16 °C Budapest

Pótdíj miatt drágulnak a repülőjegyek

2011. május 6. 08:32

Itthon is egyre több utazási iroda vet ki kerozinpótdíjat az utasaira: ennek összege három- és hétezer forint között mozog fejenként - írja a Magyar Hírlap.

A pótdíjat ma nemcsak Magyarországon, hanem világszerte kivetik, ugyanis két és fél éves csúcsra szökött a repülőgép-üzemanyag ára a múlt héten Európában. A Nemzetközi Légiforgalmi Szövetség (IATA) adatai szerint a kerozin most nagyjából húsz százalékkal drágább, mint egy évvel ezelőtt, ezért szinte elkerülhetetlen a jegyárak emelkedése.

Az ACI (Airports Council Interna­tional), az IATA és az Euro­control (európai légiirányítók szövetsége) közösen azt szeretné elérni, hogy jövőre bevezessék az úgynevezett "folyamatos süllyedést" száz európai repülőtéren. Ez azt jelentené, hogy a leszálló, a repülőterekhez közelítő repülőgépek folyamatosan ereszkedve, nem pedig szakaszosan süllyedve érkeznének meg. A folyamatos süllyedéssel leszállásonként 50-150 kilogrammal kevesebb üzemanyag fogy, és járatonként 160-470 kilogrammal csökkenthető a szén-dioxid-kibocsátás.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?