0 °C Budapest

Így kerüld el a százezres telefonszámlát a nyaralás után

Pénzcentrum
2015. július 10. 14:01

Ma már a külföldi utazások alkalmával is gyakran elővesszük telefonunkat, sőt, sokszor még az internetet is használjuk rajta. A Pénzcentrum összegyűjtötte, melyik szolgáltatónál, milyen csomaggal járunk a legjobban a nyaralás alatt.

Napjainkban számos akciós ajánlat közül válogathatunk a mobilszolgáltatónknál, ha külföldre megyünk nyaralni. Többek között ennek köszönhető, hogy ma már kevesebben kapnak "meglepetés számlát" egy-egy külföldi nyaralásról hazaérkezve, ugyanis egyre kevesebb panasz érkezik ezzel kapcsolatban - tudta meg a Pénzcentrum a mobilszolgáltatóktól. A legmegfelelőbb djícsomag megtalálása azonban nem kis feladat.

Mennyibe kerül, ha külföldön használom a telefonomat?

Az Európai Unió által bevezetett szabályozásnak köszönhetően 2007-től folyamatosan csökkenek a roaming díjak az EU területén. Jelenleg egységesen, a hívásfogadás költsége 19,1 Ft/perc, a híváskezdeményezés pedig 72,8 Ft/perc, az SMS küldés pedig 23 forint/darab. Az SMS fogadás pedig díjtalan.

Ezért amennyiben lehetőségünk van, kérjünk visszahívást, az itthon lévő féltől, így neki a saját tarifacsomagja szerint fog számlázódni a hívás, nekünk pedig csupán a hívásfogadás költségét kell kifizetnünk.

Mi a helyzet a külföldi mobilinternettel?

A csökkenő áraknak köszönhetően 2008 óta az EU-ban megdöbbentő mértékben, 1500 százalékkal nőtt az adatroaming használata

- derül ki az Európai Bizottság korábbi közleményéből.

Nagy könnyebbséget jelentett a már 2010 óta érvényben lévő mobilinternet-roaming határ bevezetése, amellyel elkerülhetővé vált hazaérkezéskor a nem várt nagy összegű számla. Jelenleg a limit értéke nettó 50 euró, amelyet minden ügyfélnél alkalmazni kell - írja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).  A legjobban azonban az erre kialakított csomagokkal járunk, mutatjuk a lehetőségeket.

Ezekkel a csomagokkal jobban járhatunk

A Vodafone-nál utazási célú használat esetén akár korlátlanul beszélgethetünk az EU-ból, valamint Izlandról, Liechtensteinből, Norvégiából, Svájcból és Törökországból, ha a Red Eu roaming csomagot választjuk, ez havonta 9900 forinttól elérhető.

Európa napijegy: 990 forintért az adott napon éjfélig az itthon is aktuális díjszabással telefonálhatunk, küldhetünk sms-t és internetezhetünk az EU-ban és a fent is említett országokban.

Világ napijegy: Afrika, Amerika és Ázsia több országából is hazai perc- és SMS-díjjal lehet haza telefonálni, vagy üzenni és a hazai adatkerettel internetezni. Ha Afrikában vagy Amerikába utazunk, akkor egyaránt napi 1990 forintunkba kerül a jegy, míg Ázsiába utazva napi 2990 forintba.

A feltöltő kártyásoknak a szolgáltató a díjmentesen igényelhető "Európa hazai áron" opciót ajánlja. Az internetezéshez pedig a "Európa adat napijegy" használata érdemes, ezzel napi 990 forintért éjfélig 100 MB adatforgalmi keret kapható.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Telenornál az Európai Unión belül az EU Net napijegy és EU DOU hetijegyek közül is választhatunk. A napijegy 1490 forint és 200 MB adatforgalmat biztosít. Míg a duo hetijeggyel 4990 forintért hét napig 500 MB internetet kapunk továbbá korlátlan hívásfogadást és 100 percet magyar hívószámra. Akik viszont a hírek olvasásán és az e-mailezésen túl nem akarják külföldön sem visszafogni magukat az internetezésben ők igényelhetnek EU net Hetijegyet M és L -es méretben is. Az első csomag ára 3490 forint -1 GB a másodiké 5990 forint - 2 GB.

Az unión kívülre (2-es díjzónába) utazók a Világ Net Napijegyek és Hetijegyek közül választhatnak. Egy napra 1990 forintért kapunk 50 MB-ot, hét napra pedig 3990 Ft 100 MB-ot, illetve 15 országban (pl. Az Egyesült Államok, Törökország és Thaiföld) 100 MB helyett ugyanazon az áron 500 MB jár.

A Telekomnál a lakossági ügyfelek az EU zónán belül külföldi utazás esetén nem csak hazai irányba, hanem az adott országon belül is díjmentesen telefonálhatnak, ha az EU plusz Roaming-ot kérik. Attól függően milyen csomagba vagyunk akár díjmentesen vagy havonta plusz 590 forintért tudjuk kérni ezt a szolgáltatást, vagy 1290 Ft-ért az 1 hétre 100 perc beszélgetést és 100 MB adatforgalmat biztosító EU 100 opciót.

Bármely lakossági díjcsomag mellé választható a Travel&Surf roaming-adat S, M L díjcsomag is, amiből az S verzió több országban pl. Amerikában is elérhető. Az S csomag díja 690 forint egy napra és 10 MB adatforgalmat biztosít, a M csomag 3 napra 1490 forint - 100 MB adatforgalom, a kizárólag havidíjas ügyfelek számára elérhető L-es csomag 5990 forint és 1 GB adat egy hétre.

Rövidesen búcsút inthetünk a roamingdíjaknak?

Az múlthéten született megállapodás értelmében 2017. július 15-től az EU-ban eltörölhetik a roaming díjakat, ám ehhez még a tagállamoknak is hozzá kell járulniuk - adta hírül korábban az MTI. A díjak eltörlése, annyiban nem lesz teljes, hogy a szolgáltatóknak megmarad a joguk a "tisztességes felhasználási irányelvek" betartatására, amely szerint díjkötelezettséggel sújtható a "visszaélésszerű barangolás" azaz ha külföldön nem "időnkénti utazáskor" használjuk telefonunkat.

A következő díjcsökkentés 2016 április 30-án lép életbe, akkortól percenként legfeljebb 5 eurócent roamingdíj felszámítására kell készülni telefonáláskor és 2 eurócentre SMS-enként, illetve adatforgalomban minden megabyte után 5 eurócentet lehet majd csak felszámítani.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?