11 °C Budapest

3 méterrel szélesebb lesz a Margit híd! Képek a munkálatokról

2010. június 28. 12:17

Újabb munka vette kezdetét a Margit hídon. Az MH 2009 Konzorcium elkezdte helyére emelni a híd felső acéltábláit a déli, a Parlament felőli oldal közepénél. Ezekre az úgynevezett H-jelű elemekre - amellett, hogy az új, végeleges híd főegységeit is képezik - azért van szükség, mert ezeken fog futni a további építési munkákat segítő bakdaruk sínpályája. Továbbá ezen elemekre épülnek majd rá azok a konzolok, amelyek jóvoltából a Margit híd jóval, majdnem 3 méterrel szélesebb lesz, mint korábban volt.

Az elöregedett vasbeton pályaszerkezet elbontása abba a fázisba került a Margit hídon, amikor a kivitelező MH 2009 Konzorcium nekiláthat az új acélelemek beépítésének. Ez a munka hasonló ahhoz, amit az északi oldalon a kivitelező pár hónappal korábban már végzett.

Elsőként ezúttal is a régi pályatesttől szabadítják meg a Margit hidat. Akárcsak a tepsiben a süteményt, úgy szeletelik az acél szerkezeten elterülő betonlepényt, bontják el az elöregedett vasbeton pályát. Ezzel párhuzamosan az MH 2009 Konzorcium szakemberei autódaruk segítségével elhelyezték a hídon az első acéllemezeket is. Ezek akár 16 méter hosszúak is lehetnek, 3-4 méter szélesek, és súlyuk elérheti a 6 tonnát.

A későbbiekben az acéltáblákat már a karbantartásról "visszatérő" bakdaruk segítségével fogják mozgatni. Először azonban még a H-elemek elhelyezésére van szükség, mert a 16 tonna teherbírású bakdaruk épp az itt megépítendő sínen tudnak majd mozogni.

Az MH 2009 Konzorcium szakemberei egyszerre többféle munkát végeznek. Ezek összehangolása - a közösségi közlekedés folyamatos fenntartása mellett - komoly feladatot ró a kivitelező vállalatra. Egyszerre zajlanak a bontási tevékenységek, az új acél pályatest beépítése, és a korrózióvédelmi munkák. A hídfők, a rakpartok környezetében folynak a híd és a környék megújulását eredményező munkálatok. Emellett az újjáépülő, bővülő parti és alépítményi műtárgyak szerkezetépítése, a sokak számára a híd korhű látványát jelentő, műtárgyak vázának építése is folyamatban van.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az egyik hazai kőfejtőben már szorgalmasan készítik elő a betonszerkezeteket felöltöztető kőburkolat elemeit, faragják a köveket. A korhű látvány elérése érdekében egyszerre a modern és a hagyományos módszerekkel munkálják meg a köveket. Külföldön is készülnek már a hídhoz szükséges, ám itthon nem elérhető anyagok, elemek szállítására. A nagy igénybevételű kőszerkezetekhez szükséges gránittömbök pedig már hazánk felé tartanak. A fővárosban szinte egyedülállóan alkalmazott villamosvágány síntípus hengerlését szintén készítik már elő, illetve beszerzés alatt vannak a szükséges szerelvények is.

Az MH 2009 Konzorcium meghatározó tevékenységéhez kapcsolódnak a dunai átkelő és szűkebb-tágabb környezetében végzett egyéb projektek, mint a víz- és a gázvezetékek felújítása, a villamosvágány és közutak javítása, a híd egyes szobrainak restaurálása illetve a budai parti pillérnél, és az Árpád fejeledelem út mellett végzendő, még előkészítési fázisban levő munkák.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem