6 °C Budapest

Bolond vagy, ha ezekre a giccsekre szórod el a pénzed külföldön

2015. október 24. 16:00

Rengeteget költhetünk ajándéktárgyakra egy-egy utazás során. Bemutatjuk, mit érdemes elkerülni Európa 15 országának szuvenír kínálatából és mit vásárolnak leginkább hazánkban a külföldiek.

Egyre többet utaznak a magyarok külföldre: A KSH adatai szerint 2014-ben már 16 millió alkalommal látogattunk a határon túlra. Ez összesen több mint 47 millió külföldön töltött napot és hozzávetőlegesen 579 millió forint költséget jelent. A nyaralások és hosszú hétvégék során sokan megfeledkeznek a tudatos vásárlásról.

Szinte már hagyománnyá vált az adott nemzetet képviselő tucat ajándéktárgyak beszerzése. A legtöbb európai ország turistaközpontjaiban és sétálóutcain lépten-nyomon találkozik az ember jelképes nemzeti tárgyakkal és ételekkel, melyekre turisták milliói szórják el pénzüket nap mint nap. A Thrillst nemzetközi utazási portál összegyűjtött egy listát azokról a felesleges, kommersz szuvenírekről, amelyeket érdemes elkerülni.

Ausztria

  • Mit ne: tiroli nadrág - Ez a viselet még mindig nevetségesen néz ki és sosem fogod hasznát venni. Mégsem ötözhetsz be minden farsang alkalmával tiroli jelmezbe.
  • Helyette: Mozart- golyók - Ezzel az osztrák édességgel nem lehet melléfogni.

Belgium

  • Mit ne: csokoládé - Belgiumról az emberek nagy többségének a csokoládé jut eszébe. Valljuk be, nem igazán egyedi ajándék.
  • Helyette: Delirium Red - Ez az ízletes, markáns meggy ízű sör nagyon kevés helyen kapható Európában, úgyhogy bátran vigyél haza egy rekesszel.

Dánia

  • Mit ne: A kis hableány - Ez a Disney mesefigura olyannyira belelopta magát az emberek szívébe, hogy már igazán itt az ideje leváltani valami érdekesebbre.
  • Helyette: LEGO Billund Airport csomag - Az exkluzív limitált széria csupán Billund városának repülőterén szerezhető be. Nem véletlenül lehet ismerős a város neve, hiszen itt találták fel a legót. Ha ide utazol, a Legolandbe mindenképp érdemes ellátogatnod.

Finnország

  • Mit ne: rénszarvas húskonzerv - Egyszerűen csak gusztustalan.
  • Helyette: rénszarvas agancsból készült bornyitó - Igazán különleges és remek kiegészítője lesz az otthoni vacsora partiknak. Esetleg rénszarvas kolbász.

Franciaország

  • Mit ne: barett sapka - Ez a legelcsépeltebb ajándék a listán. Még az Eiffel- tornyos kulcstartó sem tudja felülmúlni.
  • Helyette: libamáj és egy üveg bor - Ha bohém srácként szeretnél kitűnni a tömegből, tégy egy délutáni sétát a Szajna mentén és válassz egyet az árusoknál kapható antik könyvek közül.

Németország

  • Mit ne: Ampelmännchen - Ez a közlekedési lámpákról származó figura a régi Kelet- Németországban a mókás DRR dizájn ikonikus emlékeztetője volt. Napjainkban nagyjából annyira számít különlegesnek, mint a berlini startupok.
  • Helyette: német sör - Lehet, hogy kissé megnehezíti a csomagodat a hazaút során, de a barátaid biztosan lelkesebben fogadják majd.

Görögország

  • Mit ne: Ouzo - Ez az édeskék ánizs ízű likőr olyannyira népszerű, hogy szó szerint mindenki visz belőle haza egy üveggel. Így már nem is annyira különleges, ugye?
  • Helyette: Masztika - A különleges szeszesitalnak több különböző változata létezik Délkelet- Európában, melyek alapanyaga a híoszi pisztáciafa, amely kizárólag az égei-tengeri Híosz szigetén nő.

Írország

  • Mit ne: "Kiss Me I’m Irish" feliratú ajándéktárgyak - Ezeknek a szavaknak nem igazán kéne feltűnniük sem a bögréken, sem a pólókon, legkevésbé a tetoválásokon.
  • Helyette: Clarkes of Dublin borotvaszappan - A hipszter szakáll kezd kimenni a divatból! Szabadulj meg tőle a természetes szappan segítségével, mely cédrusfából, Donegal hínárból, Meath méhviaszból, zsurlóból és ír forrásvízből készült.

Olaszország

  • Mit ne: miniatűr Colosseum - Ezt az apró giccset valószínűleg közvetlenül a Római Birodalom bukása után kezdték el népszerűsíteni.
  • Helyette: egy Vespa; a viccet félre téve, ami a legkézenfekvőbb, az étel - Az olívaolaj, a tészta és a Biscotti mellett egy üveg olasz bor is visszahozza Itália varázsát a nyaralás után.

Hollandia

  • Mit ne: facipő - Nyilvánvalóan sosem fogod felvenni őket, csupán évekig porosodnak majd a szekrényedben.
  • Helyette: boros/sörösüveg tartó a biciklire - Egy európai nemzet sem imád annyira két keréken száguldani, mint a hollandok. Mivel hazánkban az alkoholfogyasztás és a kerékpárral való közlekedés egy időben nem szokatlan, talán népszerűsíteni kéne ezt a spéci eszközt. Na jó, csak vicceltünk.

Lengyelország

  • Mit ne: faragott fa doboz - Sajnálatos módon ezek egyre elterjedtebbek, minél északabbra utazol Európában.
  • Helyette: faragott sakk készlet - Ha megrögzötten ragaszkodsz ahhoz, hogy egy darab fát ajándékozz ismerőseidnek, legalább legyen intellektuális jellegű. Ha el tudsz tekinteni ettől, válassz inkább egy üveg mézsört, amelyet bármelyik barátod szívesen elfogyaszt majd.

Spanyolország

  • Mit ne: castañuelas - Majdnem olyan idegesítő hangszer, mint a Nyugat- afrikai djembe. Bár előbbi könnyen belefér a zsebedbe, így kevesek örömére bármikor magaddal viheted.
  • Helyette: sáfrány, vagy egy üveg sherry - Ahelyett, hogy egy Sesena-ban vásárolt köpenyben és vászoncipőben felvásárolnád a libériai és serrano sonka kínálatának jelentős részét, amit őszintén szólva még vákuumcsomagolásban sem ajánlatos hazavinni, válassz valami tartósabbat. A sherryt és a sáfrányt nemcsak hogy minden sarkon beszerezheted, de helyben közel sem kell olyan borsos árat fizetned érte, mintha megrendelnéd egy webáruházból.

Svédország

  • Mit ne: viking sisak - Legyünk őszinték, egy jelmezbált leszámítva nem valószínű, hogy bármikor is adódik majd olyan alkalom, amikor viselheted.
  • Helyette: Sandqvist oldaltáska - Ezek a mókás táskák ismét divatba jöttek.

Svájc

  • Mit ne: kakukkos óra - Ha csak nem egy kis fazházban élsz az erdő szélén, nem igazán van olyan elrendezésű belső tér, ahova beleillene 2015-ben.
  • Helyette: svájci bicska - Persze a kések legalább annyira népszerűek Svájcban, mint az óra, viszont kinek ne lenne szüksége egy praktikus darabra beépített extra fogpiszkálóval. Ha mégsem érzed hasznosnak, nyiss inkább egy titkosított bankszámlát.

Egyesült Királyság

  • Mit ne: Teddy mackó királyi testőr jelmezben - Körülbelül annyira eredeti, mint Magyarországon a népviseletbe öltöztetett porcelán babák.
  • Helyette: Barber and Osgerby teáskancsó - Hiszen valószínűleg az utazásról visszatérve hosszasan fogsz mesélni a kedvenc EPL csapatodról és egy hónapig mást sem fogsz inni, csak teát.

Magyarország:

  • Mit ne: Rubik-kocka - A thrillist szerint az okostelefonok feltalálása előtt még lehet, hogy lekötött valakit ez a játék, de napjainkban már csak egy a Váci utcán kapható, mindent elárasztó bóvli közül. Ahogy a paprikaárusok, a kalocsai hímzés és a fővárost ábrázoló hűtőmágnesek sem számítanak különlegességnek egy külföldinek
  • Helyette: Folqa kollekció - Ez a legújabb őrület a hazai szuvenír piacon. A népi karaktereket, magyar hagyományokat ábrázoló figurák különböző foglalkozásokat testesítenek meg. Megtalálsz köztük mindent a betyártól a nádvágóig. Mindegyik darabhoz mellékeltek egy kártyát, amelyen humoros formában mutatják be az adott foglalkozást.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm