12 °C Budapest

Tényleg olcsó itthon az autó?

Pénzcentrum
2006. augusztus 4. 13:00

Az európai uniós polgárok sok ezer eurót takaríthatnak meg azzal, ha új gépkocsijukat nem a saját országukban, hanem egy másik EU-s országban teszik meg. Adózás előtt ugyanis vannak országok, ahol sokkal (egyes modelleknél akár 30%-kal) olcsóbban lehet megvásárolni az autókat.


Az EUobserver kutatása szerint az adózás előtti ár alapján Magyarország és Dánia a legolcsóbb, Csehország és Németország viszont a legdrágább. A luxusautó kategóriában nincsenek akkora különbségek az országok nettó árait tekintve, viszont a kis autóknál még akár 50%-os árkülönbséget is találhatunk. Magyarország élen járó az 'olcsóságot' tekintve, mert az alsóközép kategóriás Opel Astra adózatlan ára például hazánkban 3,07 millió forint, ezzel szemben Csehországban 4,56 millió forintnak megfelelő koronát kell kifizetnünk érte.

Az adóteher nagysága alapján Dánia vezeti a sort a hihetetlen nagyságú 130-240%-os adóval, míg Magyarország a középmezőnyben kullog a kisautók körében körülbelül 40, felsőbb kategóriás autóknál 30-35% körül. Hazánkban az olcsóbb autókon kevesebb az adóteher, míg Nyugat-Európában - és leginkább Dániában - mindez a drágább autókra igaz.


 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?