14 °C Budapest

Életveszélyes GPS-ek? Mi az igazság

Pénzcentrum
2009. december 29. 16:58

A lancasteri és a londoni Royal Holloway Egyetem pszichológusai által készített felmérés szerint az autós navigációs rendszerek is okolhatók a közlekedési balesetek miatt, mivel akárcsak a mobiltelefonok, elterelik a sofőrök figyelmét -írja az Inforadio.hu.

A vezetés közben használt műholdas navigációs berendezések, vagyis a GPS készülékek is potenciális veszélyforrások lehetnek - állítják a lancasteri és a londoni Royal Holloway Egyetem pszichológusai, akik azt vizsgálják, hogy a mobilozás mellett milyen tényezők terelhetik el a vezetők figyelmét.

A Direct Line biztosító hasonló felmérésében minden ötvenedik vezető ismerte el, hogy a GPS miatt balesetet szenvedett, vagy balesetközeli helyzetbe került. A navigációs eszközöket okolják többek között a vezetők hirtelen sávváltoztatásaiért és kanyarodásaiért.

A Tomtom autós navigációs készülékeket gyártó vállalat szóvivője tagadja, hogy a technológia eltereli a vezetők figyelmét. "Két független kutatás eredménye is azt bizonyítja, hogy a GPS-re hagyatkozva a vezetők magabiztosabban közlekednek, jobban koncentrálnak és kevésbé feszültek" - mondta.

A GPS kevésbé veszélyes, mint a mobiltelefon, ha valaki rendeltetésszerűen használja, vagyis akkor foglalkozik vele, mielőtt elindul: megtervezi az útvonalat és beállít mindent a készüléken, hogy menet közben már csak figyelnie kelljen rá - mondta az InfoRádiónak a GPS Hungary ügyvezető igazgatója.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Pausz Ferenc hozzátette: nyilvánvalóan az autós navigációs berendezés elvonja a figyelmet a vezetéstől, csakúgy mint a vezetés közbeni beszélgetés vagy evés. Ha valaki menet közben akar valamit beállítani a GPS-én, akkor az már valóban olyan veszélyes lehet, mintha mobilozna.

Ha a vezető a GPS-re hagyatkozik, akkor magabiztosságról már nem igen lehet szó, hiszen ki van szolgáltatva a navigációs rendszernek - állítja a szakértő, aki azonban megjegyezte: ha valaki nem ismeri a környezetet, ahol közlekedik, akkor a GPS nagy segítségére lehet.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 31. péntek
Árpád
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?