5 °C Budapest

Életveszélyes GPS-ek? Mi az igazság

Pénzcentrum
2009. december 29. 16:58

A lancasteri és a londoni Royal Holloway Egyetem pszichológusai által készített felmérés szerint az autós navigációs rendszerek is okolhatók a közlekedési balesetek miatt, mivel akárcsak a mobiltelefonok, elterelik a sofőrök figyelmét -írja az Inforadio.hu.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A vezetés közben használt műholdas navigációs berendezések, vagyis a GPS készülékek is potenciális veszélyforrások lehetnek - állítják a lancasteri és a londoni Royal Holloway Egyetem pszichológusai, akik azt vizsgálják, hogy a mobilozás mellett milyen tényezők terelhetik el a vezetők figyelmét.

A Direct Line biztosító hasonló felmérésében minden ötvenedik vezető ismerte el, hogy a GPS miatt balesetet szenvedett, vagy balesetközeli helyzetbe került. A navigációs eszközöket okolják többek között a vezetők hirtelen sávváltoztatásaiért és kanyarodásaiért.

A Tomtom autós navigációs készülékeket gyártó vállalat szóvivője tagadja, hogy a technológia eltereli a vezetők figyelmét. "Két független kutatás eredménye is azt bizonyítja, hogy a GPS-re hagyatkozva a vezetők magabiztosabban közlekednek, jobban koncentrálnak és kevésbé feszültek" - mondta.

A GPS kevésbé veszélyes, mint a mobiltelefon, ha valaki rendeltetésszerűen használja, vagyis akkor foglalkozik vele, mielőtt elindul: megtervezi az útvonalat és beállít mindent a készüléken, hogy menet közben már csak figyelnie kelljen rá - mondta az InfoRádiónak a GPS Hungary ügyvezető igazgatója.

Pausz Ferenc hozzátette: nyilvánvalóan az autós navigációs berendezés elvonja a figyelmet a vezetéstől, csakúgy mint a vezetés közbeni beszélgetés vagy evés. Ha valaki menet közben akar valamit beállítani a GPS-én, akkor az már valóban olyan veszélyes lehet, mintha mobilozna.

Ha a vezető a GPS-re hagyatkozik, akkor magabiztosságról már nem igen lehet szó, hiszen ki van szolgáltatva a navigációs rendszernek - állítja a szakértő, aki azonban megjegyezte: ha valaki nem ismeri a környezetet, ahol közlekedik, akkor a GPS nagy segítségére lehet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 19. szerda
Sára, Márió
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?