25 °C Budapest
Óriási papírhiány van itthon: egekbe szökhet a könyv ára

Óriási papírhiány van itthon: egekbe szökhet a könyv ára

2022. január 26. 10:31

Tavaly október-novemberre 50 százalékkal nőttek a papírárak az egy évvel korábbiakhoz viszonyítva, az idén januárban pedig csaknem elérték a 100 százalékot. Tehát jelenlegbizonyos papírok pont a duplájába kerülnek, mint tavaly ilyenkor,ami több szempontból felborítja a normál ügymenetet. 

Az elmúlt hónapok brutális papírár-emelkedése mellett egy sor más tényező is drágábbá és kiszámíthatatlanabbá tette a könyvkiadást, és ez előbb-utóbb szükségszerűen lecsapódik a bolti árakban is - írja a 24.hu.

Vannak olyan papírtípusok, amikből nagyobb a kereslet, mint a kínálat, így a gyártók nem tudnak minden igényt kielégíteni, emiatt kvótákat vezettek be. A kontinens nagy papírgyártói Nyugat- és Észak-Európában vannak, például a skandináv országokban, és nem meglepő, hogy egy olyan kicsi piac ellátása, mint a magyar, nem élvez különösebb prioritást.

És hogy miért alakult ki ekkora cellulózhiány? Ennek több oka is van. Az egyik, hogy a koronavírus-járvány hatására egyre nagyobb teret nyer a webes kereskedelem, ezzel együtt pedig alaposan megugrott az igény a házhoz szállításnál használt csomagolópapírokra, hullámkarton dobozokra. Ezek jelentős része újrahasznosított papírból készül, ám a lezárások idején a papír visszaforgatásának üteme is jelentősen lassult. Márpedig ez számottevő mennyiség, különösen Nyugat-Európában, ahol a Covid előtt már a hulladékpapír 86 százalékát visszaforgatták.

A hiány egy másik fő oka a globális kereskedelmi folyamatok alakulásához köthető: a tengerentúli, azon belül is a kínai szállítási költségek drasztikus növekedéséhez. Kínából ugyanis eddig viszonylag stabilan és olcsón tudtak a kereskedők papírt vagy papírgyártáshoz szükséges alapanyagokat behozni, ám ez ma már nem feltétlenül éri meg, tekintve, hogy akár öt-hatszorosára is megnőttek a konténerárak 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?