16 °C Budapest
Ennyiért lehet ma jogsit szerezni Magyarországon

Ennyiért lehet ma jogsit szerezni Magyarországon

2017. október 23. 13:00

Egy autó jelentősen képes megkönnyíteni az ember életét, ezért sokunk szeretne letenni jogosítványt. A rengeteg autósiskola között azonban nehéz lehet megtalálni a megfelelőt. Annak jártunk utána, hogy milyen költségekre számítson az, aki beiratkozik egy ilyen iskolába, illetve mire figyeljen még az iskola kiválasztását megelőzően.

Jelenleg 16 és fél éves kortól kezdhetjük el az elméleti felkészülést egy B-kategóriás jogosítvány letételéhez, a forgalmi vizsgát pedig 17. életévünk betölte után tehetjük le. Ennek következtében sok családnál akár már a középiskolai évek alatt felmerül, hogy a gyerekek csinálják meg minél előbb a jogosítványt.

Hiszen az autó mobilabbá teszi az embert, ami többek között a munkaerőpiacon is hasznos lehet a későbbiekben. Nyilván nem véletlen, hogy a KSH friss statisztikái szerint a magyarországi személygépkocsik száma 3,4 millió volt 2017 júniusának végén, ami 3,9 százalékkal több az egy évvel korábbi állapothoz képest.

Természetesen azonnal felmerül, hogy mégis mekkora költségre számítson a család, ha elküldik a gyereket jogosítványt szerezni? Magyarországon jelenleg több száz autósiskola működik, így könnyen bőség zavarába kerülhetünk, ha választani szeretnénk közülük.

Az iskolák saját költségein túl ugyanis vannak egyéb kiadások is, melyeket vagy feltüntetnek az adott iskola honlapján, vagy nem (hiszen azokat nem is az iskoláknak kell megfizetnünk). Persze arra is kell gondolnunk, hogy a költség nem minden: ne csak - lehetőleg - olcsó legyen az oktatás, hanem jó minőségű is. Tehát több szempont alapján kell mérlegelnünk, miközben a kínálat igen nagy.

Milyen költségekre számítsunk?

Többféle költségből tevődik össze a jogosítvány végső ára, és ezeknek csak egy részük függ az adott iskolától. A KRESZ elméleti oktatását és a gyakorlati órák díjait értelemszerűen az adott autósiskola határozza meg, ellenben például ezek - tehát az elméleti és a gyakorlati vizsgák - vizsgadíjai országosan egységesek, hatóságilag vannak meghatározva.

Az iskolától független tételek tehát a fentebb említett vizsgák díjai (az elméleti vizsga 4 600 forint, míg a forgalmi vizsga 11 000 forint), de el kell mennünk orvosi vizsgálatra is, valamint többségünknek elsősegély tanfolyamot is kell végeznie.

Az orvosi vizsgálat díja 7200 forint jelenleg. Ennek keretein belül elviekben az orvos ellenőrzi, hogy fizikailag alkalmasak vagyunk-e egy autó vezetésére. A személyes tapasztalataink alapján azonban nem történik más, mint megmérik a vérnyomásunkat.

A jogosítvány megszerzéséhez elsősegély vizsgát is kötelesek vagyunk letenni. Ennek vizsgadíja jelenleg 7 900 forint, a felkészítő tanfolyam ára azonban változó. Legtöbbször 9 000 forint körüli összeget találtunk - legalábbis ami a budapesti helyszíneket illeti -, ezért mi is ezzel számoltunk. Azonban lehet találni ennél drágább, valamint olcsóbb tanfolyamot is.

Ezeket összeadva kapunk egy 39 700 forintos összeget, és az autósiskolának még egy forintot sem fizettünk.

Az iskolák díjai

Az autósiskolák külön tüntetik fel az elméleti és a gyakorlati képzés díjait, jelentősebb eltérések inkább utóbbiaknál fordulnak elő. Az általunk megnézett budapesti autósiskolák 2 600 és 4 200 forint közötti összeget kérnek el egy-egy óráért. A soproniak kissé drágábbak, ott 4000 és 5000 forint közötti díjakkal találkoztunk, ellenben Kelet-Magyarországon nyomottabbak az óradíjak: Debrecenben 3 500 körül, míg Nyíregyházán 3 200 és 3 650 forint közötti árakat találtunk.

A megnézett budapesti iskolák kivétel nélkül akciós árakon hirdettek, így ez inkább már reklámfogásnak tűnik, mint valódi akciónak. A vidéki iskoláknál ez nem figyelhető meg. A pótórák árai kivétel nélkül mindenhol megegyeztek a normál órák áraival - ez fontos, mivel elég kevesen ússzák meg a kötelező órákon felüli pótórákat.

Mindegyik iskola drágábban ad órákat, ha automata váltós autóval szeretnénk tanulni, illetve szinte mindenhol drágább az elméleti KRESZ-oktatás, ha nem személyesen, hanem e-learningen szeretnénk elsajátítani az anyagot (találtunk egy kivételt is: egy soproni iskolánál utóbbi tanulási mód teljesen ingyenes).

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Bár megnéztünk több iskolát is, végül városonként csak 3-3 iskola díjaival átlagoltunk. Az így kapott adatok szerint Budapesten átlagosan 172 727, Sopronban 217 366, Debrecenben 178 867, míg Nyíregyházán 167 867 forintba kerül egy jogosítvány megszerzése. Ezek az árak már tartalmazzák a fentebb részletezett vizsgadíjakat és egyéb kiadásokat (tehát ezek nem csak az autósiskola díjait takarják!), viszont egyetlen pótórát sem, azaz azt feltételezik, hogy a tanulónak elegendő volt a kötelezően előírt 29+1 tanóra. Többnyire nincsen jelentős különbség a legolcsóbb és a legdrágább iskolák árai között.

Fentebb már utaltunk rá, hogy a legtöbb tanulónak nem sikerül a kötelezően előírt 30 óra alatt elsajátítania a gépjármű vezetését. A budapesti Csigavér Autósiskola honlapja szerint például általában 40 órára van szükség a forgalmi vizsga sikeres teljesítéséhez.

Ha elfogadjuk ezt a tíz órát, akkor azt látjuk, hogy a jogosítvány végső ára még a legolcsóbb városokban is megközelíti a 200 000 forintot.

Szerencsére már beiratkozás előtt leellenőrizhetjük, hogy a tanulók milyen arányban tudják sikeresen teljesíteni a vizsgákat egy-egy iskolánál.

ÁKÓ, VSM

Az ÁKÓ-ból(Átlagos Képzési Óraszám) megtudhatjuk, hogy egy adott képzőszerv átlagban hány óra alatt (rendes és pótórák összege) készít fel egy tanulót a sikeres gyakorlati vizsgára, míg a VSM-ből(Vizsga Sikerességi Mutató) kitűnik, hogy a vizsgára jelentkezett tanulók milyen arányban tettek le sikeres vizsgát. Az összesített adatokat negyedéves bontásban találhatjuk meg. Ezeket az iskolák fel szokták tüntetni a honlapon (bár volt olyan, ahol nem találtuk, illetve olyan is, ahol csak évekkel ezelőtti adatok voltak fent), de a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium honlapján is találunk összesítő táblázatot (itt és itt).

A fenti adatokból látszik, hogy jóval 100 százalék felett járnak az iskolák, tehát a feljebb említett 40 tanóra egyáltalán nem a földtől elrugaszkodott adat.

Hogyan?

A jogosítvány végösszege tehát könnyedén elérheti, de meg is haladhatja a 200 000 forintot. Ez nem kicsi tétel, így reális opció lehet, hogy a költségeket személyi kölcsönből fedezzük.

A Pénzcentrum kalkulátorával kiszámoltuk, hogy egyes pénzintézeteknél milyen törlesztők mellett lehet személyi kölcsönt igénybe venni. A kalkulációt 36 hónapra, valamint 300 000 forintra végeztük el, hogy biztosan fedezni tudjuk a költségeket.

A teljesség igénye nélkül: a Sberbanknál már havi 9 902 forintos törlesztővel is lehet személyi kölcsönt igényelni (THM 11,24%), míg a teljes visszafizetendő összeg 352 043 forint. A CIB Bank havi 9 842 forintos törlesztőrészlet mellett (THM 11,73%) nyújt kölcsönt, a futamidő végéig 354 312 forintot kell visszafizetnünk. Az MKB Bank ajánlatán belül a törlesztőrészlet havi 9 663 forint (THM 13,81%) míg a teljes visszafizetendő összeg 363 288 forint.

Egy meglévő jogosítvány később segíthet könnyebben elhelyezkedni a munkaerőpiacon, így akkor is érdemes ebbe fektetni, ha éppenséggel nem tudjuk zsebből kifizetni az ezzel járó költségeket.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?