36 °C Budapest

Így lépheted át a határt anélkül, hogy vámot fizetnél

2010. április 16. 04:32

Közeledik a nyár, közeledik a turista szezon. Az utazásokról pedig nem szeretünk üres kézzel hazatérni. Egy kis szuvenír a családnak, barátoknak, és sokszor magunkra is gondolunk, személyes fogyasztásra is hazacipelünk mindent, amire szükségünk van, és azt is, amire nincs. De vajon milyen értékben hozhatunk haza különféle árukat az egyes országokból anélkül, hogy a vámra, esetleg a jövedéki adóra vagy áfára még az áru értékének tetemes részét ráköltenénk? Többek közt erre a kérdésre is választ lehet kapni a következő sorokból.

Utazás az Európai Unión belül

Az Európai Unión belül a magáncélra vásárolt, nem kereskedelmi jellegű áruk szállítása nincsen korlátozva. Azonban bizonyos termékek esetén szigorú törvényi korlátok vonatkoznak a kereskedelmi mennyiség megítélésére. Ezek a termékek tipikusan a jövedéki adó törvény hatálya alá tartozóak: az alkohol- illetve dohánytermékek valamint az üzemanyagok.

A jövedéki adótörvény értelmében más uniós tagországból a következő mennyiségeket lehet vám, jövedéki adó és a hazai forgalmi adó megfizetése nélkül magáncélra az országba hozni:


Ezeken kívül a gépjármű szabványos tankjában lévő üzemanyag-mennyiségen kívül kannában 10 liter üzemanyaggal léphetjük át hazafelé a magyar határt.

Amennyiben házi kedvencünket is magunkkal kívánjuk vinni európai kirándulásunkra, úgy feltétlenül be kell szereznünk az állatútlevelet, melynek kiállítására az állatorvosok jogosultak.

Utazás az Európai Unión kívül

Az unión kívülről való hazatérésre sokkal szigorúbb szabályok vonatkoznak, mint az EU tagállamokból való hazatérésekre. Harmadik országból való hazaérkezéskor fejenként legfeljebb 300 euró értékű áru hozható be vám- és adómentesen. Légi utasoknál ez az érték 430 euró, 15 év alatti utasoknál azonban csupán 150 euró.Továbbá a vámhatóság vizsgálja azt is, hogy az áru behozatala alkalmi jellegű-e, kizárólag személyes használatra vagy ajándékozásra szánt árucikkekkel érkezünk haza, és nem kereskedelmi mennyiséget cipelünk magunkkal.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A legtöbb jövedéki termékre vonatkozó szabályok is jóval szigorúbbak az unión kívülről érkező áruk esetén, mint azoknál a jövedéki termékeknél, melyek más EU-tagállamokból érkeznek. Dohánytermékek esetén eltérő szabályok vonatkoznak a repülővel és a nem repülővel érkező utasokra.


Az unión kívülről fejenként mindössze egyetlen liter hozható be vámmentesen azokból az italokból, melyek alkoholtartalma meghaladja a 22 térfogatszázalékot. Amennyiben nem hozunk magunkkal 22 fokosnál erősebb alkoholt, úgy két liter legfeljebb 22 térfogatszázalékos alkohollal is költségmentesen átléphetjük a határt. Ezeken kívül 4 liter szőlőbort és 16 liter sört is vámmentesen be lehet hozni harmadik országból.

Az üzemanyagok behozatalára ugyanazok a szabályok vonatkoznak harmadik ország esetén is, mint amelyek az unión kívülről érkező benzinre vagy gázolajra, vagyis szabványos üzemanyagtartályon kívül legfeljebb tíz litert lehet behozni.

A készpénzre is ügyelni kell

Az Európai Unió külső határai tetszőleges mennyiségű készpénzzel (értékpapírral, kötvénnyel, részvénnyel, utazási csekkel stb.) sem kelhetünk át egyszerűen. Minden olyan, az Európai Unióba belépő vagy az Európai Uniót elhagyó utas, akinél 10 000 euró vagy azt meghaladó összegű készpénz (akár különböző pénznemekben) van, a vámhatóságnak köteles erről írásban nyilatkozatot tenni. A nyilatkozat és a kitöltési útmutató az EU erről az oldaláról tölthető le.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?