Nagy dobásra készül a MÁV: jöhetnek az emeletes vonatok + kép

Nagy dobásra készül a MÁV: jöhetnek az emeletes vonatok + kép

2016. június 16. 17:06

Hamarosan ötven, nagy befogadóképességű elektromos vonatra ír ki közbeszerzési pályázatot a MÁV. A hatszáz férőhelyes emeletes vonatokkal az elővárosi közlekedést szeretnék javítani.


A nagy befogadóképesség a legfontosabb érv az emeletes vonatok mellett. Erre pedig azért lenne szükség, mert Budapest elővárosi forgalma csúcsidőben elég nagy: 380-460 ülőhelyre lenne szükség egy szerelvényen, és ha ezt a FLIRT 200 ülőhelyes kocsijaival szeretnék megoldani, akkor hármat kellene egymás után kapcsolni. Az ötszáz férőhelyes emeletes vonat erre jó megoldás lenne.

Nagy volt a számogatás, hogy mennyire éri meg ilyen vonatokat üzemeltetni, befér-e a magyar alagutakba, és hogyan változtatná meg a vasúti közlekedést.

Az emeletes vonatoknál az egy ülőhelyre számítva 20 százalékkal kevesebb a jármű tömege, így kisebb az energiafogyasztása is. 

Emellett az élettartamköltségek is 20-50 százalékkal alacsonyabbak, mint a hagyományos szerelvényeké - írja a Magyar Idők.

Forrás: Stadler

Természetesen kritika is éri az emeletes vonatokat, például az utasok és az ajtók számának aránya miatt, hogy több időre lesz szükség a le-, illetve felszálláshoz. A nemzetközi tapasztalatok szerint viszont nincs ilyen probléma, nem lépik túl az erre előre kiszámított időt. A szerelvények magassága sem okoz problémát alagutaknál, ugyanis csak 30 centivel magasabb a Stadler KISS emeletes motorvonata, mint az egyszintes FLIRT.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 22. szerda
Móric
38. hét
Szeptember 22.
Európai autómentes nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?