Sok telenorosnak kellhet majd mobilt cserélnie: nyáron lekapcsolják ezt a hálózatot

Sok telenorosnak kellhet majd mobilt cserélnie: nyáron lekapcsolják ezt a hálózatot

2022. január 25. 09:26

Nyáron lekapcsolja a 3G-t a Telenor. A cég indoklása szerint a frekvenciasávok szűkösek, a 3G lekapcsolásával felszabaduló sávok az 5G-szolgáltatáshoz hasznosíthatók lesznek. Mint a műszaki vezérigazgató-helyettes elmondta, jelenleg az összes előfizető közül kb. 7 százaléknak van legfeljebb 3G-képes készüléke, de ők jellemzően nem interneteznek, így ennél is kisebb körnek kell új mobilt vennie.

Idén nyártól elkezdi lekapcsolni a Telenor a 3G-s szolgáltatását. Koller György műszaki vezérigazgató-helyettes a Világgazdaságnak arról beszélt, hogy a szűkös frekvenciaspektrumot jobban, hatékonyabban is fel tudják használni a modernebb technológiára.

Mint kifejtette, a 3G kivezetésével nagyobb helyet kapnak a jobb technológiák, ami megmutatkozik az adatátviteli sebességben, az alacsony késleltetésben, a hangminőségben és a nagyobb megbízhatóságban. Hozzátette, a 3G-hez képest 4G-n és 5G-n kisebb az egy gigabyte adatátvitelre eső környezeti terhelés.

A vezérigazgató-helyettes szerint jelenleg a hálózat forgalmának 97 százaléka a 4G-s hálózaton történik, az alig 3 százalékos, mára elavult 3G-s adatforgalom folyamatosan csökken, az 5G-s pedig is töretlenül nő, belátható időn belül eléri a 3G forgalmának szintjét. Az összes előfizető körében 7 százalék alatti a maximum 3G-képes készülékek aránya, ebben a szegmensben alacsony a mobilinternetezés iránti igény, így ebből a szempontból még ennél is kevesebben fogják érzékelni a lekapcsolást - nekik azonban új készüléket kell beszerezni, ha netezni akarnak.

A legfeljebb 3G-képes M2M-eszközök (pl. a pénztárgépek, a biztonsági eszközök) területén a 3G kivezetésével az internetkapcsolatot sok esetben a 2G is képes kiszolgálni, de a berendezést cserélni kell, ha a 2G képességeinél nagyobb sávszélességre van szükség - fejtette ki Koller György.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?