7 °C Budapest

Így lépheted át a határt anélkül, hogy vámot fizetnél

2010. április 16. 04:32

Közeledik a nyár, közeledik a turista szezon. Az utazásokról pedig nem szeretünk üres kézzel hazatérni. Egy kis szuvenír a családnak, barátoknak, és sokszor magunkra is gondolunk, személyes fogyasztásra is hazacipelünk mindent, amire szükségünk van, és azt is, amire nincs. De vajon milyen értékben hozhatunk haza különféle árukat az egyes országokból anélkül, hogy a vámra, esetleg a jövedéki adóra vagy áfára még az áru értékének tetemes részét ráköltenénk? Többek közt erre a kérdésre is választ lehet kapni a következő sorokból.

Utazás az Európai Unión belül

Az Európai Unión belül a magáncélra vásárolt, nem kereskedelmi jellegű áruk szállítása nincsen korlátozva. Azonban bizonyos termékek esetén szigorú törvényi korlátok vonatkoznak a kereskedelmi mennyiség megítélésére. Ezek a termékek tipikusan a jövedéki adó törvény hatálya alá tartozóak: az alkohol- illetve dohánytermékek valamint az üzemanyagok.

A jövedéki adótörvény értelmében más uniós tagországból a következő mennyiségeket lehet vám, jövedéki adó és a hazai forgalmi adó megfizetése nélkül magáncélra az országba hozni:


Ezeken kívül a gépjármű szabványos tankjában lévő üzemanyag-mennyiségen kívül kannában 10 liter üzemanyaggal léphetjük át hazafelé a magyar határt.

Amennyiben házi kedvencünket is magunkkal kívánjuk vinni európai kirándulásunkra, úgy feltétlenül be kell szereznünk az állatútlevelet, melynek kiállítására az állatorvosok jogosultak.

Utazás az Európai Unión kívül

Az unión kívülről való hazatérésre sokkal szigorúbb szabályok vonatkoznak, mint az EU tagállamokból való hazatérésekre. Harmadik országból való hazaérkezéskor fejenként legfeljebb 300 euró értékű áru hozható be vám- és adómentesen. Légi utasoknál ez az érték 430 euró, 15 év alatti utasoknál azonban csupán 150 euró.Továbbá a vámhatóság vizsgálja azt is, hogy az áru behozatala alkalmi jellegű-e, kizárólag személyes használatra vagy ajándékozásra szánt árucikkekkel érkezünk haza, és nem kereskedelmi mennyiséget cipelünk magunkkal.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A legtöbb jövedéki termékre vonatkozó szabályok is jóval szigorúbbak az unión kívülről érkező áruk esetén, mint azoknál a jövedéki termékeknél, melyek más EU-tagállamokból érkeznek. Dohánytermékek esetén eltérő szabályok vonatkoznak a repülővel és a nem repülővel érkező utasokra.


Az unión kívülről fejenként mindössze egyetlen liter hozható be vámmentesen azokból az italokból, melyek alkoholtartalma meghaladja a 22 térfogatszázalékot. Amennyiben nem hozunk magunkkal 22 fokosnál erősebb alkoholt, úgy két liter legfeljebb 22 térfogatszázalékos alkohollal is költségmentesen átléphetjük a határt. Ezeken kívül 4 liter szőlőbort és 16 liter sört is vámmentesen be lehet hozni harmadik országból.

Az üzemanyagok behozatalára ugyanazok a szabályok vonatkoznak harmadik ország esetén is, mint amelyek az unión kívülről érkező benzinre vagy gázolajra, vagyis szabványos üzemanyagtartályon kívül legfeljebb tíz litert lehet behozni.

A készpénzre is ügyelni kell

Az Európai Unió külső határai tetszőleges mennyiségű készpénzzel (értékpapírral, kötvénnyel, részvénnyel, utazási csekkel stb.) sem kelhetünk át egyszerűen. Minden olyan, az Európai Unióba belépő vagy az Európai Uniót elhagyó utas, akinél 10 000 euró vagy azt meghaladó összegű készpénz (akár különböző pénznemekben) van, a vámhatóságnak köteles erről írásban nyilatkozatot tenni. A nyilatkozat és a kitöltési útmutató az EU erről az oldaláról tölthető le.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm