőrzési terveit. A rendőrségi törvény azonban továbbra is előírja a közzétételt. Óberling József Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlekedésrendészeti főosztályvezetője a rendőrségi törvény 42. § (1) bekezdésére hivatkozva azt állította, hogy a tavaly bevezetett gyakorlat viszont teljesen jogszerű.

Eszerint a rendőrség a rendőri intézkedéssel, illetve az ellátott szolgálati feladattal összefüggésben az intézkedéssel érintett személyről, a környezetéről, illetőleg a rendőri intézkedés szempontjából lényeges körülményről, tárgyról képfelvételt, hangfelvételt, kép- és hangfelvételt (a továbbiakban: felvétel) készíthet.

A 3. bekezdés szerint azonban a rendőrség a képfelvevők elhelyezésére, a megfigyelt területre vonatkozó adatokat a központi szerv honlapján közzé kell tennie. Az is szerepel a törvényben, hogy bárki számára nyilvánvalóan észlelhető módon helyezhet el képfelvevőt és készíthet felvételt a rendőrség. Az ORFK állítása szerint ugyanakkor nem kötelesek előre bejelenteni a közúti ellenőrzést, sem táblákkal figyelmeztetni rá.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?