7 °C Budapest

2016 végén már az új e-jeggyel utazhatunk Budapesten

2015. október 9. 11:31

A perc alapú e-jegyrendszert fokozatsan vezeti be a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), az utasok először 2016 végén használhatják az elektronikus beléptetést - írja az Index.

2015 és 2017 között állítják fel az e-jegyrendszerhez szükséges számítógépes rendszert, 800 beléptetőkaput, 10 450 érvényesítő autómatát. A rendszeres utasok - például a bérletesek - megszemélyesített kártyákat kapnak. Ezeken rajta lesz az utas összes adata és az, milyen kedvezményre jogosult. Az anonímkártyák csak annyiban különböznek, hogy egy számot kapnak, tárolják az egyenleget, név és igazolványszám nem kell hozzájuk, ezért átruházhatóak. Emellett 9 millió eldobható, turistáknak és a fővárosba látogatóknak szóló okoskártya kiadását tervezik.

A feltöltőkártyás telefonokhoz hasonlóan működik majd a rendszer: pénzt rakhatunk a számlánkra, ezt utazhatjuk el. Utazásonként fizethetjük majd a percdíjat, 30 vagy 60 perces tartamokra. A számlánkról a pénzt a leszálláskor vonják le az utazási idő alapján.

Be- és kiléptetőkapuk csak a kiemelt HÉV-állomásokon és a metróban lesznek, emellett 2500 felszíni járműre szerelnek fel új jegykezelőket. Az ellenőrök 600 darab új, hordozható készüléket kapnak a vizsgálathoz. Újdonság, hogy az időalapú számlázás miatt az időtartam alatt ingyen, külön levonás nélkül szállhatunk át.

Az utazásokat egy központi számítógép kezeli majd a BKK-nál, ez nyilván tartja az egyenlegünket, az adatainkat stb. Nem kell majd mindenkinek okoskártyát váltania: az új típusú diákigazolványokat közvetlenül használhatja mindenki.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?