11 °C Budapest

Európai Bizottság: 12 ezer európai fiatal utazhatja be ingyen Európát 2019-ben

2018. november 29. 19:00

Jövőre 12 ezer kalandvágyó európai fiatalnak jut majd ingyenes InterRail vasúti bérlet a DiscoverEU nevű új uniós kezdeményezés második fordulójának keretében - jelentette be csütörtökön az Európai Bizottság.

Az Európát felfedezni kívánó 18 éves fiatalok december 11-éig nyújthatják be a pályázatukat. Bárki indulhat, aki 2000-ben született és az Európai Unió valamelyik tagországának állampolgára. A jelentkezőket a brüsszeli testület rangsorolja, a nyerteseknek pedig 2019. április 15. és október 31. között nyílik lehetőségük a legfeljebb 30 napos utazásra.

A fiatalok egyedül vagy többedmagukkal is utazhatnak, alaphelyzetben vasúton, különleges esetekben azonban alternatív közlekedési eszközöket is igénybe vehetnek, mint a busz vagy a komp, kivételes esetekben pedig a repülés is lehetséges.

Nagyszerű látni, hogy ennyi fiatal él ezzel a lehetőséggel, hogy felfedezze Európa kultúráját, megismerje a kontinens sokszínűségét, és új barátokat szerezzen

- közölte Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért és ifjúságért is felelős uniós biztos. A sikeres első forduló megmutatta, hogy az utazás során a fiatalok önbizalmat szerezhetnek és képességeiket is fejleszthetik, például kezdeményezőkészségüket és nyelvtudásukat - mondta. "Kijelenthetjük tehát, hogy a DiscoverEU program nem csak az utazásról szól, hiszen magára az életre készít fel" - tette hozzá.

 Idén 15 ezren élhettek a lehetőséggel, erre 12 millió eurós keret állt rendelkezésére. Az Európai Bizottság javaslata alapján a 2021 és 2027 közötti uniós költségvetés ciklusban 700 millió eurót különítenének el a programra.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem