11 °C Budapest

Síelés külföldön? Ennyibe kerül a családnak

2012. november 23. 05:15

Hamarosan megkezdődik az idei síszezon, s lassacskán elfogynak az utazási irodák legjobb ajánlatai is. Míg egyes piaci szereplők az elmúlt évekhez hasonlóan idén is visszaesésről számoltak be lapunk megkeresésére, addig mások lassú fellendülés jeleit érzékelik. Megosztott tehát a kép, főként, hogy a síutak sem lettek olcsóbbak, sőt! Egy biztos, idén is sokan keresnek majd fel egy-egy síparadicsomot. Nekik segít ezúttal a Pénzcentrum.hu - az árakon túl megmutatjuk, kinek érdemes még várnia a váltással, és kinek ajánlott mihamarabb felkeresnie a legközelebbi pénzváltót.

A tavalyi évben tapasztalt romló tendencia után idén további, mintegy 15-20 százalékos visszaesés figyelhető meg a foglalások számában, ami egyértelműen az elmélyülő válság rovására írható - mondta el a Pénzcentrum.hu érdeklődésére Bánfi Gábor. Az Intersí utazási iroda ügyvezetője szerint kész csoda, hogy az idei szezonban is kitudtak még jönni a nyomtatott katalógussal. Mindemellett a banki költségek emelkedése is tovább borzolja a piaci szereplők kedélyeit. " Vélhetően az elmúlt időszakban tapasztalt gazdaságpolitikai folyamatok hatására épp a napokban mondta fel számlavezető bankunk - minden indoklás nélkül - a korábban szerződésben rögzített egyedi kondícióinkat" - mondta el Bánfi Gábor.

Éppen ellentétes folyamatokat vázolt ugyanakkor Rónai Osszián. A Maremonti utazási iroda ügyvezetője szerint az előző éve azonos időszakához képest (a tapasztalatok szerint november végére jellemzően 50 százalékos értékesítettségről beszélhetünk - a szerk.) hozzávetőlegesen 20 százalékos bővülés figyelhető meg a foglalások számában. A cégvezető piaci előnyüket a jobb ajánlatokkal, a síbérletekre vonatkozó, akár 20 százalékos kedvezményekkel, valamint az euró alapú árazás bevezetésével magyarázza. "Az árfolyam ingadozása rendkívül nehéz helyzetbe hozta a piaci szereplőket. Bár az állam kötelez minket arra, hogy forintban is lehessen fizetni, ennek ellenére - főként a kiszámíthatóság miatt - igen pozitívak a visszajelzések a tavalyi évben bevezetett euró alapú árazásunkról" - osztotta meg tapasztalatait Rónai Osszián.

Váltsunk, vagy ne váltsunk? Nehogy lecsússz a síelésről!

"Az utóbbi három hónapban szokatlanul nyugodt periódus mutatkozott a forint piacán, hiszen az euróval szembeni jegyzések nagyrészt a 280-285 közötti szűk tartományban hullámoztak. Helytelen lenne azonban ebből arra következtetni, hogy a síszezon előttünk álló három legfőbb hónapja során is ugyanilyen stabil és viszonylag erős forintot látunk majd" - hívja fel a figyelmet Weinhardt Attila, a Portfolio.hu elemzője. Véleménye szerint több olyan külföldi és hazai tényező is mutatkozik a következő hetekben, amelyek összességében nagyobb eséllyel gyengíthetik, mint erősíthetik a forintot. Egyrészt még hetekig fennmaradhat a bizonytalanság, hogy az Egyesült Államokban sikerül-e elkerülni azokat a januártól induló automatikus költségvetési megszorító lépéseket, amelyek súlyos gazdasági következményekkel járnának, másrészt az eurózóna több országában is (például Görögországban, Spanyolországban, Olaszországban) olyan folyamatok zajlanak, amelyek a válságot bármikor felerősíthetik. Az ezekből eredő negatív hangulat pedig könnyen "ledöntheti lábáról" a forintot is.


Ezek mellett a sorozatos magyar költségvetési megszorító csomagok a gazdasági kilátásokat tovább rontották és közben egy gyors EU/IMF-hitelmegállapodás megkötését is megakadályozzák. Egy ilyen pénzügyi védőhálóra azonban továbbra is nagy szüksége lenne az országnak egyrészt a gazdaságpolitikai kiszámíthatóság növekedése érdekében, másrészt a nagyfokú gazdasági-pénzügyi sérülékenység miatt. Közben a magyar jegybank folytatódó kamatcsökkentései is idővel alááshatják a forint erejét, és a márciusi jegybankelnök-váltás is hozhat egy idegesebb piaci időszakot.

Éppen a fentiek miatt gondolja úgy Weinhardt Attila, hogy érdemes megfontolni a síeléshez készpénzben szükséges euró nagy részének mostani beszerzését, mert viszonylag erős a forint. Természetesen jöhet majd olyan periódus, amikor "elcsíphetünk" egy kicsit erősebb forintot is, de a kockázatok a következő hónapokban inkább abba az irányba mutatnak, hogy drágább lesz például a síbérlet, ha sokáig várunk.

Az ár a döntő

Míg Bánfi szerint a magyar turisták továbbra is főként az ár alapján választanak úti célt, s egyre jobban pörögnek rövidebb időtartamra szóló utak is. Addig Rónai szerint lassul, megállni látszik a rövidebb turnusok térnyerése. Tapasztalataik szerint ezzel összhangban pedig újra nő az egy hetes turnusokra értékesítési mutatója. Természetesen abban mindkét piaci szereplő egyetért, hogy úti cél tekintetében az alaptrendek maradtak. Rónai elmondása szerint ezek közül Ausztria, valamint Franciaország foglaltsági mutatói nőttek a legnagyobb mértékben, őket követi némileg kisebb növekedélsi ütemben Olaszország. Arányaiban természetesen Csehország és Szlovákia is szép növekedési tendenciát mutat, volumenüket tekintve ugyanakkor ezen országok még mindig jócskán elmaradnak a sikerrégióktól.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az elmúlt években tapasztalt trendek, miszerint árak és szolgáltatások tekintetében a magyar síelők elsősorban a középkategóriás síterepeket keresik, viszont még továbbra is tartják magukat. Ausztriában például továbbra is igen közkedvelt Murau, Lachtal, Prabichl illetve Tauplitz, mely síparadicsomokban átlagosan 4-5 napra 20 ezer forinttól, míg egy teljes hétre körülbelül 35-40 ezer forinttól foglalhatunk szállást, s nagyjából ugyanez igaz más országok szállásait illetően is. Síbérletárak tekintetében pedig inflációkövető árazásról beszélhetünk, mely idén hozzávetőlegesen 2,5 százalékos drágulást eredményez - természetesen ez az elmozdulás helyspecifikus.


Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy a fentebb is említett síparadicsomok meghódítása jókora benzinköltséggel is jár. A hazai üzemanyagárak szinte az összes magyart sokkolják, s egy akár kétezer kilométeres kiruccanás, 420 forint körüli benzinárral számolva akár 85 ezer forintra is rúghat autónként. Az üzemanyagköltséghez viszont még hozzájönnek a külföldi autópályamatricák, illetve fizetős utak díjai is. Éppen ezért, akinek kicsit karcsúbb a pénztárcája, de nem akar lemondani a téli örömökről, annak érdemes lehet egy-egy napra felkeresni egy lakhelyéhez közelebb eső úti célt.

Érdekes tendencia, hogy míg az utazási irodák a szűk esztendőket élik, addig a kifejezetten fiataloknak szervezett "party-sítáborok" továbbra is rendkívüli népszerűségnek örvendenek. A legnagyobb szervezőirodák Ausztriától, Olaszországon át egészen Franciaországig szerveznek - meglepően jutányos áron - síeléssel egybekötött fesztiválokat. A legfelkapottabb DJ-kkel és zenekarokkal hirdetett rendezvények rendkívül csábítóak rengeteg fiatal számára - a kósza hírek szerint egy-egy fesztiválon több ezer jelentkezőt is regisztrálnak. Az olcsó ár pedig egyértelműen annak köszönhető, hogy elképesztő mértékű csoportos kedvezményeket tudnak kicsikarni a szervezők.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem