11 °C Budapest
Nagy dobásra készül a MÁV: jöhetnek az emeletes vonatok + kép

Nagy dobásra készül a MÁV: jöhetnek az emeletes vonatok + kép

2016. június 16. 17:06

Hamarosan ötven, nagy befogadóképességű elektromos vonatra ír ki közbeszerzési pályázatot a MÁV. A hatszáz férőhelyes emeletes vonatokkal az elővárosi közlekedést szeretnék javítani.


A nagy befogadóképesség a legfontosabb érv az emeletes vonatok mellett. Erre pedig azért lenne szükség, mert Budapest elővárosi forgalma csúcsidőben elég nagy: 380-460 ülőhelyre lenne szükség egy szerelvényen, és ha ezt a FLIRT 200 ülőhelyes kocsijaival szeretnék megoldani, akkor hármat kellene egymás után kapcsolni. Az ötszáz férőhelyes emeletes vonat erre jó megoldás lenne.

Nagy volt a számogatás, hogy mennyire éri meg ilyen vonatokat üzemeltetni, befér-e a magyar alagutakba, és hogyan változtatná meg a vasúti közlekedést.

Az emeletes vonatoknál az egy ülőhelyre számítva 20 százalékkal kevesebb a jármű tömege, így kisebb az energiafogyasztása is. 

Emellett az élettartamköltségek is 20-50 százalékkal alacsonyabbak, mint a hagyományos szerelvényeké - írja a Magyar Idők.

Forrás: Stadler

Természetesen kritika is éri az emeletes vonatokat, például az utasok és az ajtók számának aránya miatt, hogy több időre lesz szükség a le-, illetve felszálláshoz. A nemzetközi tapasztalatok szerint viszont nincs ilyen probléma, nem lépik túl az erre előre kiszámított időt. A szerelvények magassága sem okoz problémát alagutaknál, ugyanis csak 30 centivel magasabb a Stadler KISS emeletes motorvonata, mint az egyszintes FLIRT.

NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?