5 °C Budapest

Arany árban mérik az új autókat

Pénzcentrum
2006. május 24. 11:00

Néhány európai országban az új autónk árát szinte kétszer kell megfizetni, ugyanis akkora közteher rakódik rá. Nem sokkal jobb a helyzet hazánkban sem, nálunk is elérheti az egymillió forintot az autóra fizetendő járulékos költségek, ám hiába törlik majd el a regisztrációs adót, más közterhek miatt nem lesz olcsóbb az autótartás.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Néhány európai országban az új autónk árát szinte kétszer kell megfizetni, ugyanis akkora közteher rakódik rá. Nem sokkal jobb a helyzet hazánkban sem, nálunk is elérheti az egymillió forintot az autóra fizetendő járulékos költségek, ám hiába törlik majd el a regisztrációs adót, más közterhek miatt nem lesz olcsóbb az autótartás - írja a Népszabadság.

Az Unió tervezi a regisztrációs adó megszüntetését, ám az így kieső költségvetési bevételeket más adókkal pótolnák. Magyarországon ez évente százmilliárd forintos tételt jelent. Az uniós elképzelések szerint a személygépkocsik után fizetendő regisztrációs adó 5-10 év alatt szűnne meg, pontosabban a terhek fokozatosan átkerülnének az éves üzembentartási adóba. Szóval az összeg megmarad, de nem regisztrációs adóként, ez pedig azt jelentené, hogy évenként elosztva fizetné a vásárló a több százezer, esetenként egymillió forintot. Jelenleg a regisztrációs adó egy összegben fizetendő.

Az adó mértékének megállapítása természetesen "tagállami kézben" maradna. Kovács László uniós biztos elmondta: -Az Európai Unió 16 tagállamában van, kilencben nincs regisztrációs adó, melynek mértéke 200 euró és 16 ezer euró között változik. Ez utóbbi összeg Dániára vonatkozik, ennyi pénzért máshol már egy jó kocsit lehet venni. A jelenlegi rendszer nem jó a vásárlónak, mert egy összegben kell fizetnie, sőt esetenként kétszer is megfizettetik az adót, nem jó a kereskedőknek és nem jó az autógyáraknak sem. Utóbbiak szerint ugyanis úgy kell az adózás előtti árakat megállapítaniuk, hogy a regisztrációs adó hozzáadásával is eladható legyen még a termékük. Az európai gyártók nem tudnak így versenyezni a hazai piacaikon a japán és amerikai autógyárakkal.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?