Italy,Lombardy,Milan,Christmas Market in street lined with people at dusk

Itt a lista: ezt az öt klasszikus karácsonyi vásárt idén sem érdemes kihagyni a Dunántúlon

2023. november 22. 08:13

Illatos karácsonyi vásár, forralt bor minden mennyiségben, és fellépők sokszínűsége igyekszik feledhetetlenné tenni a karácsonyi várakozás időszakát az ország nagyvárosaiban idén is. A HelloVidék cikksorozatának következő részében megnézték, hogyan készülnek a dunántúli nagyvárosok.

Sopron

December 1. és 24. között ismét adventi vásár és közös ünnepvárás lesz Sopron belvárosában, ezúttal két helyszínen. Az ünnepi időszak során hamisítatlan karácsonyi hangulattal várják a látogatókat a Mária-szobornál, ahol a város karácsonyfája és hétvégenként gyönyörű fényfestés mellett kínálják majd forró karácsonyi italaikat, ételkülönlegességeiket, kézműves termékeiket az árusok. Újdonság, hogy négy év után visszatérnek az ünnepi fények és a jellegzetes adventi faházak a Fő terére is. Itt kap helyet a betlehem és az adventi kalendárium.

A hagyományoknak megfelelően minden adventi vasárnap 18 órakor a Szentháromság-szobor lábánál gyújtik majd meg az újabb és újabb gyertyát a város adventi koszorúján (a negyedik alkalom december 23-án, szombaton lesz), így készülve legmeghittebb közös ünnepekre. Természetesen nem maradhat el adventi rajzpályázat sem majd.

Székesfehérvár

Az ünnepi díszbe öltözött belvárosban a négy adventi vasárnapon karácsonyi hangulatú kiskoncertek szórakoztatják a járókelőket. Mesebeli gőzös zakatol a város karácsonyfája alatt, a hétköznapokon pedig a város óvodásai, kisiskolásai adnak műsort az adventi színpadon. A Városház téren felépített betlehem előtt felidézhetjük a bibliai történetet. A Városház téren felépített betlehem előtt felidézhetjük a bibliai történetet, a város karácsonyfája körül a mesebeli gőzös zakatol.

A város adventi naptárában minden nap kinyílik egy ablak: egy-egy vers, mese vagy dal formájában érkezik a várakozást megkönnyítő ajándék a városlakóknak. A karácsonyi vásárban forralt borral melegedhetnek a vendégek és a fa alá való ajándékot is meglelik a házikókban.

Minden adventi vasárnapon, illetve az utolsó szombaton 18.00 órakor gyertyagyújtás lesz a város adventi koszorúján. A város óvodásainak, kisiskolásainak karácsonyváró műsorai hétköznap délelőttönként lesz az Adventi színpadon. Mások mellett mesebeli gőzös kerül a város karácsonyfája alatt.

Győr

Győrben idén is lesz karácsonyi vásár, bár szolidabb körülmények között. A jelenlegi helyzetet felmérve, de az adventi hangulatot megtartva készülődhetünk a folyók városában a karácsonyra. A Széchenyi téren sétálgatva nézelődhetünk a kézműves portékák között, míg a Dunakapu téren felülhetünk az óriáskerékre vagy készíthetünk egy ünnepi fotót a kihelyezett selfie boxok segítségével. Az adventi készülődés elmaradhatatlan, testet és lelket átmelengető téli finomságai is megtalálhatóak lesznek a belvárosban.

A Széchenyi tér adventi mesevilággá változik: a környék épületeinek fényfestésével és a Bencés Rendház falára vetített kisfilmmel új arculatot kap a tér. A kézműves vásár összesen huszonnégy pavilonnal várja majd azokat, akik minőségi, hazai portékákat szeretnének emlékül, vagy akár ajándékba magukkal vinni.

A Mikulás is ide várja a gyerekeket december 5-én és 6-án. Pénteken és szombaton adventi koncerteket hallgathatnak meg a kilátogatók, olyan népszerű művészek előadásában, mint Csondor Kata, Pál Dénes vagy Nagy Balázs. A legkisebbek többek közt a Jégvarázs interaktív programján énekelhetik a népszerű mese dallamait.

Szintén a hagyományokhoz híven vasárnaponként felgyúlnak az adventi koszorú gyertyái, az adventi vasárnapokon, 17 órakor a Széchenyi téren. A negyedik lángot azonban a szokásostól eltérően a karácsony előtti utolsó szombaton, 23-án gyújtják meg. A sétálóutcákon forralt bort, vagy teát kortyolgatva, a Széchenyi téri fényeket csodálva vethetik bele magukat a karácsonyi készülődésbe. A kézművesvásár portékái évről évre különlegességeket rejtenek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Veszprém

Az adventi időszakra és az év végi kiemelt időszakra több száz eseménnyel készülnek Veszprém és a Bakony-Balaton régió csatlakozott települései. Mikulás hetében megnyitja kapuit Veszprémben a Téli Gyárkert, hogy egészen január 28-ig 50 méteres hófánk pályákkal és egy több mint 500 m2-es jégkorcsolya pályával várja az aktív kikapcsolódásra vágyókat.

A karácsonyi hangolódást zenés és családi programok fokozzák; valamint újra kinyitnak a vendéglátóegységek is forró ételeket, italokat kínálva. A Gyárkert területe ingyenesen látogatható, azonban a korcsolya és hófánk pályák használata jegyvárásláshoz kötött.

Az ActiCityben egy igazi bohém kézműves és design vásár, a Portéka várja december 9-10. között egy hangulatos nézelődésre, akár utolsó(előtti) pillanatos ajándékvásárlásra az érdeklődőket. Közel 50 kiállító portékái közül lehet majd válogatni, de a hagyományos adventi termékek mellett, nem megszokott dolgokkal is találkozhatunk: gasztronómia workshopok, akusztikus koncertek, valamint gyermekprogramok várnak mindenkit.

Adventi időszakban új helyszínen az Óváros Piac: az adventi időszakban szombaton és vasárnap is hangulatos fények, kürtőskalács illat, finom falatok, forralt bor, tematikus programok, termelői és kézműves portékák várják az érdeklődőket a zeneiskola előtti téren.

Idén is különleges élményben lehet részünk a Gospel Karácsonyon. Az érzelmekkel dús műfajt idén a második adventi hétvégét követő hétfőn, 11-én este a 25 fős Virginia State Gospel Chorale gospel kórus hozza el, akik először járnak Magyarországon.

Tatabánya

Igazi adventi hangulattal várnak mindenkit 2023. december 3. és 24. között, az Adventi Vásár és Ablaknyitogatóra a Megyeháza téren, Tatabányán. Adventi Vásár és Ablaknyitogató 2023 Tatabánya. Advent minden napján a karácsonyi műsorokkal, fellépőkkel, ablaknyitással, karácsonyi vásárral és meglepetésekkel készülnek az ünnepi fényekbe díszített téren. Vasárnaponként közös gyertyagyújtásra invitálják az érdeklődőket. A programok mellett díjmentes Adventi Jégpálya idén is várja a korcsolyázni vágyókat. A karácsonyi vásár és az Adventi Jégpálya hétköznapokon 14 és 20 óra között, hétvégén 10 és 20 óra között várja a látogatókat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem